Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2012 από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Δραστηριότητα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης είναι η προβολή κινηματογραφικών ταινιών και η προώθηση των παγκόσμιων αισθητικών ρευμάτων στο χώρο του κινηματογράφου.

Έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με βάση τη συλλογή ταινιών της αλλά και συνέργιες με ανάλογους ελληνικούς ή ξένους οργανισμούς, παρουσιάζει ταινίες του κλασικού κινηματογράφου, αφιερώματα-ρετροσπεκτίβες σε μεγάλους δημιουργούς του παρελθόντος αλλά και νέους σκηνοθέτες, αφιερώματα σε σύγχρονες εθνικές κινηματογραφίες. Επιπλέον των προηγουμένων διοργανώνει επίσης εκθέσεις, διαλέξεις σεμινάρια, και ανοιχτές συζητήσεις που αποσκοπούν σε μια ολοκληρωμένη κατανόηση του κινηματογράφου σαν τέχνη.[1]

Στη μέχρι τώρα δραστηριότητα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης περιλαμβάνονται κύκλοι ταινιών -αφιερώματα σε σημαντικούς δημιουργούς της 7ης τέχνης όπως «Οτάρ Ιοσελιάνι: Η ανέμελη ζωή», «Καρλ Ντράγιερ: Amor omnia», «Ίνγκμαρ Μπέργκμαν: Ακτινογραφώντας την ανθρώπινη ψυχή», «Ζυλ Ντασσέν: ένας Αμερικανός Έλληνας», «Rainer Werner Fassbinder: Πληθωρικός και ενοχλητικός», «Μικελάντζελο Αντονιόνι: Βυθομετρώντας την άβυσσο», «Στον ίλιγγο του Άλφρεντ Χίτσκοκ» , «Ο Νίκος Κούνδουρος σε άσπρο - μαύρο», «Μίκαελ Χάνεκε: Χειρουργώντας το κακό», «Κριστόφ Κισλόφσκι: Τα μονοπάτια της εσωτερικότητας» , «Ακίρα Κουροσάουα, ο Γιαπωνέζος Αυτοκράτορας», «Ο Κόζιντσεφ κινηματογραφεί Σαίξπηρ, Θερβάντες, Γκόγκολ» κ.α.[2]

Επίσης, στη δραστηριότητα της περιλαμβάνονται αφιερώματα σε εθνικές κινηματογραφίες, σε θεματικές, ή κινηματογραφικά ρεύματα και τάσεις όπως τα: «Σπάνια τοπία του Ιαπωνικού Κινηματογράφου. Από την παράδοση στη νεωτερικότητα», «Μεξικάνικος κινηματογράφος: θρησκεία, οικογένεια και επανάσταση», «Στις Παρυφές του Ιταλικού Νεορεαλισμού», «Ιρανική Άνοιξη», «100 Χρόνια από τον Μεγάλο Πόλεμο», «Ο κόκκινος δράκος βρυχάται» κ.α. Ένα σημαντικό μέρος από τη συλλογή κινηματογραφικών ταινιών που περιλαμβάνονται στο αρχείο της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης προέρχεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό STUDIO - παράλληλο κύκλωμα.[3] Η συλλογή κινηματογραφικών ταινιών της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης διαρκώς εμπλουτίζεται.

Λειτουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διοικητικά η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης είναι ενταγμένη στο Μουσείο Κινηματογράφου - Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης και υπάγεται στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το Μουσείο Κινηματογράφου - Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης ανήκει σαν μέλος στην Διεθνή Ομοσπονδία Ταινιοθηκών (FIAF).

Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης λειτουργεί κατά τη χειμερινή περίοδο, κάθε εβδομάδα, από Πέμπτη έως Κυριακή στην αίθουσα στην αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι). Τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της οι προβολές γινόταν στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος στην Αποθήκη Α, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις προβολές γίνονται και στο συγκρότημα του Κινηματογράφου «Ολύμπιον».

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίσημος ιστότοπος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]