Moi meme Moitie

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Moi-même-Moitié είναι Οίκος Μόδας που ιδρύθηκε το 1999 στην Ιαπωνία από τον κιθαρίστα Mana (Μάνα-σαμα), επίσης ιδρυτή του θρυλικού visual kei συγκροτήματος Malice Mizer και αργότερα της γκόθικ μπάντας Moi dix Mois.

Το Λογότυπο του Moi meme Moitie

Το στυλιστικό ύφος του Οίκου επηρεάζει την ήδη διαδεδομένη κουλτούρα της Λολίτας στην Ιαπωνία και σε όλο τον κόσμο, από την ίδρυσή του, προσθέτοντας μια σκοτεινή πλευρά στα ρούχα και στα κοσμήματα ενώ εισάγει τους όρους Elegant Gothic Aristocrat για τους άνδρες και το Elegant Gothic Lolita για τις γυναίκες. Κύρια χαρακτηριστικά του είναι ο σταυρός, το σχήμα της νυχτερίδας, τα τριαντάφυλλα με ευδιάκριτα τα αγκάθια τους, η γοτθική αρχιτεκτονική ενώ στα εκτυπωμένα του σχέδια βλέπουμε συχνα μουσικά όργανα, κηροπήγια και άλλα σχέδια που η ύπαρξη τους κάποιες φορές είναι επαναμβανόμενη, διατηρώντας έτσι το ύφος του Οίκου. Η λεπτομέρεια στις φινετσάτες δαντέλες, που χρησιμοποιούνται συχνά, είναι εμφανής ενώ τα κοσμήματα διακρίνονται για το πόσο λεπτεπίλεπτα και κομψά είναι. Το ίδιο το λογότυπο του, περιλαμβάνει και ένα χαρακτηριστικό κηροπήγιο, που απεικονίζεται σε κάθε προιόν τους και κάποιες φορές είναι το σχέδιο της ίδιας της δαντέλας.

Το βασικό χρώμα που χαρακτηρίζει το Moi-même-Moitié είναι το μαύρο και το μπλε, ενώ κατά καιρούς έχει χρησιμοποιηθεί το κόκκινο, το πράσινο, το λευκό του ελεφαντοστού, το κίτρινο και φυσικά το ασημί και το χρυσό. Το κατάστημα διαθέτει φορέματα και φούστες τύπου λολίτα, αντρική ένδυση σε αυστηρά εκλεπτυσμένο στυλ, τσάντες, κοσμήματα και παλαιότερα, καθημερινά είδη σπιτιού, παπούτσια τύπου Λολίτα και κραγιόν στο χαρακτηριστικό μπλέ και κόκκινο του αίματος, χρώμα. Το βασικό υλικό του είναι το Σιφόν, το βελούδο και το βαμβάκι. Στα κοσμήματα συναντάμε κρύσταλα Σβαρόφσκι. Τα πρωτότυπα, είναι χειροποίητα και κατασκευάζονται στο Ατελιέ του Moi-même-Moitié ενώ κάποιες φορές οι εκτυπώσεις είναι δημιουργία διάφορων άλλων σχεδιαστών που εργάζονται στον Οίκο Μόδας.

Το όνομα του είναι μία μίξη τριών γαλλικών λέξεων και ενώ η έκφραση είναι ανύπαρκτη στα Γαλλικά, μπορούμε να το μεταφράσουμε ως ''Ο δικός Μου Χώρος'', ένα ακόμη στοιχείο για το πόσο προσωπικό είναι αυτό το πρότζεκτ για τον Μάνα. Ο ίδιος έχει επίσης ποζάρει με τις δικές του δημιουργίες και βαρύ μεικ-απ προωθώντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο το Moi meme Moitie και αποκτώντας φανατικούς θαυμαστές σε όλο τον κόσμο.

Το Moi-même-Moitié είναι διαθέσιμο διαδικτυακά, όπως και σε διάφορους φυσικούς αντιπροσώπους, τα αρχικά όμως καταστήματα σε Τόκυο και Ναγκόγια έχουν πλέον κλείσει. Το Moi-même-Moitié έδειχνε να έχει εξαφανιστεί τα τελευταία χρόνια, συγκεκριμένα από το 2015 όπου η παραγωγή έδειχνε να μειώνεται αλλά από τον Οκτώβριο του 2017, κάνει μια δυναμική επανεμφάνιση με νέους συνεργάτες, παρουσία στα social media, διάθεση για εποικοδομητικές αλλαγές και το γνωστό, θρυλικό, στυλιστικό του ύφος.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]