Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μονοοπτική φωτογραφική μηχανή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από SLR)
Σχεδιάγραμμα μιας μηχανής SLR (Single Lens Reflex).
1. Μπροστινό κρύσταλλο φακού
2. Εσωτερικά κρύσταλλα φακού
3. Διάφραγμα
4. Κλείστρο εστιακού επιπέδου
5. Φωτογραφικό φιλμ
6. Πρόσδεση λουριού
7. Κουμπί λήψης
8. Επιλογέας ταχύτητας κλείστρου
9. Μετρητής λήψεων
10. Σκόπευτρο
11. Υποδοχή φλας
12. Δαχτυλίδι εστίασης
13. Πεντάπρισμα
14. Κάτοπτρο

Η μονοοπτική ρεφλέξ φωτογραφική μηχανή, ή απλούστερα μονοοπτική φωτογραφική μηχανή, γνωστή και ως φωτογραφική μηχανή SLR, ή απλούστερα SLR (Single Lens Reflex) είναι ο κυρίαρχος σήμερα και ευρύτερα διαδεδομένος τύπος των κλασικών φωτογραφικών μηχανών και κυρίως των επαγγελματικών όπου η σκόπευση του θέματος γίνεται μέσα από τον φακό, χρησιμοποιώντας φιλμ των 35 mm.

Οι μηχανές αυτές φέρουν έναν μετακινούμενο καθρέφτη τοποθετημένο ανάμεσα στο φακό και το φιλμ από το οποίο αντανακλάται το είδωλο στο υπερκείμενο αυτού πεντάπρισμα, όπου και εξ αυτού φτάνει πλέον διορθωμένο στο σκόπευτρο της μηχανής. Με την ενεργοποίηση (πάτημα κομβίου) λήψης ο καθρέπτης υψώνεται και το φως του ειδώλου προσπίπτει απ΄ ευθείας στο φιλμ.

Μετά την επιλογή αγοράς του τύπου φωτογραφικής μηχανής απαιτείται η άμεση εξοικείωση με τις δυνατότητες που παρέχει η συγκεκριμένη μηχανή και τις διάφορες ρυθμίσεις της. Ασφαλέστερος βοηθός επ΄ αυτού είναι το βιβλίο οδηγιών που συνοδεύει τη μηχανή.

Ανάλογα με τον τύπο του φωτογραφικού φακού που είναι κάθε φορά προσαρμοσμένος στο σώμα της μηχανής λαμβάνει αυτή και επιπλέον χαρακτηριστικό όνομα π.χ. κανονική, ευρυγώνια, ζουμ, μάκρο και τήλε. Οι αντίστοιχες, ως προς τον τρόπο σκόπευσης του αντικειμένου, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές ονομάζονται dSLR (digital Single Lens Reflex).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]