RTS,S

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το RTS,S είναι εμβόλιο ελονοσίας που βασίζεται σε ανασυνδυασμένη πρωτεΐνη. Το συγκεκριμένο εμβόλιο εγκρίθηκε τον Οκτώβριο του 2021 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για «ευρεία χρήση» στα παιδιά, καθιστώντας το το πρώτο υποψήφιο εμβόλιο κατά της ελονοσίας και το πρώτο εμβόλιο για την αντιμετώπιση της παρασιτικής λοίμωξης, που έλαβε αυτήν τη σύσταση.

Το εμβόλιο RTS,S δημιουργήθηκε και δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 από επιστήμονες που εργάζονταν στα εργαστήρια SmithKline Beecham Biologicals (τώρα GlaxoSmithKline (GSK) Vaccines) στο Βέλγιο. Το εμβόλιο αναπτύχθηκε περαιτέρω μέσω μιας συνεργασίας μεταξύ της GSK και του Ινστιτούτου Έρευνας του Στρατού Walter Reed στην πολιτεία του Μέριλαντ των ΗΠΑ  και έχει χρηματοδοτηθεί εν μέρει από την πρωτοβουλία εμβολίων κατά της ελονοσίας PATH και το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς. Η αποτελεσματικότητά του κυμαίνεται από 26 έως 50% σε βρέφη και μικρά παιδιά.

Εγκρίθηκε για χρήση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) τον Ιούλιο του 2015, είναι το πρώτο εγκεκριμένο εμβόλιο κατά της ελονοσίας στον κόσμο και επίσης το πρώτο εμβόλιο που έχει λάβει άδεια χρήσης κατά μιας ανθρώπινης παρασιτικής νόσου οποιουδήποτε είδους. Στις 23 Οκτωβρίου 2015, η Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ για την Ανοσοποίηση (SAGE) και η Συμβουλευτική Επιτροπή Πολιτικής για την Ελονοσία (MPAC) συνέστησαν από κοινού μια πιλοτική εφαρμογή του εμβολίου στην Αφρική.  Αυτό το πιλοτικό έργο εμβολιασμού ξεκίνησε στις 23 Απριλίου 2019 στο Μαλάουι, στις 30 Απριλίου 2019 στη Γκάνα και στις 13 Σεπτεμβρίου 2019 στην Κένυα.