Φωτογραφικός φακός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Φωτογραφικοί φακοί.

Οι φωτογραφικοί φακοί ανάλογα με την εστιακή απόσταση που έχουν, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: 1) ευρυγώνιους φακούς, 2) κανονικούς (normal)φακούς και 3) τους τηλεφακούς ή φακούς μεγάλης εστιακής αποστάσεως.

Ευρυγώνιοι φωτογραφικοί φακοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ευρυγώνιοι φωτογραφικοί φακοί κατηγοριοποιούνται και αυτοί σε τρεις κατηγορίες, τους “fisheye”, τους υπερευρυγώνιους και τους απλούς ευρυγώνιους. Οι “fisheye” φωτογραφικοί φακοί καλύπτουν γωνία 180o και μεγαλύτερη, ενώ η παραμόρφωση που δημιουργούν είναι υπερβολική. Οι υπερευρυγώνιοι φωτογραφικοί φακοί έχουν οπτική γωνία από 100o έως και 85o περίπου, η παραμόρφωση που προκαλούν ελέγχεται ευκολότερα σε σχέση με τους “fisheye”. Οι ευρυγώνιοι φωτογραφικοί φακοί έχουν οπτική γωνία από 90o έως και 60o κατά προσέγγιση, η παραμόρφωση τους είναι μικρή και προσεγγίζουν τους κανονικούς (normal) φακούς.

Κανονικοί (normal) φωτογραφικοί φακοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κανονικούς (normal) φακοί έχουν οπτική γωνία από 55o μέχρι και 35o κατά προσέγγιση. Οι φακοί αυτοί είναι οι πλέον συνηθισμένοι και είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι για γενικές φωτογραφίες και φωτογραφίες κάτω από χαμηλό φωτισμό καθώς έχουν μεγάλο διάφραγμα.

Τηλεφακοί/ Φακοί μεγάλης εστιακής αποστάσεως[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι τηλεφακοί ή φακοί μεγάλης εστιακής αποστάσεως έχουν οπτική γωνία από 40o μέχρι και 1o. Λόγω του πολύ μικρού βάθους πεδίου που διαθέτουν αυτού του είδους οι φακοί, ο κίνδυνος να βγει “κουνημένη” η φωτογραφία είναι μεγάλος και γι' αυτό συνήθως χρησιμοποιούμε τρίποδο στην φωτογράφιση.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Φωτογραφία, Πλάτων Ριβέλλης, σελ. 133, Εκδόσεις Φωτοχώρος - Φωτογραφικός, Αθήνα 1991
  • Το Βιβλίο του Φωτογράφου, John Hedgecoe, σελ 30, Εκδόσεις Μωρεσόπουλος/Φωτογραφία

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]