Mars Express

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ψηφιακή απεικόνιση του Mars Express Orbiter.

Μars Express (Μαρς Εξπρές) ονομάζεται μη επανδρωμένη διαπλανητική αποστολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Σκοπός της αποστολής είναι η εξερεύνηση της ατμόσφαιρας και της επιφάνειας του πλανήτη Άρη. Το διαστημόπλοιο της αποστολής εκτοξεύτηκε τον Ιούνιο του 2003 από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ και έφτασε σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Άρη της 25 Δεκεμβρίου του 2003[1].

Αποτελείται από δύο διακριτά τμήματα, το διαστημικό όχημα Mars Express Orbiter και το όχημα προσεδάφισης Beagle 2. Το όχημα προσεδάφισης, που σχεδιάστηκε να εκτελέσει εξωβιολογικά και γεωχημικά πειράματα, απέτυχε μετά την προσεδάφιση να λειτουργήσει[1]. Ο Mars Express Orbiter όμως παραμένει ενεργός και από το 2004 έχει πραγματοποιήσει επιστημονικές μετρήσεις όπως φωτογράφιση υψηλής ανάλυσης και χαρτογράφηση της επιφάνειας του πλανήτη, σάρωση μέσω ραντάρ των υποεπιφανειακών στρωμάτων του Άρη και ανάλυση της κυκλοφορίας των ανέμων και της σύστασης της ατμόσφαιρας.

Αντίγραφο οχήματος προσεδάφισης Beagle 2.

Η ισχύ της αποστολής έχει επεκταθεί πολλές φορές. Η πιο πρόσφατη επέκταση ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο του 2018 και ισχύει μέχρι τέλη του 2020, όπου προβλέπετε μια νέα επέκταση μέχρι το 2022[2].  

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]



Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Summary». sci.esa.int (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 21 Μαΐου 2019. 
  2. «Extended life for ESA's science missions». sci.esa.int (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 21 Μαΐου 2019. 


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]