Μετάβαση στο περιεχόμενο

Moderna

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Moderna
Εμπορική επ.Moderna, Inc.
Εξελλην. επ.Μοντέρνα
ΚλάδοςΒιοτεχνολογία
Ίδρυση09/2010
ΈδραΚέιμπριτζ, Μασαχουσέτη, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Αριθμός τοποθεσιώνΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Σημαντικά πρόσωπαStéphane Bancel
Προϊόνταφάρμακο
ΙδιοκτήτηςStephen Hoge (Πρόεδρος)
Υπάλληλοι1.300 (2021)
Ιστότοποςhttps://www.modernatx.com/
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Λογαριασμός στο YouTube
Commons page Πολυμέσα

Η Moderna, Inc (Μοντέρνα) είναι φαρμακευτική και βιοτεχνολογική εταιρεία με έδρα το Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η οποία ιδρύθηκε το 2010. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021 απασχολούσε περισσότερους από 1300 εργαζόμενους. Οι τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται είναι στις μεταδοτικές ασθένειες, στην ανοσο-ογκολογία, σε σπάνιες ασθένειες, στις καρδιαγγειακές παθήσεις και σε αυτοάνοσα νοσήματα. Συνεργάζεται με εταιρίες, οργανισμούς και ιδρύματα όπως η Lonza, την Βιοϊατρική Αρχή Προηγμένης Έρευνας και Ανάπτυξης (BARDA), AstraZeneca, Merck, Darpa, Vertex, Karolinska Institutet και το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates.[1]

Κύριος στόχος της Moderna είναι η δημιουργία φαρμάκων και εμβολίων και η ανάπτυξή τους με τεχνολογία που βασίζεται στο Αγγελιοφόρο RNA. Ο μηχανισμός αυτός εισάγει το τροποποιημένο νουκλεοσιδικό mRNA(modRNA), το οποίο διατηρείται σε νανοσωματίδια λιπιδίων, σε ανθρώπινα κύτταρα ώστε να προκαλέσει την ανοσοαπόκριση του οργανισμού μας.[2] Αυτή την στιγμή έχουν 24 προγράμματα υπό ανάπτυξη, ενώ 13 από αυτά βρίσκονται σε κλινικές μελέτες εν εξελίξει.[3]

Η Moderna έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό χάρη στο εμβόλιο που ανέπτυξε ενάντια στην ασθένεια COVID-19, που προκαλούσε ο κορονοϊός SARS-CoV-2 και ήταν υπεύθυνος για την πανδημία που ξεκίνησε στα τέλη του 2019. Το εμβόλιό της με κωδική ονομασία mRNA-1273 εγκρίθηκε από αυστηρές ρυθμιστικές αρχές όπως του Ηνωμένου Βασιλείου[4], των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής[5] και της Ευρωπαϊκής Ένωσης[6].

Τον Μάρτιο του 2021, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε ανάπτυξη και ξεκίνησαν τις κλινικές δοκιμές για την επόμενη γενιά εμβολίου ενάντια στην COVID-19, με κωδική ονομασία mRNA-1283, το οποίο στοχεύει και κωδικοποιεί κρίσιμα τμήματα της πρωτεϊνικής ακίδας του SARS-CoV-2.[7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Company History and Information: mRNA Science - Moderna». www.modernatx.com. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2021. 
  2. «mRNA Platform: Drug Discovery & Development - Moderna». www.modernatx.com. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2021. 
  3. «Research Pipeline: MMA, CMV, Zika & Rare Diseases - Moderna». www.modernatx.com. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2021. 
  4. releases, 8:30am to 5pm For real-time updates including the latest press· Statements, News· https://www.twitter.com/mhragovuk, see our Twitter channel at. «Moderna vaccine becomes third COVID-19 vaccine approved by UK regulator». GOV.UK (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2021. 
  5. «Statement from NIH and BARDA on the FDA Emergency Use Authorization of the Moderna COVID-19 Vaccine». National Institutes of Health (NIH) (στα Αγγλικά). 18 Δεκεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2021. 
  6. «European Commission gives final approval to Moderna vaccine». Reuters. 6 Ιανουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2021. 
  7. «First Participants Dosed in Phase 1 Study Evaluating mRNA-1283, Moderna's Next Generation COVID-19 Vaccine | Moderna, Inc». investors.modernatx.com (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Απριλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2021.