Sinclair ZX80

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Sinclair ZX80
Sinclair ZX80
Τύπος Προσωπικός υπολογιστής
Κυκλοφόρησε από Ιανουάριος 1980
Κυκλοφόρησε μέχρι Μάρτιος 1981
Επεξεργαστής Zilog Z80
@ 3,25 ΜHz ή NEC μPD780C-1
Μνήμη 1Kb επεκτεινόμενη στα 16Kb
Λειτουργικό σύστημα Sinclair BASIC system

Ο Sinclair ZX80 ήταν ο πρώτος οικιακός υπολογιστής της εταιρείας Science of Cambridge Ltd που αργότερα έγινε γνωστή με το όνομα Sinclair Research και κυκλοφόρησε στην αγορά το 1980, με τη χαμηλότερη έως τότε τιμή των 99 λιρών. Ήταν διαθέσιμος σε μορφή κιτ συναρμολόγησης και έγινε τόσο δημοφιλής που για κάποια διαστήματα υπήρχε λίστα αναμονής αγοραστών. Η οθόνη και η μονάδα εγγραφής/ανάγνωσης προγραμμάτων και αρχείων δεν περιλαμβάνονταν στον βασικό εξοπλισμό. Το όνομα ZX80 έδειχνε την σχέση του μηχανήματος με τον επεξεργαστή Ζ80 της Zilog. Τον διαδέχθηκε ο ZX81 ενώ παρήχθη σε περίπου 50.000 τεμάχια.

Παρεχόμενο υλικό (hardware) και λογισμικό (software)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ZX80 σχεδιάστηκε από τον Jim Westwood με βάση την κεντρική μονάδα επεξεργασίας (CPU) Z80 της Zilog. Η συχνότητα λειτουργίας ήταν στα 3,25 ΜHz. Η κεντρική μνήμη ήταν 1Kb RAM (Random Access Memory), με δυνατότητα επέκτασης στα 16Kb, και η μνήμη ROM (Read Only Memory) στα 4 Kb.

Η μνήμη ROM περιελάμβανε τη γλώσσα προγραμματισμού Sinclair BASIC, ένα διορθωτή κειμένου (editor) και το λειτουργικό σύστημα τα οποία ήταν και το παρεχόμενο λογισμικό του μηχανήματος. Τα ηλεκτρονικά κυκλώματα βρίσκονταν μέσα στο πληκτρολόγιο τύπου QWERTY, σε ένα λευκού χρώματος κουτί (case), ενώ τα μπλε πλήκτρα πλαισιώνονταν από μαύρο χρώμα. Η κατασκευή είχε προβλήματα αντοχής, αξιοπιστίας και υπερθέρμανσης. Για την ανάγνωση/αποθήκευση δεδομένων και προγραμμάτων απαιτείτο κοινό κασετόφωνο. Η έξοδος για εικόνα ήταν μονόχρωμη τύπου RF για τηλεόραση. Οι αναλύσεις χαρακτήρων που υποστήριζε ήταν 32 στήλες Χ 24 γραμμές χαρακτήρων σε κανονική λειτουργία και 64 στήλες Χ 48 γραμμές χαρακτήρων σε λειτουργία γραφικών. Ο ZX80 για την επικοινωνία του με τον έξω κόσμο διέθετε μια έξοδο για κασετόφωνο και μια θύρα γενικής χρήσης. Ο ΖΧ80 δεν υποστήριζε ηχητική λειτουργία.

Διαθέσιμα προγράμματα και περιφερειακά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για την μία και μοναδική θύρα γενικής χρήσεως, κυκλοφόρησαν επεκτάσεις μνήμης με χωρητικότητα 1, 2, 3 και 16 Kb και διεπαφές (interface) για εκτυπωτή και Floppy Disk Drive. Τέλος όταν κυκλοφόρησε το επόμενο μοντέλο της Sinclair Research ο ZX81, διατέθηκε στην αγορά και κιτ αναβάθμισης που μετέτρεπε το ZX80 σε ZX81. Λόγω της περιορισμένης μνήμης (1 Κb), 1.000.000 φορές μικρότερη από αυτή που έχει ένας μέσος σημερινός Ηλεκτρονικός Υπολογιστής, το λογισμικό (Software) που αναπτύχθηκε ήταν περιορισμένο. Κυκλοφόρησαν παιχνίδια, μεταξύ αυτών το Space Invaders και το Chess. Υπάρχουν εξομοιωτές (προγράμματα που εξομοιώνουν τη λειτουργία παλιότερων υπολογιστών), για τα λειτουργικά συστήματα όπως το DOS, τα Windows και το Linux.

Επίλογος και Αξιολόγηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ZX80 αν και ήταν περισσότερο μια εξελιγμένη αριθμομηχανή (calculator) και λιγότερο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής άνοιξε τον δρόμο, τουλάχιστον στην Ευρώπη, για την άνθιση της αγοράς οικιακών Υπολογιστών. Διέγειρε το ενδιαφέρον των ερασιτεχνών, τόσο λόγω του υλικού που απαιτούσε συναρμολόγηση, όσο και για το λογισμικό με την BASIC που διέθετε.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]