MICHAEL

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η ευρωπαϊκή διαδικτυακή πύλη MICHAEL (Multilingual Inventory of Cultural Heritage in Europe)[1] αποτελεί έναν πολύγλωσσο κατάλογο ψηφιακών συλλογών μουσείων, βιβλιοθηκών, αρχείων και άλλων πολιτιστικών φορέων από όλη την Ευρώπη που επιτρέπει στο ενδιαφερόμενο κοινό την εύκολη αναζήτηση και πρόσβαση σε αυτές.

Περιεχόμενο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ψηφιακό πολιτιστικό απόθεμα που προβάλλεται στο MICHAEL μπορεί να είναι τόσο συλλογές που προέρχονται από ψηφιοποίηση υλικού όπως φωτογραφίες, χάρτες, αρχειακά έγγραφα, έργα τέχνης, αρχαιολογικά μνημεία, όσο και συλλογές πρωτογενούς ψηφιακού περιεχομένου, όπως ψηφιακές ηχογραφήσεις, ψηφιακό βίντεο, επιστημονικά δεδομένα, ψηφιακές φωτογραφίες κλπ. Τα μεταδεδομένα ακολουθούν το μοντέλο δεδομένων MICHAEL και περιλαμβάνουν πληροφορίες όπως ο τίτλος και μια σύντομη περιγραφή μιας ψηφιακής συλλογής, το θέμα, η χρονική περίοδος και η γεωγραφική περιοχή που καλύπτουν τα τεκμήρια της συλλογής, τυχόν διάσημα πρόσωπα ή γεγονότα που σχετίζονται, κλπ. Περιλαμβάνουν επίσης πληροφορίες για το φορέα που κατέχει ή διαχειρίζεται την ψηφιακή συλλογή και για τον τρόπο πρόσβασης σε αυτή (διαδικτυακός τόπος, CD, DVD κλπ). Για την συμπλήρωση των πεδίων ευρετηριασμού χρησιμοποιούνται προκαθορισμένες λίστες όρων σε όλες τις γλώσσες, με στόχο τη διευκόλυνση της αναζήτησης και του εντοπισμού του περιεχομένου.

Ευρωπαϊκή Πύλη και οι Εθνικές Πύλες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάθε συμμετέχουσα χώρα υλοποιεί μια εθνική διαδικτυακή πύλη στην οποία συγκεντρώνονται οι ψηφιακές συλλογές της. Το περιεχόμενο από αυτές τις εθνικές πύλες συλλέγεται και προβάλλεται στην ευρωπαϊκή διαδικτυακή πύλη MICHAEL που αποτελεί κατάλογο του συνόλου των καταχωρημένων ψηφιακών συλλογών των συμμετεχουσών χωρών. Η Αγγλία, η Γαλλία και η Ιταλία έχουν ολοκληρώσει τις εθνικές τους πύλες, οι οποίες παρουσιάζονται ήδη στην ευρωπαϊκή πύλη, ενώ παράλληλα συνεχίζουν τον εμπλουτισμό του περιεχομένου τους. 15 νέες χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) βρίσκονται στη διαδικασία ανάπτυξης των εθνικών πυλών τους, οι οποίες τον Μάιο του 2008 θα διασυνδεθούν με την ευρωπαϊκή πύλη MICHAEL.

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρόγραμμα ‘MICHAEL’ χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος eTen. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2004 με συνεργασία μεταξύ της Αγγλίας, της Γαλλίας, και της Ιταλίας. Τον Ιούνιο 2006 επεκτάθηκε σε άλλες 11 χώρες: Γερμανία[2], Ελλάδα[3], Ισπανία, Μάλτα, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία[4], Πορτογαλία, Σουηδία, Τσεχία και Φινλανδία[5]. Από το 2007, συμμετέχουν επίσης οι χώρες: Βέλγιο-Φλάνδρα, Βουλγαρία, Εσθονία και Σλοβακία.

Το Ιούνιο 2007 ιδρύθηκε το MICHAEL-Culture AISBL, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός για τη λειτουργία και την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής πύλης MICHAEL μετά τη λήξη της χρηματοδότησης.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Welcome to Multilingual Inventory - Multilingual Inventory». www.michael-culture.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Ιουνίου 2011. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2022. 
  2. «MICHAEL Deutschland». web.archive.org. 18 Ιουνίου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιουνίου 2008. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2022. CS1 maint: Unfit url (link)
  3. «MICHAEL Publication». web.archive.org. 13 Σεπτεμβρίου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Σεπτεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2022. CS1 maint: Unfit url (link)
  4. «MICHAEL Publication - angielskie». web.archive.org. 2 Σεπτεμβρίου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Σεπτεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2022. CS1 maint: Unfit url (link)
  5. «MICHAEL portal». web.archive.org. 10 Δεκεμβρίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Δεκεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2022. CS1 maint: Unfit url (link)