Life Coach

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

To Coaching είναι μια μορφή προσωπικής ή επαγγελματικής ανάπτυξης στην οποία ένα άτομο που ονομάζεται Coach ή Life coach υποστηρίζει ένα πελάτη για την επίτευξη ενός συγκεκριμένου προσωπικού ή επαγγελματικού στόχου.[1] Ο πελάτης καλείται μερικές φορές "coachee"

Προέλευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη χρήση του όρου "coach" σε σχέση με ένα εκπαιδευτή προέκυψε γύρω στο 1830 στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ως αργκό για ένα δάσκαλο που "μετέφερε" (carried) φοιτητές περάσουν τις εξετάσεις τους.[2] Η λέξη "coaching" προσδιορίζονται έτσι ως μια διαδικασία που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά ανθρώπων από εκεί που βρίσκονται, στον τόπο όπου θέλουν να βρεθούν. Η πρώτη χρήση του όρου σε σχέση με τον αθλητισμό ήρθε το 1861. Ιστορικά η ανάπτυξη του coaching έχει επηρεαστεί από πολλούς τομείς δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης ενηλίκων, το Ανθρώπινο Δυναμικό Κίνημα, μεγάλης ομάδας ευαισθητοποίηση (LGAT) ομάδες όπως το "est", η ηγεσία μελέτες, την προσωπική ανάπτυξη, και την ψυχολογία.[3][4]

Εφαρμογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To επαγγελματικό coaching χρησιμοποιεί μια σειρά από επικοινωνιακές δεξιότητες (όπως οι στοχευμένες αναθεωρήσεις, η ενεργητική ακρόαση, οι δυναμικές ερωτήσεις, διευκρίνισεις κ. λπ.) για να βοηθήσει τους δέκτες του να αλλάξουν τις προοπτικές καινα ανακαλύψουν  διαφορετικές δυναμικές με σκοπό να πετύχουν τους στόχους τους.[5] Αυτές οι δεξιότητες μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν σε όλους τους τύπους coaching. Με αυτή την έννοια, το coaching είναι μια μορφή "meta-επάγγελμα" που μπορεί να ισχύσει για τους υποστηρίζοντας τους πελάτες της σε κάθε ανθρώπινη προσπάθεια, που κυμαίνονται από τις ανησυχίες τους στην υγεία, την προσωπική, επαγγελματική, αθλητική, κοινωνική, οικογενειακή, πολιτική, πνευματική διαστάσεις, κ. λπ. Μπορεί να υπάρχει κάποια επικάλυψη μεταξύ ορισμένων τύπων του coaching δραστηριότητες.

Επιχειρησιακό Coaching[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιχειρησιακό coaching είναι ένας τύπος ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού για τους ηγέτες των επιχειρήσεων. Παρέχει θετική υποστήριξη, ανατροφοδότηση και συμβουλές σε ατομική ή ομαδική βάση για να βελτιώσει την προσωπική αποτελεσματικότητα στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Ονομάζεται και Business coaching, executive coaching,[6] corporate coaching ή leadership coaching. Οι Life coach σε αυτές τις περιπτώσεις βοηθούν τους πελάτες τους να προχωρήσουν προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς στόχους. Αυτοί οι στόχοι περιλαμβάνουν την αλλαγή/αναβάθμιση καριέρας, την διαπροσωπική και επαγγελματική επικοινωνία, τη διαχείριση των επιδόσεων, την οργανωτική τους αποτελεσματικότητα, την ανάπτυξη εκτελεστικής παρουσία, ενισχύοντας τη στρατηγική σκέψη, την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συγκρούσεων και την οικοδόμηση μιας αποτελεσματικής ομάδας μέσα σε ένα οργανισμό. Πολλές εταιρίες αναμένουν από τα ανώτερα και μεσαία στελέχη με τον life coach  τους να επιτύχουν υψηλότερα επίπεδα απόδοσης, αυξημένη ικανοποίηση από την εργασία, προσωπική ανάπτυξη, και ανάπτυξη . Ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι το executive coaching έχει θετικό αντίκτυπο στις επιδόσεις στο χώρο εργασίας.[7]

Life Coach Καριέρας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Career coaching εστιάζει στην εργασία και την καριέρα και είναι παρόμοιο με τη συμβουλευτική σταδιοδρομίας. Το Coaching καριέρας δεν πρέπει να συγχέεται με το life coaching, to οποίo επικεντρώνεται στην προσωπική ανάπτυξη. 

