Μετάβαση στο περιεχόμενο

Procureur du Roi κατά Benoît και Gustave Dassonville

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η υπόθεση Procureur du Roi κατά Benoît και Gustave Dassonville (C-8/1974), γνωστή ως υπόθεση Dassonville είναι υπόθεση δικαίου της ΕΕ του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, στην οποία κρίθηκε η ύπαρξη «ευδιάκριτα εφαρμοστέο μέτρο ισοδύναμου αποτελέσματος» σε έναν ποσοτικό περιορισμό του εμπορίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση να υφίσταται στην εισαγωγή σκωτσέζικου ουίσκι από τη Γαλλία

Πραγματικά περιστατικά

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Benoit και Gustave Dassonville (πατέρας και υιός)[1] ισχυρίστηκαν ότι η δίωξή τους για την πώληση σκωτσέζικου ουίσκι χωρίς πιστοποιητικό ήταν αντίθετη με το άρθρο 30 της ΣΕΚ (τώρα άρθρο 34 της ΣΛΕΕ ). Ένας βελγικός νόμος όριζε ότι το σκωτσέζικο ουίσκι και άλλα προϊόντα που είχαν ονομασία προέλευσης, μπορούσαν να πωληθούν μόνο εάν συνοδεύονται από πιστοποιητικό προέλευσης. Οι ανταγωνιστές των Ντασονβίλ είχαν ήδη συμφωνίες αποκλειστικής συναλλαγής με βρετανούς εξαγωγείς και έτσι οι ίδιοι προμηθεύτηκαν το ουίσκι από τη Γαλλία. Ωστόσο, στη Γαλλία, ήταν αδύνατο να αποκτηθεί πιστοποιητικό, καθώς η γαλλική νομοθεσία δεν απαιτούσε πιστοποιητικά. Οι Ντασονβίλ κατηγορήθηκαν από τις Βελγικές αρχές για πλαστογραφία πιστοποιητικού και διώχθηκαν ποινικά. Σε απάντηση, αμφισβήτησαν τη νομιμότητα του νόμου περί πιστοποιητικών, με βάση τον κανόνα του άρθρου 30 που απαγόρευε την ύπαρξη ποσοτικών περιορισμών στο εμπόριο ή μέτρων ισοδύναμου αποτελέσματος. Οι Βελγικές αρχές, ο Procureur du Roi (Εισαγγελέας του Βασιλέως), αντέτειναν ότι επειδή ο σκοπός του νόμου περί πιστοποιητικών ήταν η προστασία των καταναλωτών και όχι η ρύθμιση του εμπορίου, το μέτρο δεν παραβίαζε το άρθρο 30 της ΣΕΚ.

Το Πρωτοδικείο των Βρυξελλών (Tribunal de première instance de Bruxelles) παρέπεμψε την υπόθεση στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, όπως επιτρέπεται βάσει του άρθρου 234 της ΣΕΚ (τώρα άρθρο 267 της ΣΛΕΕ).

Απόφαση του Δικαστηρίου

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η βελγική απαίτηση για πιστοποιητικό ήταν αντίθετη με το άρθρο 34 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το σημείο 1 της αποφάσεως, γνωστό και ως αρχή Dassonville καθιερώθηκε ως νομολογιακός ορισμός των μέτρων ισοδύναμου αποτελέσματος προς ποσοτικούς περιορισμούς (ΜΙΑΠΠ).

Οι Horspool και Humphreys σημειώνουν ότι αυτή η απόφαση θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα «τεράστιο» φάσμα περιορισμών [4] και ότι το Δικαστήριο προσπάθησε να περιορίσει το εύρος της απόφασης Dassonville, σε υποθέσεις όπως η Cassis de Dijon, η οποία κρίθηκε λίγα χρόνια αργότερα.

  1. Muller, Justine (2021-07-09). «Procureur du Roi v Dassonville: The Judicial Dossier Behind the Measure Equivalent to Trade Restriction Formula». European Papers - A Journal on Law and Integration 2021 6 (1): 579–588. doi:10.15166/2499-8249/486. ISSN 2499-8249. https://www.europeanpapers.eu/en/e-journal/procureur-du-roi-v-dassonville-judicial-dossier-behind. 
  2. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=CELEX:61974CJ0008
  3. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:61974CJ0008_SUM&from=HU
  4. Horspool, Margot· Humphreys, Matthew (2008). European Union Law (5th έκδοση). Oxford: Oxford University Press. σελίδες 316–317. ISBN 978-0-19-923419-6.