I Just Called to Say I Love You

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το "I Just Called to Say I Love You" είναι μια μπαλάντα που έγραψε και ερμήνευσε ο Αμερικανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός της R&B Στίβι Γουόντερ. [1] Ήταν μεγάλη διεθνής επιτυχία και παραμένει το σινγκλ με τις περισσότερες πωλήσεις του Γουόντερ μέχρι σήμερα, έχοντας σημειώσει ρεκόρ φτάνοντας στην κορυφή 19 τσαρτ.

Το τραγούδι ήταν το βασικό σινγκλ από το σάουντρακ του 1984 The Woman in Red, [1] μαζί με δύο άλλα τραγούδια του Γουόντερ, και έγινε νούμερο ένα στο Billboard Hot 100 όπου έμεινε τρεις εβδομάδες από τις 13 Οκτωβρίου έως τις 27 Οκτωβρίου 1984. [2] Το τραγούδι έγινε επίσης η μοναδική σόλο νούμερο ένα επιτυχία του Γουόντερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, παραμένοντας στην κορυφή έξι εβδομάδες, ενώ έγινε και το σινγκλ με τις περισσότερες πωλήσεις της Motown Records στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια διάκριση που εξακολουθούσε να διατηρεί μέχρι το 2018. [1] Επιπλέον, το τραγούδι κέρδισε Χρυσή Σφαίρα και Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού. [1] Το τραγούδι έλαβε επίσης τρεις υποψηφιότητες στα 27α βραβεία Γκράμι.

Στους στίχους του τραγουδιού ο Γουόντερ αιφνιδιάζει το αντικείμενο του έωτά του με ένα απροσδόκητο τηλεφώνημα. Ωστόσο, εξηγεί ότι καμιά ειδική περίσταση όπως η Πρωτοχρονιά ή το Χαλοουίν δεν ήταν η αφορμή για το τηλεφώνημα. Θέλει μόνο να πει στην αγαπημένη ότι την αγαπά μέσα από την καρδιά του. Η Cash Box περιέγραψε το τραγούδι ως "ένα τρυφερό και ρομαντικό γράμμα αγάπης που αποτυπώνει το πάντα παρόν και υπέροχο αίσθημα της αγάπης και της αισιοδοξίας".

Υπήρξε διαφωνία μεταξύ του Γουόντερ, του πρώην συνεργάτη του στιχουρδού, Λι Γκάρετ, και του Λόιντ Κιάτι ως προς το ποιος έγραψε πραγματικά το τραγούδι. Ο Κιάτι ισχυρίστηκε σε μια αγωγή ότι αυτός και ο Γκάρετ έγραψαν το τραγούδι χρόνια πριν από την κυκλοφορία του το 1984. Ωστόσο, οι ένορκοι τάχθηκαν στο πλευρό του Γουόντερ. [3]

Βίντεο κλιπ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το βίντεο κλιπ του τραγουδιού δείχνει τον Γουόντερ, κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας, να τραγουδά σε έναν τηλέφωνο ενώ κάθεται στο πιάνο. [4] Μέχρι το τέλος του τραγουδιού, αυτός και το κοινό στέκονται όρθιοι και ταλαντεύονται με τη μουσική. Το βίντεο περιλαμβάνει πλάνα συναυλίας στο Rotterdam Ahoy, στην Ολλανδία, στις 10 Αυγούστου 1984. [5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Roberts, David (2006). British Hit Singles & Albums (19th έκδοση). London: Guinness World Records Limited. σελ. 136. ISBN 1-904994-10-5. 
  2. "I Just Called to Say I Love You" topped the Billboard Hot 100, Adult Contemporary, and R&B charts simultaneously from October 13 to 27, 1984:
  3. Weinstein, Henry (February 23, 1990). «Wonder Wins Suit Over Song». Los Angeles Times. http://articles.latimes.com/1990-02-23/local/me-1204_1_infringement-suit. Ανακτήθηκε στις October 3, 2012. 
  4. «Stevie Wonder - I Just Called To Say I Love You 1984 (High Quality)». YouTube. Ανακτήθηκε στις 24 Απριλίου 2021. 
  5. NPO Radio 5: Clip van 'I Just Called To Say I Love You'