Libero.it

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Libero.it

Libero.it είναι μια κεντρική ιταλική σελίδα που δημιουργήθηκε το 1994 με το όνομα ItaliaOnLine ως ιστότοπος για να βοηθήσει τους χρήστες στην περιήγηση στο Διαδίκτυο (με ταυτόχρονη πληρωμή ανά κλικ) και κατά τη διαμόρφωση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου .

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρη στη συνεργασία με την Olivetti και το Πανεπιστήμιο της Πίζας, το 1996 ο ιστότοπος είχε αναπτύξει την Arianna, μια αυτοματοποιημένη υπηρεσία ευρετηρίου ιστοσελίδων με σκοπό να γίνει η πρώτη μηχανή αναζήτησης περιεχομένου στα Ιταλικά . Στη συνέχεια, η Arianna ενσωματώνεται στο Libero[1] . Η επιτυχία του έργου και η επέκταση νέων δωρεάν υπηρεσιών, όπως το webmail, οδήγησαν την αγορά «Italiaonline» από τον όμιλο Infostrada το 1997.

Το 1998 δημιουργήθηκε η εικονική κοινότητα του Digiland, ένα κοινωνικό δίκτυο όπου όπου με την δωρεάν εγγραφή δίνεται η ευκαιρία να δημοσιευτούν άρθρα html και η δυνατότητα συνομιλίας με άλλα άτομα που είναι συνδεδεμένα στην σελίδα.

Το 2002, μετά την αγορά του ομίλου Infostrada από τον τηλεφωνικό όμιλο Wind Telecomunicazioni, Libero, η πύλη που συνδέει όλες τις λειτουργίες των Italia On Line, Libero.it και InWind , ζωντανεύει.

Με την πάροδο του χρόνου, το Libero.it έχει υποστεί πολυάριθμες αναδιαμορφώσεις για να παρακολουθήσει την εξέλιξη της μηχανής και των χρηστών του. Το 2004 αγόρασε τον ιταλικό τηλεφωνικό κατάλογο, μετονομάζοντας τον σε Pagine Bianche .

Στις 4 Μαΐου 2011, ανακοινώθηκε η έξοδος από την Wind και η δημιουργία μιας νέας εταιρείας που ονομάζεται Libero S.r.l. , η οποία περιλαμβάνει επίσης τον πάροχο υπηρεσιών Διαδικτύου ITNet, που ανήκει στην Weather Investments και τον Αιγύπτιο μεγιστάνα Naguib Sawiris.[2] Το Σεπτέμβριο του 2011, σύμφωνα με την Alexa.com, το Libero ήταν ο 251ος ιστότοπος παγκοσμίως και ο έβδομος ιστότοπος στην Ιταλία για πρόσβαση.

Προσφερόμενες υπηρεσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «La storia di Libero». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Απριλίου 2008. Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2013. 
  2. «Libero dà addio a Wind». PC Professionale (Arnoldo Mondadori Editore). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2014-02-19. https://web.archive.org/web/20140219050832/http://www.pcprofessionale.it/2011/05/04/libero-da-addio-a-wind/. Ανακτήθηκε στις 2021-06-09. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]