STUDIO - παράλληλο κύκλωμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
STUDIO - παράλληλο κύκλωμα
Έδρα, Ελλάδα

Το STUDIO-παράλληλο κύκλωμα υπήρξε σημαντικό και ιστορικό κινηματογραφικό σωματείο –εταιρεία. Δραστηριοποιήθηκε ως ταινιοθήκη, παράλληλο κύκλωμα διανομής ταινιών σε κινηματογραφικές λέσχες, αλλά και ως ένα κινηματογραφικό αρχείο -βιβλιοθήκη. Διαφύλαξε και διέσωσε τα τεκμήρια της κινηματογραφικής κουλτούρας των χρόνων λίγο πριν και μετά τη δικτατορία. Η συλλογή των ταινιών του χαρακτηριζόταν για την υψηλή ποιότητά της και χαρακτηρίστηκε από τον τύπο ως "κινηματογραφικός θησαυρός". [1][2]

Ίδρυση και λειτουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αστική μη κερδοσκοπική κινηματογραφική εταιρεία STUDIO-παράλληλο κύκλωμα ιδρύθηκε το 1986. Ιδρυτικά μέλη  ήταν  σκηνοθέτες, κριτικοί και θεωρητικοί του κινηματογράφου,  μέλη των κινηματογραφικών λεσχών, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το STUDIO-παράλληλο κύκλωμα ενισχύθηκε οικονομικά από το Υπουργείο Πολιτισμού και ήταν επιχορηγούμενος οργανισμός. Τη διοίκηση ασκούσε πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο που εκλεγόταν κάθε τρία χρόνια από τα ιδρυτικά μέλη της εταιρείας[3].

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του STUDIO-παράλληλο κύκλωμα, στους στόχους του ήταν «η δημιουργία ταινιοθήκης για την ευρύτερη διάδοση στο ελληνικό κοινό ελληνικών και ξένων κινηματογραφικών ταινιών με ιδιαίτερη καλλιτεχνική αξία, η δημιουργία κινηματογραφικής βιβλιοθήκης, η πραγματοποίηση εκδόσεων, η διοργάνωση κινηματογραφικών προβολών, εκδηλώσεων, σεμιναρίων, συνεδρίων, η παροχή υποστηρικτικού κινηματογραφικού υλικού στους φορείς για την ενίσχυση της κινηματογραφικής τέχνης και παιδείας, η προώθηση της έρευνας στο χώρο της έβδομης τέχνης αλλά και άλλων τεχνών που «ενέχονται» σ’ αυτήν ή τη «χρησιμοποιούν»».[4]

Υλικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναλυτικά η συλλογή του STUDIO-παράλληλο κύκλωμα περιελάμβανε:

  • 700 ταινίες, κυρίως από το χώρο  ευρωπαϊκού κινηματογράφου (μεταξύ άλλων και  ταινίες των Rainer Werner Fassbinder, Sergei M. Eisenstein, Luis Buñuel, Krzysztof Kieślowski, Alain Resnais, Ingmar Bergman), του αμερικανικού (όπως κωμωδίες του Buster Keaton κ.λπ.), αλλά και του παγκόσμιου (από σκηνοθέτες όπως οι Tomás Gutiérrez Alea, Kenji Mizoguchi , Akira Kurosawa, Nagisa Oshima).[5]
  • 6.000 έγχρωμες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες από κινηματογραφικές ταινίες,
  • 500 σπάνιες κινηματογραφικές αφίσες,
  • 2500 ελληνικά και ξενόγλωσσα βιβλία (θεωρητικά, ιστορικά, σειρές μονογραφιών κ.λπ.),
  • 3500 τεύχη περιοδικών, ελληνικά και ξενόγλωσσα (κινηματογραφικά περιοδικά όπως Cahiers du cinema, Sight and Sound, και όλα σχεδόν τα κινηματογραφικά περιοδικά που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα).[6]

Αξίζει να σημειωθεί η συλλογή του STUDIO-παράλληλο κύκλωμα περιελάμβανε την προσωπική κινηματογραφική βιβλιοθήκη του λογοτέχνη Παύλου Ζάννα και του κριτικού Αντώνη Μοσχοβάκη.

Συνεργασία με το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2012, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε το STUDIO-παράλληλο κύκλωμα [7],  συνεργάζεται με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με σκοπό τη μεταβίβαση του συνόλου των συλλογών του στο Μουσείο Κινηματογράφου -Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Έρευνα για τα Σινεμά 1999». www.ekke.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2015. 
  2. «Κινηματογραφικός θησαυρός σαν άχρηστο σεντούκι». Ελευθεροτυπία. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2015. 
  3. «Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου - Σύνδεσμοι». www.gfc.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2015. 
  4. «Πύλη "STUDIO - παράλληλο κύκλωμα" - Σελίδες STUDIO - παράλληλο κύκλωμα». www.filmfiles.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Αυγούστου 2015. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2015. 
  5. Σύνταξη- επιμέλεια: Μπάμπης Ακτσόγλου (1988). 1916-1986 Μια συλλογή ταινιών. Αθήνα: STUDIO-παράλληλο κύκλωμα. 
  6. «Κινηματογραφικός θησαυρός σαν άχρηστο σεντούκι». Ελευθεροτυπία. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2015. 
  7. «Κινηματογραφικός θησαυρός σαν άχρηστο σεντούκι». Ελευθεροτυπία. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2015. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1916-1986 Μια συλλογή ταινιών, STUDIO-παράλληλο κύκλωμα, 1988