Lsjbot

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στιγμιότυπο οθόνης
Στιγμιότυπο οθόνης
Τυπικό άρθρο δημιουργημένο από το Lsjbot.
URLLsjbot στη Σουηδική Βικιπαίδεια.
Τύπος ιστότοπουΔιαδικτυακό ρομπότ
ΙδρυτήςΣβέρκερ Γιόχανσον (Sverker Johansson)

Το Lsjbot είναι αυτοματοποιημένο πρόγραμμα δημιουργίας λημμάτων στη Βικιπαίδεια, ή iδιαδικτυακό ρομπότ, που αναπτύχθηκε από τον Σβέρκερ Γιόχανσον για την σουηδική Βικιπαίδεια. Το ρομπότ κυρίως εστιάζεται και επικεντρώνεται σε άρθρα για ζωντανούς οργανισμούς και γεωγραφικές οντότητες (όπως ποτάμια, φράγματα και βουνά).

Σύμφωνα με τη σελίδα του ρομπότ στη Σουηδική Βικιπαίδεια, το Lsjbot ήταν ενεργό στις Βικιπαίδειες στα Σουηδικά, Σεμπουάνο και Γουαρέι, έχοντας δημιουργήσει τα περισσότερα άρθρα στις τρεις αυτές Βικιπαίδειες[1] (μεταξύ 80 % και το 99 % του συνόλου[2]). Στην Σουηδική Βικιπαίδεια υπάρχει και η δυνατότητα επιλογής τυχαίου άρθρου εξαιρουμένων αυτών από ρομπότ. Από το 2017, πάνω από 400.000 λήμματα που έχουν δημιουργηθεί από το ρομπότ στη Σουηδική Βικιπαίδεια έχουν διαγραφεί, λόγω έλλειψης επαρκούς τεκμηρίωσης ή λόγω άλλων αιτιών, και αρκετές εκατοντάδες χιλιάδων λημμάτων πρόκειται να διαγραφούν στο μέλλον.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σβέρκερ Γιόχανσον, ο δημιουργός του Lsjbot.

Το πρόγραμμα είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία 2.700.000 λημμάτων (έως τον Ιούλιο του 2014), τα δύο τρίτα των οποίων εμφανίζονται στη Βικιπαίδεια στα Σεμπουάνο και Γουαρέι-Γουαρέι (τα Σεμπουάνο είναι η μητρική γλώσσα της συζύγου του Γιόχανσον, Σμάιλι), το υπόλοιπο ένα τρίτο εμφανίζονται στη σουηδική Βικιπαίδεια. Το ρομπότ μπορεί να παραγάγει έως και 10.000 άρθρα ανά ημέρα.

Στις 15 Ιουνίου 2013, η Σουηδική Βικιπαίδεια έφτασε το 1 εκατομμύριο λήμματα, και έγινε η 8η Βικιπαίδεια που έφτασε εφταψήφιο αριθμό λημμάτων. Το εκατομμυριοστό άρθρο δημιουργήθηκε από τον Lsjbot – το οποίο σε εκείνο το σημείο είχε δημιουργήσει 454.000 άρθρα, σχεδόν τα μισά άρθρα της Σουηδικής Βικιπαίδειας.[3] Το Lsjbot βοήθησε την Σουηδική Βικιπαίδεια να γίνει η δεύτερη Βικιπαίδεια που έφτασε τα 2 εκατομμύρια λήμματα, μετά την Αγγλική Βικιπαίδεια.

Εμφάνιση στον Τύπο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λειτουργία του έχει δημιουργήσει κάποια κριτική, από αυτούς που προτείνουν ότι τα μικρά άρθρα δεν έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο και ανθρώπινη επαφή.[4] Η Sydney Morning Herald συνέκρινε το ρομπότ με τον Φιλ Πάρκερ, ο οποίος σύμφωνα με ισχυρισμούς είναι ο πιο πολυγραφότατος συγγραφέας στην ιστορία, έχοντας δημοσιεύσει πάνω από 85.000 βιβλία, καθένα από τα οποία ολοκληρώνεται σε λιγότερο από μία ώρα, χρησιμοποιώντας υπολογιστές.[5] Το Popular Science, τον Ιούλιο του 2014, συνέκρινε το ρομπότ με το σχέδιο του Associated Press να χρησιμοποιήσει ρομπότ για να γράφει άρθρα.[6] Ο Γιόχανσον έχει αντιμετωπίσει επιθέσεις για τις μεθόδους του, σημειώνοντας ότι αν το ρομπότ δεν γράφει άρθρα, "διαφορετικά γράφονται κυρίως από νέους, λευκούς, αρσενικούς σπασίκλες και αντανακλούν τα αρσενικά συμφέροντα."[7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Η σελίδα του ρομπότ στη Σουηδική Βικιπαίδεια, μεταφρασμένη στα ελληνικά με τη βοήθεια της Μετάφρασης Google.
  2. stats:EN/BotActivityMatrixCreates.htm
  3. Gulbrandsson, Lennart (17 Ιουνίου 2013). «Swedish Wikipedia surpasses 1 million articles with aid of article creation bot». Wikimedia Blog. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Φεβρουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2018. 
  4. Jervell, Ellen Emmerentze (13 Ιουλίου 2014). «For This Author, 10,000 Wikipedia Articles Is a Good Day's Work». Wall Street Journal. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Φεβρουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2018. 
  5. Bagshaw, Eryk (16 Ιουλίου 2014). «This is how Sverker Johansson wrote 8.5 per cent of everything published on Wikipedia». Sydney Morning Herald. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Φεβρουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2018. 
  6. Main, Douglas (14 Ιουλίου 2014). «This Bot Has Written More Wikipedia Articles Than Anybody». Popular Science. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Φεβρουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2018. 
  7. «Swedish Wiki vet sets new content record». The Local. 18 Ιουλίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Φεβρουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]