Συμβουλευτική διαβίωσης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Life Coach)

Η συμβουλευτική διαβίωσης (αγγλ.: life coaching ), αποτελεί μορφή προσωπικής ή επαγγελματικής ανάπτυξης στην οποία ένα άτομο που ονομάζεται coach παρέχει υποστήριξη, εμψύχωση και τεχνογνωσία προς άτομα με σκοπό την επίτευξη ενός συγκεκριμένου προσωπικού ή επαγγελματικού στόχου.[1]

Προέλευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη χρήση του όρου σε σχέση με ένα εκπαιδευτή προέκυψε γύρω στο 1830 στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ως life coach αργκό για ένα δάσκαλο που βοηθούσε φοιτητές περάσουν τις εξετάσεις τους.[2] Η λέξη προσδιορίζονταν έτσι ως μια διαδικασία που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά ανθρώπων από εκεί που βρίσκονται, στον τόπο όπου θέλουν να βρεθούν. Η πρώτη χρήση του όρου σε σχέση με τον αθλητισμό ήρθε το 1861. Ιστορικά η ανάπτυξη του coaching έχει επηρεαστεί από πολλούς τομείς δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης ενηλίκων, το Κίνημα Ανθρώπινων Δυνατοτήτων, μεγάλης ομάδας ευαισθητοποίηση (LGAT) ομάδες όπως το "est", η ηγεσία μελέτες, την προσωπική ανάπτυξη, την διοικητική τέχνη και την ψυχολογία.[3][4]

Εφαρμογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συμβουλευτική διαβίωσης χρησιμοποιεί μια σειρά από επικοινωνιακές δεξιότητες (όπως οι στοχευμένες αναθεωρήσεις, η ενεργητική ακρόαση, οι δυναμικές ερωτήσεις, διευκρινίσεις κ.λ.π.) για να βοηθήσει τους δέκτες του να αλλάξουν τις προοπτικές και να ανακαλύψουν  διαφορετικές δυναμικές με σκοπό να πετύχουν τους στόχους τους.[5] Αυτές οι δεξιότητες μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν σε όλους τους τύπους συμβουλευτικής. Με αυτή την έννοια, η συμβουλευτική είναι μια μορφή "μετα-επαγγέλματος" που μπορεί να ισχύσει για τους υποστηρίζοντας τους πελάτες της σε κάθε ανθρώπινη προσπάθεια, που κυμαίνονται από τις ανησυχίες τους στην υγεία, την προσωπική, επαγγελματική, αθλητική, κοινωνική, οικογενειακή, πολιτική, πνευματική διαστάσεις, κ.λ.π. Μπορεί να υπάρχει κάποια επικάλυψη μεταξύ ορισμένων τύπων των δραστηριοτήτων της συμβουλευτικής διαβίωσης.

Επιχειρησιακή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επιχειρησιακό συμβουλευτική διαβίωση είναι ένας τύπος ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού για τους ηγέτες των επιχειρήσεων. Παρέχει θετική υποστήριξη, ανατροφοδότηση και συμβουλές σε ατομική ή ομαδική βάση για να βελτιώσει την προσωπική αποτελεσματικότητα στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Οι αντίστοιχοι αγγλικοί όροι είναι Business coaching, executive coaching,[6] corporate coaching ή leadership coaching. Οι σύμβουλοι σε αυτές τις περιπτώσεις βοηθούν τους πελάτες τους να προχωρήσουν προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς στόχους. Αυτοί οι στόχοι περιλαμβάνουν την αλλαγή/αναβάθμιση καριέρας, την διαπροσωπική και επαγγελματική επικοινωνία, τη διαχείριση των επιδόσεων, την οργανωτική τους αποτελεσματικότητα, την ανάπτυξη εκτελεστικής παρουσία, ενισχύοντας τη στρατηγική σκέψη, την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συγκρούσεων και την οικοδόμηση μιας αποτελεσματικής ομάδας μέσα σε ένα οργανισμό. Πολλές εταιρίες αναμένουν από τα ανώτερα και μεσαία στελέχη με τον σύμβουλο τους να επιτύχουν υψηλότερα επίπεδα απόδοσης, αυξημένη ικανοποίηση από την εργασία, προσωπική ανάπτυξη, και ανάπτυξη . Ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι αυτού του είδους η συμβουλευτική έχει θετικό αντίκτυπο στις επιδόσεις στο χώρο εργασίας.[7]

Σταδιοδρομίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συμβουλευτική σταδιοδρομίας εστιάζει στην εργασία και την καριέρα και είναι παρόμοιο με τη συμβουλευτική σταδιοδρομίας. Το Coaching καριέρας δεν πρέπει να συγχέεται με την συμβουλευτική διαβίωσης, το οποίo επικεντρώνεται στην προσωπική ανάπτυξη. 

