SPARC

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το SPARC (Scalable Processor Architecture) είναι μια αρχιτεκτονική συνόλου εντολών (RISC) με μειωμένο σύνολο εντολών (ISA) που αναπτύχθηκε αρχικά από την Sun Microsystems και την Fujitsu. Ο σχεδιασμός του επηρεάστηκε έντονα από το πειραματικό σύστημα Berkeley RISC που αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Αναπτύχθηκε για πρώτη φορά το 1986 και κυκλοφόρησε το 1987, Το SPARC ήταν ένα από τα πιο επιτυχημένα πρώιμα εμπορικά συστήματα RISC και η επιτυχία του οδήγησε στην εισαγωγή παρόμοιων σχεδίων RISC από έναν αριθμό προμηθευτών κατά τη δεκαετία του 1980 και του 90.

Η πρώτη υλοποίηση της αρχικής αρχιτεκτονικής 32-bit (SPARC V7) χρησιμοποιήθηκε στο Sun-4 Sunstation και στα συστήματα διακομιστών της Sun, αντικαθιστώντας τα προηγούμενα συστήματα Sun-3 που βασίζονται στη σειρά επεξεργαστών Motorola 68000. Το SPARC V8 πρόσθεσε μια σειρά από βελτιώσεις που ήταν μέρος της σειράς επεξεργαστών SuperSPARC που κυκλοφόρησαν το 1992. Το SPARC V9, που κυκλοφόρησε το 1993, παρουσίασε μια αρχιτεκτονική 64-bit και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στους επεξεργαστές UltraSPARC της Sun το 1995. Αργότερα, χρησιμοποιήθηκαν επεξεργαστές SPARC σε διακομιστές συμμετρικής πολλαπλής επεξεργασίας (SMP) και μη ομοιόμορφης πρόσβασης μνήμης (CC-NUMA) που παράγονται μεταξύ των Sun, Solbourne και Fujitsu.

Ο σχεδιασμός παραδόθηκε στον εμπορικό όμιλο SPARC International το 1989 και έκτοτε η αρχιτεκτονική του αναπτύχθηκε από τα μέλη του. Η SPARC International είναι επίσης υπεύθυνη για την αδειοδότηση και την προώθηση της αρχιτεκτονικής SPARC, τη διαχείριση εμπορικών σημάτων SPARC (συμπεριλαμβανομένου του SPARC, το οποίο κατέχει) και την παροχή ελέγχου συμμόρφωσης. Η SPARC International είχε ως στόχο την ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής SPARC για τη δημιουργία ενός μεγαλύτερου οικοσυστήματος. Το SPARC έχει λάβει άδεια για διάφορους κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένων των Atmel, Bipolar Integrated Technology, Cypress Semiconductor, Fujitsu, Matsushita και Texas Instruments. Λόγω του SPARC International, το SPARC είναι πλήρως ανοιχτό, μη ιδιοκτησιακό και χωρίς δικαιώματα.

Από τον Σεπτέμβριο του 2017, οι πιο πρόσφατοι εμπορικοί επεξεργαστές SPARC υψηλών προδιαγραφών είναι ο SPARC64 XII της Fujitsu (εισήχθη το 2017 για τον διακομιστή SPARC M12) και ο SPARC M8 της Oracle που παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 για τους διακομιστές υψηλής τεχνολογίας.

Την Παρασκευή, 1 Σεπτεμβρίου 2017, μετά από έναν γύρο απολύσεων που ξεκίνησε στο Oracle Labs τον Νοέμβριο του 2016, η Oracle τερμάτισε το σχεδιασμό SPARC μετά την ολοκλήρωση του M8. Μεγάλο μέρος της ομάδας ανάπτυξης του επεξεργαστή στο Ώστιν του Τέξας, απολύθηκε, όπως και οι ομάδες στη Σάντα Κλάρα, στην Καλιφόρνια και στο Μπέρλινγκτον, Μασαχουσέτη. Η ανάπτυξη του SPARC συνεχίζεται με τον Fujitsu να επιστρέφει στο ρόλο του κορυφαίου παρόχου των διακομιστών SPARC, με μια νέα CPU να λήγει στο χρονικό πλαίσιο του 2020.