Co-coaching[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Co-coaching είναι μια δομημένη πρακτική του coaching μεταξύ ομολόγων Life coach, με στόχο την ανάπτυξη στόχων και τη δημιουργία βελτιωμένων τεχνικών coaching.

Οικονομικό Coaching[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To Οικονομικό coaching είναι μια σχετικά νέα μορφή coaching που εστιάζει στο να βοηθήσει τους πελάτες να ξεπεράσουν τον αγώνα τους για την επίτευξη συγκεκριμένων οικονομικών στόχων και επιδιώξεων που έχουν θέσει για τον εαυτό τους. Οικονομικό coaching είναι ένα one-on-one σχέση στην οποία ο προπονητής εργάζεται για τη διευκόλυνση της επίτευξης χρηματοοικονομικών σχεδίων του πελάτη . Συνήθως επικεντρώνεται στο να βοηθήσει τους πελάτες για την αναδιάρθρωση και μείωση του χρέους, τη μείωση των δαπανών, να αναπτύξουν συνήθειες εξοικονόμησης, και να αναπτύξουν τη "δημοσιονομική" πειθαρχία. 

Υγείας και ευεξίας Coach[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To Health coaching είναι ένας νέος τρόπος για να  να "διαχειριστεί" κάποιος ασθένειες κυρίως χρόνιας φύσης.[8] Ο Life Coach θα χρησιμοποιήσει ειδικές τεχνικές, προσωπική εμπειρία και ενθάρρυνση για να βοηθήσει τον πελάτη στην επίτευξη αλλαγών στη συμπεριφορά και να μειωθούν κινδύνοι για την υγεία και μείωση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης.[9] 

Life Coach[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

O όρος life coach συχνά χρησιμοποιείται και συγκεκριμένα για την επίτευξη στόχων ζωής. Το Life coaching είναι η διαδικασία του να βοηθήσει τους ανθρώπους να εντοπίζουν και να επιτύχουν τους προσωπικούς τους στόχους. 

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Passmore, Jonathan, επιμ. (2016) [2006]. Excellence in Coaching: The Industry Guide (3rd έκδοση). London; Philadelphia: Kogan Page. ISBN 9780749474461. https://books.google.com/books?id=-_ADCwAAQBAJ. 
  2. coach, Online Etymology Dictionary, http://www.etymonline.com/index.php?term=coach, ανακτήθηκε στις 4 July 2015 .
  3. Cox, Elaine, επιμ. (2014) [2010]. The Complete Handbook of Coaching (2nd έκδοση). Los Angeles; London: Sage Publications. ISBN 9781446276150. 
  4. Wildflower, Leni (2013). The Hidden History of Coaching. Coaching in practice series. Maidenhead: Open University Press. ISBN 9780335245406. https://books.google.com/books?id=IKGSyKsY-hkC. 
  5. Cox, Elaine (2013), Coaching Understood: a Pragmatic Inquiry into the Coaching Process, Los Angeles; London: Sage Publications, ISBN 9780857028259, OCLC 805014954 .
  6. Stern, Lewis R. (2004). «Executive Coaching: A Working Definition». Consulting Psychology Journal: Practice and Research 56 (3): 154–162. doi:10.1037/1065-9293.56.3.154. http://opm.co.uk/wp-content/uploads/2012/09/Executive-coaching-definition-Stern043.pdf. 
  7. Jones, Rebecca J.; Woods, Stephen A.; Guillaume, Yves R. F. (April 2015). «The Effectiveness of Workplace Coaching: A Meta-Analysis of Learning and Performance Outcomes from Coaching». Journal of Occupational and Organizational Psychology. doi:10.1111/joop.12119. http://www.researchgate.net/profile/Rebecca_Jones45/publication/275027528_The_effectiveness_of_workplace_coaching_A_meta-analysis_of_learning_and_performance_outcomes_from_coaching/links/552f72240cf2acd38cbbf8b0.pdf. 
  8. (Thesis).  Missing or empty |title= (help)Missing or empty |title= (help)
  9. «Health Coaches & Health Coaching: Definition, Qualifications, Risk and Responsibility, and Differentiation from Wellness Coaching». National Society of Health Coaches. http://www.nshcoa.com/pdf/NSHCPositionStatementFinal2015.pdf. Ανακτήθηκε στις 7 January 2016.