MinGW

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
MinGW
Γενικά
Ημερ. Δημιουργίας1 Ιουλίου 1998
Είδοςμεταγλωττιστής
Διανομή
Έκδοση11.0.1 (29 Απριλίου 2023)[1]
Δοκιμαστική έκδοση0.6.2-beta-20131004-1 (4 Οκτώβριος 2013)
ΛειτουργικάMicrosoft Windows
Αρχιτεκτονικήx86
Ανάπτυξη
Γραμμένο σεC++, C
Άδεια χρήσηςGPLv2
Σύνδεσμοι
Επίσημος ιστότοπος
https://www.mingw-w64.org/

Το MinGW ή Mingw32 (Minimalistic GNU for Windows — Μινιμαλιστικό GNU για το λειτουργικό σύστημα Windows) είναι μια μεταφορά λογισμικού (port) της αλυσίδας εργαλείων προγραμματισμού GNU στην πλατφόρμα Win32.

Ξεκίνησε σαν παρακλάδι του σχεδίου Cygwin (έκδοση 1.3.3). Περιλαμβάνει τα κύρια εργαλεία ελεύθερης άδειας χρήσης που χρειάζεται ένας προγραμματιστής για να μπορέσει να φτιάξει προγράμματα στο περιβάλλον των Windows:

Το MinGW περιλαμβάνει ένα σύνολο αρχείων επικεφαλίδων της διεπαφής προγραμματισμού εφαρμογών των Windows (Windows API) καθώς και ένα σύνολο βιβλιοθηκών εισαγωγής ώστε να μπορεί ο συνδέτης GNU (GNU linker) να συνδέσει ένα εκτελέσιμο με τις δυναμικές DLL βιβλιοθήκες των Windows που υλοποιούν το API.

MSYS[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το MinGW χρησιμοποιείται σuχνά με το MSYS (Minimal SYStem - Ελάχιστο Σύστημα), που είναι άλλο ένα εγχείρημα που ξεκίνησε από μια διάσπαση του Cygwin και το οποίο παρέχει ένα ελαφρύ περιβάλλον κελύφους που είναι συμβατό με το πρότυπο POSIX επιτρέποντας μεταξύ άλλων να εκτελεστούν και να εκτελεστούν σενάρια configure. Το MSYS μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν αντικαταστάτης του κέλυφους των Windows (cmd.exe).

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]