Φωτογραφικός φακός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Φωτογραφικοί φακοί.

Οι φωτογραφικοί φακοί ανάλογα με την εστιακή απόσταση που έχουν, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: 1) ευρυγώνιους φακούς, 2) κανονικούς (normal)φακούς και 3) τους τηλεφακούς ή φακούς μεγάλης εστιακής αποστάσεως.

Ευρυγώνιοι φωτογραφικοί φακοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ευρυγώνιοι φωτογραφικοί φακοί κατηγοριοποιούνται και αυτοί σε τρεις κατηγορίες, τους “fisheye”, τους υπερευρυγώνιους και τους απλούς ευρυγώνιους. Οι “fisheye” φωτογραφικοί φακοί καλύπτουν γωνία 180° και μεγαλύτερη, ενώ η παραμόρφωση που δημιουργούν είναι υπερβολική. Οι υπερευρυγώνιοι φωτογραφικοί φακοί έχουν οπτική γωνία από 100° έως και 85° περίπου, η παραμόρφωση που προκαλούν ελέγχεται ευκολότερα σε σχέση με τους “fisheye”. Οι ευρυγώνιοι φωτογραφικοί φακοί έχουν οπτική γωνία από 90o έως και 60o κατά προσέγγιση, η παραμόρφωση τους είναι μικρή και προσεγγίζουν τους κανονικούς (normal) φακούς.

Κανονικοί (normal) φωτογραφικοί φακοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κανονικοί (normal) φακοί έχουν οπτική γωνία από 55° μέχρι και 35° κατά προσέγγιση. Οι φακοί αυτοί είναι οι πλέον συνηθισμένοι και είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι για γενικές φωτογραφίες και φωτογραφίες κάτω από χαμηλό φωτισμό καθώς έχουν μεγάλο διάφραγμα.

Τηλεφακοί/ Φακοί μεγάλης εστιακής αποστάσεως[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι τηλεφακοί ή φακοί μεγάλης εστιακής αποστάσεως έχουν οπτική γωνία από 40° μέχρι και 1°. Λόγω του πολύ μικρού βάθους πεδίου που διαθέτουν αυτού του είδους οι φακοί, ο κίνδυνος να βγει “κουνημένη” η φωτογραφία είναι μεγάλος και γι' αυτό συνήθως χρησιμοποιούμε τρίποδο στην φωτογράφιση.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Φωτογραφία, Πλάτων Ριβέλλης, σελ. 133, Εκδόσεις Φωτοχώρος - Φωτογραφικός, Αθήνα 1991
  • Το Βιβλίο του Φωτογράφου, John Hedgecoe, σελ 30, Εκδόσεις Μωρεσόπουλος/Φωτογραφία

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]