SBus

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
SBus

Υποδοχές καρτών τύπου SBus
Έτος εφεύρεσης: 1989
Εφευρέθηκε από: Sun Microsystems
Διαδέχθηκε από: PCI (1997)

Εύρος: 32 bits
Αριθμός συσκευών: 8 κύριες,
άπειρες δευτερεύοντες
Επιδόσεις 16.6 MHz - 25 MHz
Είδος: Παράλληλος
Συνδέσιμος εν λειτουργία; όχι
Εξωτερικός; όχι
Δύο κάρτες τύπου SBus
Βύσμα SBus

Με το υλικό δίαυλου ηλεκτρονικού υπολογιστή τύπου SBus ήταν εξοπλισμένοι οι περισσότεροι ηλεκτρονικοί υπολογιστές που βασίζονταν στον επεξεργαστή τύπου SPARC, συμπεριλαμβανομένων όλων των μοντέλων SPARCstations της κατασκευαστικής εταιρείας Sun Microsystems (κοινώς Sun) κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90. Διοχετεύτηκε από την εταιρεία Sun το 1989 για χρήση σε συνδυασμό με τους αντίστοιχους επεξεργαστές SPARC υψηλής ταχύτητας, για να αντικαταστήσουν τον προηγούμενο δίαυλο VMEbus, ο οποίος ήταν σε χρήση σε συνδυασμό με τους επεξεργαστές τύπου 68020 και 68030 της Motorola.

Όταν η Sun στις αρχές της δεκαετίας του '90 άρχισε με την διαδικασία καθορισμού της προδιαγραφής των επεξεργαστών SPARC, η αντίστοιχη διαδικασία για τον δίαυλος SBus είχε σχεδόν περατωθεί υπό την ονομασία IEEE-1496. Το 1997 η Sun άρχισε εγκαταλείπει τον SBus και να υιοθετεί τον δίαυλο PCI. Σήμερα ο SBus έχει πλήρως εγκαταλειφθεί και δεν χρησιμοποιείται πλέον.

Περιγραφή του διαύλου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σχέδιο του SBus θεωρείται από πολλές απόψεις ως «καθαρόαιμο». Ήταν πλήρως εξειδικευμένος στους επεξεργαστές τύπου SPARC, αφού δεν λάμβανε υπόψιν άλλους τύπους επεξεργαστών για να αποφεύγει τα πολλά προβλήματα. Είχε εύρος 32 bits τόσο για συμβολικές διευθύνσεις, όσο και για συμβολικά στοιχεία. Η ταχύτητα του κυμαίνονταν από 16,6 MHz ως 25 MHz, και ήταν σε θέση να μεταφέρει δεδομένα με ταχύτητα μέχρι και 100 MB/s. Οι συσκευές διαχειρίζονταν μέσω συμβολικών διευθύνσεων που είχαν εύρους 28 bits (256 ΜΒ). Ήταν σε θέσει να διαχειρίζεται οκτώ κύριες συσκευές και απεριόριστο αριθμό δευτερευόντων συσκευών.

Όταν παρουσιάστηκαν οι επεξεργαστές τύπου UltraSPARC, ο SBus τροποποιήθηκε και αναβαθμίστηκε για να προσφέρει τελικά μια ταχύτητα 200 MB/s. (Για σύγκριση, οι σύγχρονοι δίαυλοι PCI προσφέρουν 528 MB/s.)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]