Motivo 4

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Motivo 4 είναι ένα ελληνικό ροκ συγκρότημα.

Motivo 4
ΚαταγωγήΕλλάδα
EίδοςΡοκ - Alternative
Μουσικά όργαναΦωνητικά
Τύμπανα
Κιθάρα
Μπάσο
Πλήκτρα
Παρουσία2000 - Σήμερα
Δισκογραφική εταιρείαΚαθρέφτης
ΜέληΆννα Καρλαύτη - Φωνητικά, Πλήκτρα
Γιώργος Αρχοντάκης - Μπάσο
Άρης Τσουκαντάς - Τύμπανα, Φωνητικά
Γιώργος Παππάς - Ηλ. Κιθάρα

Αποχωρήσαντα Μέλη
Τάκης Αργυρίου - Τύμπανα
Γ. Κουτσουκέλης
Διονύσης Κωνσταντινίδης
Κωστας Σαββιδης
Ιστότοπος
http://www.motivo4.gr

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ιστορία των Motivo 4 ξεκινά όταν τρεις φίλοι μουσικοί (Γ. Αρχοντάκης, Κ. Σαββίδης, Τ. Αργυρίου) παίζοντας μαζί σε διάφορα σχήματα αποφασίζουν να φτιάξουν μια μπάντα και να παίξουν κάποιες συνθέσεις του Αρχοντάκη. Σ'ένα στούντιο ηχογραφήσεων γνωρίζονται με την Άννα Καρλαύτη η οποία μπαίνει στην παρέα και το σχήμα αποκτά τραγουδίστρια - πιανίστρια και λίγο αργότερα το όνομα "Motivo 4", επειδή τα μέλη είναι 4.

Γίνονται κάποιες δοκιμαστικές ηχογραφήσεις στο 111 και στο Astra Studio πάνω στο υπάρχον υλικό. Στη συνέχεια προστίθεται στο γκρουπ και άλλο μέλος, ο Γ. Κουτσουκέλης που μόλις έχει απολυθεί από το στρατό. (Το όνομα όμως παραμένει "Motivo 4"). Τον Φεβρουάριο του 2000 υπογράφουν συμβόλαιο στην FM Records και τον Μάιο κυκλοφορεί το πρώτο άλμπουμ με τίτλο "Στη Σκιά της σελήνης". Το κομμάτι "Πόλη" γίνεται video clip. Ακολουθεί ένα γεμάτο συναυλίες καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα και τον Νοέμβριο γίνεται video clip το ομώνυμο κομμάτι του δίσκου "Στη Σκιά της σελήνης" με πλάνα από ένα live στην Καλλιθέα. Στις 28 Ιανουαρίου του 2001 και στο δρόμο της επιστροφής από ένα live "Στον Αέρα" στην Πετρούπολη, η δυσκολότερη περίοδος του συγκροτήματος ξεκινά. Γίνεται ένα σοβαρό ατύχημα και ο Σαββίδης τραυματίζεται στο πρόσωπο. Για 6 μήνες είναι στο νοσοκομείο με συνεχείς εγχειρήσεις στα μάτια. Το συγκρότημα σιωπά.

Καλοκαίρι 2001. Μετά από αναγκαστική απραξία μηνών γίνονται 11 συναυλίες (Αύγουστο - Σεπτέμβριο) στην Ελλάδα, με τον Σαββίδη να αναρρώνει και το συγκρότημα να ανακτά το χαμένο έδαφος. Παράλληλα, δουλεύονται και κάποια τραγούδια καινούρια, υλικό για τον επόμενο δίσκο. Αρχές 2002 εμφανίζεται πρόβλημα ελεύθερου χρόνου στον Αργυρίου, ο οποίος χτίζει και δεύτερο studio. Έτσι τον Μάρτιο αποχωρεί από την θέση του ντράμερ και την θέση του την παίρνει ο Άρης Τσουκαντάς, από τους "Love in Sadness". Ξεκινά μια περίοδος με πρόβες για τις ανάγκες των ζωντανών εμφανίσεων και ταυτόχρονα δουλεύεται το καινούριο υλικό του συγκροτήματος, στο υπόγειο του σπιτιού του Άρη.

Εκεί ηχογραφείται ένα demo "ζωντανά" με τα καινούρια τραγούδια, στο PC του Άρη. Το καλοκαίρι του 2002 η νέα δουλειά είναι έτοιμη και αρχίζει η προσπάθεια εύρεσης studio για να ηχογραφηθεί. Μετά από περιπέτειες και ηχογραφήσεις, σε διάφορα studios (πάντα το demo τους ακουγόταν καλύτερα), καταλήγουν πάλι στο υπόγειο του Άρη να γράφεται ο νέος δίσκος (Home made), σε ένα καινούριο και "state of the art" PC του Αρχοντάκη. Στήθηκε ένα ολόκληρο studio με κονσόλες, μικρόφωνα κ.λπ. γι' αυτή την ηχογράφηση.

Συναυλίες το καλοκαίρι του 2002 γίνονται λίγες λόγω των ηχογραφήσεων. Τίτλος του καινούριου album: "Αν δεις να ακροβατώ".

Στις αρχές του 2004, ο Γ. Κουτσουκέλης φεύγει από το συγκρότημα και αντικαθίσταται από τον Διονύση Κωνσταντινίδη. Ξεκινά μια περίοδος προβών για τις ανάγκες του live, αλλά και για την προετοιμασία της δισκογραφικής συνέχειας του συγκροτήματος. Το συμβόλαιο με την FM Records λήγει κι έτσι το συγκρότημα δεν αγχώνεται για νέο δίσκο. Εξάλλου η φιλοσοφία του συγκροτήματος ήταν πάντα "να μιλάς μόνο όταν έχεις κάτι να πεις". Το υλικό συγκεντρώνεται σιγά σιγά με κάποια live να σπάνε την μονοτονία της καθημερινότητας. Με τον καιρό η ανάγκη για ένα ακόμη Άλμπουμ μεγαλώνει όλο και πιο πολύ. Τα καινούρια τραγούδια αρχίζουν και ηχογραφούνται μέχρι που ...

Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει το 2010: το τρίτο κατά σειρά άλμπουμ κυκλοφορεί από τον "Καθρέφτη" με 11 τραγούδια και τίτλο "Το κλειδί". Στην ηχογράφηση και παραγωγή του νέου δίσκου οι Motivo 4 δεν έκαναν εκπτώσεις. Ενδεικτικό είναι ότι για τη δουλειά απαιτήθηκε πολύς χρόνος και ότι το mastering έγινε στο Los Angeles από τον John Cuniberti ο οποίος έχει στο ενεργητικό του, εκτός από τα mastering συγκροτημάτων όπως Aerosmith και Dead Kenedys, και ένα βραβείο Grammy το 2008!

Η νέα μουσική άποψη του group είναι σύγχρονη και πλουραλιστική, με ιδιαίτερη έμφαση στον στίχο, από ερωτικό μέχρι κοινωνικό.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]