Παντσανέλλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Panzanella)
Παντσανέλλα
Προέλευση
Τόπος προέλευσηςΙταλία
ΠεριοχήΤοσκάνη
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π)
Συστατικά Παντσανέλλας

Η παντσανέλλα, που ονομάζεται επίσης πανσανέλα ή πανμόλε ή πανμόλο ή "ψωμί " ενετζούπο ", είναι ένα τυπικό πιάτο της κεντρικής Ιταλίας (Τοσκάνη, Μάρκε, Ούμπρια και Λάτσιο)

Συνταγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αρχική συνταγή περιέχει ψωμί, μπαγιάτικο ψωμί, κρεμμύδι, βασιλικό, καρυκευμένο με λάδι, ξύδι και αλάτι. Στην Umbria και την Τοσκάνη, το ψωμί αφήνεται να μουλιάσει σε νερό και στη συνέχεια το στύβουν μέχρι να καταρρεύσει και να διασπαστεί για να αναμειχθεί με τα άλλα συστατικά * στην Marche οι φέτες μπαγιάτικου ψωμιού είναι υγρές, αλλά δεν συνθλίβονται και τα άλλα συστατικά τοποθετούνται στην κορυφή, όπως θα κάνατε με μπρουσκέτες.

Στο χρόνο έχουν εισαχθεί κάποιες προσθήκες, μερικές από τις οποίες έχουν ήδη αναγνωριστεί ως κανονικές, όπως ακατέργαστες ντομάτες και αγγούρι, τα άλλα περισσότερο σχετίζονται με την έμπνευση του σεφ, όπως ελιές, βραστά αυγά (χρήση ως γαρνιτούρα) και μερικές φορές τόνο.

Η συνταγή έρχεται σε πολλές παραλλαγές με προσθήκες και αντικαταστάσεις διαφόρων ειδών: τα καρότα, το μάραθο, καλαμπόκι, σέλινο, πιπεριές, ζαμπόν, λουκάνικο, σαλάμι, μοτσαρέλα, τυρί, διάφορα είδη, τουρσιά, πίκλες, φασόλια, εκτός από τα μπαχαρικά της επιλογής για τη γεύση, όπως η ρίγανη, ο βασιλικός, το σχοινόπρασο κ.τ.λ.

Εξάπλωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Τοσκάνη αυτό το πιάτο είναι ευρέως διαδεδομένο μέχρι τη Λούκκα, το Βιαρέτζο και τη Bagni di Lucca, ενώ στη Lunigiana, τη Versilia και τη Garfagnana, όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, οι οποίοι ζωγράφισαν τον Λεξιλογικό Άτλαντα της Τοσκάνης, είναι ένα πιάτο παραδοσιακό, το τυπικό των "παραθεριστών". Ξεκινώντας από Camaiore και Pescaglia, "παντσανέλλα" σημαίνει ζύμη ψωμιού τηγανισμένη σε καυτό λάδι, το ισοδύναμο του sgabeo. Από γαστρονομική άποψη, οι περιοχές αυτές, στην πραγματικότητα, είναι πολύ παρόμοιες με τη Λιγουρία παρά με τη Τοσκάνη.

Το πιάτο είναι πολύ νωπό, σύμφωνα με ορισμένους, είναι καλό να το αποθηκεύσετε λίγα λεπτά στο ψυγείο πριν το σερβίρισμα, στην ίδια θερμοκρασία όπου είναι τοποθετημένα τα φρέσκα λαχανικά.

Καταναλώνονται κατά προτίμηση το καλοκαίρι, επειδή είναι η περίοδος στην οποία βρίσκονται με ευκολία τα λαχανικά από τα οποία αποτελείται, είναι ένα καλό και μοναδικό πιάτο.

Γιορτές, πανηγύρια και φεστιβάλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


  • Στην Μάρκε, το μεγαλύτερο φεστιβάλ γιορτή για αυτό το πιάτο του καλοκαιριού είναι η γιορτή της παντσανέλλας, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Campo della Fiera di Lamole, ένα χωριουδάκι στο δήμο Borgo Pace (Πέζαρο-Ουρμπίνο), από τις 13 έως τις 15 Αυγούστου, τελειώνει αργά το βράδυ του Αυγούστου με την τυπική αναπαράσταση των "ζωντανών εικόνων", με αφορμή τη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
  • Monterotondo (RM): κάθε πρώτη Κυριακή του Ιουλίου, το φεστιβάλ παντσανέλλας.
  • Στην Umbria, το Σάββατο μετά την Κοίμηση της θεοτόκου, στο Onelli, ένα χωριό μόλις λίγα χιλιόμετρα από την Cascia (PG), πραγματοποιείτε το φεστιβάλ της παντσανέλλας σε ένα χαρακτηριστικό και αρχαίο αγροτικό χωριό.

Σχετικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Η ιστορία και η προετοιμασία της παντσανέλλας. panzanellatoscana.it