Kungssången

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Τραγούδι του Βασιλιά (σουηδικά: Kungssången)[1] είναι ο βασιλικός ύμνος της Σουηδίας. Είναι γνωστός και με την εναλλακτική ονομασία Ur svenska hjärtans djup en gång (ελληνικά: Μονομιάς από τα βάθη των σουηδικών καρδιών) στη πρώτη γραμμή του πρώτης στροφής. Το Τραγούδι του Βασιλιά παίζεται στην ημέρα των γενεθλίων του βασιλιά, στο ετήσιο άνοιγμα του σουηδικού κοινοβουλίου (Ρίκσνταγκ) και στη τελετή απονομής του Βραβείου Νόμπελ. Παρόλο που παίζεται σε διάφορες επίσημες περιστάσεις όπως οι παραπάνω, το τραγούδι δεν θεωρείται εθνικός ύμνος της Σουηδίας. Το Du gamla, Du fria είναι ο ντε φάκτο εθνικός ύμνος της Σουηδίας, αλλά δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα.

Οι στίχοι γράφτηκαν από τον Καρλ Βίλελμ Άουγκουστ Στράντμπεργκ και η μουσική συντέθηκε για εκτέλεση από τετραμελή χορωδία από τον Ότο Λίντμπλαντ. Το Kungssången αντικατέστησε τον προηγούμενο βασιλικό ύμνο με τίτλο Bevare Gud vår kung. Ο προηγούμενος ύμνος είχε την ίδια μελωδία με τον βρετανικό βασιλικό ύμνο Θεέ Σώσε τη Βασίλισσα. Ο ύμνος παίχτηκε για πρώτη φορά στο Λουντ στις 5 Δεκεμβρίου 1844 σε μια τελετή που διοργάνωσε το πανεπιστήμιο της πόλης για να εορτάσει την ενθρόνιση του βασιλιά Όσκαρ Α΄. Ο ύμνος έγινε επίσημα βασιλικός ύμνος της Σουηδίας το 1893.

Σήμερα τραγουδιέται μόνο η πρώτη και η τρίτη στροφή. Αν ο βασιλιάς είναι παρών σε μια εκτέλεση του τραγουδιού, τραγουδιέται μόνο η πρώτη στροφή. Οι άλλες τρεις στροφές τραγουδιούνται πολύ σπάνια.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Gustafs skål

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Kungssången» (στα Swedish). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2012. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)