John Wick: Κεφάλαιο 2

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
John Wick: Κεφάλαιο 2
Επίσημη κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΤσαντ Σταχέλσκι[1]
ΠαραγωγήBasil Iwanyk
ΣενάριοΝτέρεκ Κόλσταντ
ΠρωταγωνιστέςΚιάνου Ριβς, Κόμον, Λόρενς Φίσμπερν, Ρικάρντο Σκαμάρτσιο, Ρούμπι Ρόουζ, Τζον Λεγκιζάμο, Ίαν Μακ Σέιν, Λανς Ρέντικ, Κλαούντια Τζερίνι, Μπρίτζετ Μοϊνάχαν, Τόμας Σαντόσκι, Ντέιβιντ Πάτρικ Κέλλυ, Φράνκο Νέρο, Πίτερ Σεραφίνοβιτς, Τσουκούντι Ιγούτζι, Peter Stormare και Τζόαν Σμολς
ΜουσικήΤάιλερ Μπέιτς
ΦωτογραφίαΝταν Λάουστσεν
Εταιρεία παραγωγήςLions Gate Films, Thunder Road Pictures και Summit Entertainment
ΔιανομήSummit Entertainment και Lions Gate Films
Πρώτη προβολή10  Φεβρουαρίου 2017 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Καναδάς)[2], 16  Φεβρουαρίου 2017 (Γερμανία)[3] και 23  Φεβρουαρίου 2017 (Ουγγαρία)[4]
Διάρκεια123 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
ΠροηγείταιJohn Wick (ταινία)
ΈπεταιJohn Wick: Κεφάλαιο 3[5]

Το John Wick: Κεφάλαιο 2 (πρωτότυπος αγγλικός τίτλος: John Wick: Chapter 2) είναι αμερικανική ταινία δράσης θρίλερ νεο-νουάρ του 2017 σε σκηνοθεσία του Τσαντ Τσαχέλσκι και σενάριο του Ντέρεκ Κόλσταντ. Είναι η συνέχεια του John Wick (2014), είναι η δεύτερη συνολικά δόση στο franchise John Wick. Πρωταγωνιστεί ο Κιάνου Ριβς ως ο ομώνυμος χαρακτήρας, με ένα καστ συνόλου που περιλαμβάνει τους Κόμον, Λόρενς Φίσμπερν, Ρικάρντο Σκαμάρτσιο, Ρούμπι Ρόουζ, Λανς Ρέντικ, Πίτερ Στορμάρε, Μπρίτζετ Μοϊνάζαν, Φράνκο Νέρο, Τζον Λεγκιζάμο και Ίαν Μακ Σέιν.

Μετά την εισπρακτική επιτυχία της αρχικής ταινίας, ο Στάχελσκι και ο άγνωστος συνσκηνοθέτης της πρώτης ταινίας, Ντέιβιντ Λιτς, είπαν ότι μια ταινία συνέχειας άρχισε να αναπτύσσεται τον Φεβρουάριο του 2015. Αργότερα τον ίδιο μήνα, ο Τζον Φελτζάιμερ επιβεβαίωσε τα σχέδια για επιπλέον ταινίες του John Wick για τη δημιουργία ενός franchise πολυμέσων και ανακοίνωσε την επιστροφή του Κόλσταντ ως σεναριογράφου της συνέχειας. Η κύρια φωτογραφία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2015 και διήρκεσε μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, με τα γυρίσματα να πραγματοποιούνται στο Μόντρεαλ, το Νιου Τζέρσεϊ, τη Νέα Υόρκη και τη Ρώμη.

Το John Wick: Κεφάλαιο 2 έκανε πρεμιέρα στο Arclight Hollywood στο Λος Άντζελες στις 30 Ιανουαρίου 2017 και κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 10 Φεβρουαρίου, από τη Lionsgate. Έλαβε γενικά θετικές κριτικές από τους κριτικούς, με έπαινο για τις σεκάνς δράσης, τη σκηνοθεσία, το μοντάζ, το οπτικό στυλ και τις ερμηνείες του καστ (ιδιαίτερα του Ριβς). Εισέπραξε 171,5 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, και έγινε η τότε ταινία με τις μεγαλύτερες εισπράξεις του franchise. Μία συνέχεια, John Wick: Κεφάλαιο 3, κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2019.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt4425200/. Ανακτήθηκε στις 20  Μαΐου 2016.
  2. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt4425200/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 14  Μαΐου 2022.
  3. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt4425200/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 9  Απριλίου 2017.
  4. nmhh.hu/dokumentum/198182/terjesztett_filmalkotasok_art_filmek_nyilvantartasa.xlsx.
  5. collider.com/john-wick-3-chad-stahelski-interview/. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11  Οκτωβρίου 2016.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]