Mozilla Corporation

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Mozilla Corporation
Νομική μορφήΙδιωτική Εταιρεία
ΊδρυσηΚαλιφόρνια, ΗΠΑ (2005)
ΙδρυτήςΊδρυμα Mozilla
ΈδραMountain View,
Καλιφόρνια, ΗΠΑ, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Σημαντικά πρόσωπαJohn Lilly, CEO
Προϊόντα/
Υπηρεσίες
Mozilla Firefox
Mozilla Thunderbird
ΠροϊόνταMozilla Firefox, Firefox OS, Firefox Focus, Firefox for Android, Mozilla Thunderbird και IRL: Online Life Is Real Life
Κύκλος εργασιών$75,130,722 (2007)[1]
ΙδιοκτήτηςΊδρυμα Mozilla
Υπάλληλοι250+[2]
ΜητρικήΊδρυμα Mozilla
Ιστότοποςmozilla.com
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Σελίδα στο Linkedin
Commons page Πολυμέσα

Η Mozilla Corporation είναι θυγατρική εταιρεία του ιδρύματος Mozilla που συντονίζει και ενσωματώνει την ανάπτυξη εφαρμογών σχετικών με το Διαδίκτυο όπως οι web browsers Mozilla Firefox και SeaMonkey Navigator και ο email client Mozilla Thunderbird. Στην ανάπτυξη των εφαρμογών της Mozilla συμμετέχουν χιλιάδες μέλη της κοινότητας ανοικτού λογισμικού, ενώ ορισμένοι είναι υπάλληλοι της εταιρείας. Η εταιρεία είναι επίσης επιφορτισμένη με την διανομή και την προώθηση των συγκεκριμένων προϊόντων. Αντίθετα από το μη κερδοσκοπικό Mozilla Foundation, η Mozilla Corporation είναι μια κανονική επιχείρηση εγγεγραμμένη στα φορολογικά μητρώα. Η Mozilla Corporation επενδύει μερικά ή όλα τα κέρδη της για την ανάπτυξη των εφαρμογών της.[3] Στόχος της εταιρείας είναι να υλοποιήσει τους κοινωφελείς στόχος του Mozilla Foundation και να "προωθήσει την καινοτομία και την δυνατότητα επιλογής στο Internet".[4]

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εταιρία Mozilla ιδρύθηκε στις 3 Αυγούστου του 2005 για να χειρίζεται τα των εσώδων που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις του ιδρύματος Mozilla. Σαν μη-κερδοσκοπικός οργανισμός, το ίδρυμα Mozilla, είναι περιορισμένο στους τύπους και τα μεγέθη των εσώδων. Η εταιρία Mozilla, σαν φορολογητέα οργάνωση, δεν χρειάζεται να συμμορφώνονται με τόσο αυστηρούς κανόνες.

Σημαντικά γεγονότα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Μάρτιο του 2006, ο Jason Calacanis ανέφερε μια φήμη στο blog του ότι η εταιρία Mozilla κέρδισε $72 εκατ. κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, κυρίως χάρη στο πλαίσιο αναζήτησης Google στο πρόγραμμα περιήγησης Firefox[5]. Δύο χρόνια αργότερα, το TechCrunch έγραψε: «σε αντάλλαγμα για τη Google ως προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στο Firefox, η Google πληρώνει τη Mozilla ένα σημαντικό ποσό -. το 2006, το σύνολο ανήλθε σε περίπου $ 57 εκατ. ευρώ, ή το 85% των συνολικών εσόδων της εταιρείας η συμφωνία επρόκειτο αρχικά να λήξει το 2006, αλλά αργότερα επεκτάθηκε μέχρι το 2008 και τώρα θα τρέξει μέχρι το 2011 ". [10] Η συμφωνία παρατάθηκε ξανά για άλλα 3 χρόνια, μέχρι το Νοέμβριο του 2014. Σε αυτή την τελευταία συμφωνία η Mozilla θα πάρει άλλα $900 εκατομμύρια δολάρια ($ 300.000.000 ετησίως) από την Google, σχεδόν 3 φορές το προηγούμενο ποσό[6].

Τον Αύγουστο του 2006, η Microsoft δημοσίευσε μια επιστολή στα Mozilla newsgroups [12], και προσφέρθηκε να ανοίξει μια νέα ανοιχτού κώδικα εγκατάσταση στην έδρα της στο Ρέντμοντ, για μηχανικούς λογισμικού της Mozilla.Η Mozilla απάντησε με την αποδοχή της προσφοράς [7].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Mozilla Foundation and Subsidiary: Independent Auditors' Report and Consolidated Financial Statements» (PDF). Mozilla Foundation. 19 Σεπτεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουλίου 2009. 
  2. "D7: Firefox Defines "Modern Browsers", Talks Competition with IE, Safari, and Google" Αρχειοθετήθηκε 2010-04-09 στο Wayback Machine. Retrieved on 2009-07-22
  3. «Mozilla Foundation Reorganization». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Αυγούστου 2005. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2010. 
  4. http://www.mozilla.org/press/mozilla-2005-08-03.html Mozilla press release: "Mozilla Foundation Forms New Organization to Further the Creation of Free, Open Source Internet Software, Including the Award-Winning Mozilla Firefox Browser"
  5. «Firefox (Mozilla Corporation/Mozilla Foundation) made $72M last year?!». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2013. 
  6. [www.pcmag.com/article2/0,2817,2398046,00.asp «Google Paying Mozilla Almost $1B for Firefox Search: Why?»] Check |url= value (βοήθεια). Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2013. 
  7. «Microsoft offers helping hand to Firefox». Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2013. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]