Συνεργατική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συνεργατική συμβουλευτική είναι δομημένη πρακτική της συμβουλευτικής διαβίωσης μεταξύ ομολόγων συμβούλων, με στόχο την ανάπτυξη στόχων και τη δημιουργία βελτιωμένων τεχνικών.

Οικονομική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οικονομική εκδοχή είναι σχετικά νέα μορφή που εστιάζει στο να βοηθήσει τους πελάτες να ξεπεράσουν τον αγώνα τους για την επίτευξη συγκεκριμένων οικονομικών στόχων και επιδιώξεων που έχουν θέσει για τον εαυτό τους. Στην μορφή αυτή αποτελεί μια προς μια σχέση στην οποία ο σύμβουλος εργάζεται για τη διευκόλυνση της επίτευξης χρηματοοικονομικών σχεδίων του πελάτη . Συνήθως επικεντρώνεται στο να βοηθήσει τους πελάτες για την αναδιάρθρωση και μείωση του χρέους, τη μείωση των δαπανών, να αναπτύξουν συνήθειες εξοικονόμησης, και να αναπτύξουν τη "δημοσιονομική" πειθαρχία. 

Υγείας και ευεξίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συμβουλευτική στον τομέα αυτό είναι ένας νέος τρόπος για να  να "διαχειριστεί" κάποιος ασθένειες κυρίως χρόνιας φύσης.[8] Ο σύμβουλος θα χρησιμοποιήσει ειδικές τεχνικές, προσωπική εμπειρία και ενθάρρυνση για να βοηθήσει τον πελάτη στην επίτευξη αλλαγών στη συμπεριφορά και να μειωθούν κίνδυνοι για την υγεία και μείωση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης.[9] 

Διαβίωσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρησιμοποιείται και συγκεκριμένα για την επίτευξη στόχων ζωής και είναι η διαδικασία όπου:

  • Στην επίτευξη κάποιου στόχου σε προσωπικό ή επαγγελματικό επίπεδο.
  • Στην επίτευξη κάποιου στόχου στις διαπροσωπικές σχέσεις (ερωτικές, οικογενειακές, επαγγελματικές).
  • Στην έλλειψη κινήτρων, ή την στασιμότητα στην παρούσα φάση της ζωή του.
  • Σε κάποια σημαντική αλλαγή, προσωπική ή επαγγελματική.
  • Σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την μετάβαση από μια παρούσα κατάσταση σε μία άλλη πιο επιθυμητή.

Η συμβουλευτική διαβίωσης δεν αποτελεί θεραπεία ή παρέμβαση στην προσωπικότητα και τη συμπεριφορά του ατόμου.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Empower Yourself - Ελληνόφωνο podcast για το coaching, την προσωπική ανάπτυξη και την αυτοβελτίωση

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Passmore, Jonathan, επιμ. (2016) [2006]. Excellence in Coaching: The Industry Guide (3rd έκδοση). London; Philadelphia: Kogan Page. ISBN 9780749474461. 
  2. coach, Online Etymology Dictionary, http://www.etymonline.com/index.php?term=coach, ανακτήθηκε στις 4 July 2015 .
  3. Cox, Elaine, επιμ. (2014) [2010]. The Complete Handbook of Coaching (2nd έκδοση). Los Angeles; London: Sage Publications. ISBN 9781446276150. 
  4. Wildflower, Leni (2013). The Hidden History of Coaching. Coaching in practice series. Maidenhead: Open University Press. ISBN 9780335245406. 
  5. Cox, Elaine (2013), Coaching Understood: a Pragmatic Inquiry into the Coaching Process, Los Angeles; London: Sage Publications, ISBN 9780857028259, OCLC 805014954 .
  6. Stern, Lewis R. (2004). «Executive Coaching: A Working Definition». Consulting Psychology Journal: Practice and Research 56 (3): 154–162. doi:10.1037/1065-9293.56.3.154. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2015-07-06. https://web.archive.org/web/20150706123259/http://opm.co.uk/wp-content/uploads/2012/09/Executive-coaching-definition-Stern043.pdf. Ανακτήθηκε στις 2017-08-25. 
  7. Jones, Rebecca J.; Woods, Stephen A.; Guillaume, Yves R. F. (April 2015). «The Effectiveness of Workplace Coaching: A Meta-Analysis of Learning and Performance Outcomes from Coaching». Journal of Occupational and Organizational Psychology. doi:10.1111/joop.12119. http://www.researchgate.net/profile/Rebecca_Jones45/publication/275027528_The_effectiveness_of_workplace_coaching_A_meta-analysis_of_learning_and_performance_outcomes_from_coaching/links/552f72240cf2acd38cbbf8b0.pdf. 
  8. Engel, Reed Jordan (2011). An Examination of Wellness Coaches and Their Impact on Client Behavioral Outcomes (Διδακτορική διατριβή). Purdue University. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουλίου 2015. 
  9. «Health Coaches & Health Coaching: Definition, Qualifications, Risk and Responsibility, and Differentiation from Wellness Coaching» (PDF). National Society of Health Coaches. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 12 Φεβρουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2016.