ISDN

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το ISDN ή Integrated Services Digital Network, Ψηφιακό Δίκτυο Ενοποιημένων Υπηρεσιών είναι ένα σύνολο προτύπων επικοινωνίας για την ταυτόχρονη ψηφιακή μετάδοση ήχου, βίντεο και άλλων μορφών δεδομένων μέσω του δημόσιου τηλεφωνικού δικτύου. Βασικό χαρακτηριστικό του ISDN είναι ότι επιτρέπει τη μετάδοση όχι μόνο φωνής, όπως γίνεται σε ένα παραδοσιακό τηλεφωνικό δίκτυο, αλλά και εικόνας, κειμένου και δεδομένων στην ίδια γραμμή. Η πρόσβαση του συνδρομητή στο δίκτυο είναι δυνατή μέσω διαφόρων διασυνδέσεων, από τις οποίες σημαντικότερες είναι η διασύνδεση βασικής πρόσβασης (Basic Rate Access, BRA) και η διασύνδεση πρωτεύουσας πρόσβασης (Primary Rate Access, PRA). Το ISDN περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1988 στην κόκκινη βίβλο του ITU-T. Η σπουδαιότητα του ISDN έχει ως ένα βαθμό επισκιαστεί από την ανάπτυξη και ευρεία εφαρμογή του ADSL. Στην Ελλάδα, υπηρεσίες ISDN παρέχει ο ΟΤΕ.

Πολλαπλός Συνδρομητικός Αριθμός (MSN)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τη σύνδεση ISDN είναι δυνατή η παροχή πολλαπλών τηλεφωνικών αριθμών στην ίδια γραμμή[1]. Ο τελικός καταναλωτής μπορεί να ζητήσει επιπλέον τηλεφωνικούς αριθμούς, συνήθως με πολύ μικρή χρέωση[2], και να αποδώσει αυτούς τους αριθμούς σε διαφορετικές συσκευές. Έτσι, ενώ χρησιμοποιεί τη γραμμή για να τον καλούν σε σταθερό τηλέφωνο, μπορεί π.χ. να έχει ένα διαφορετικό νούμερο για το φαξ. Με την κατάλληλη ρύθμιση[3] το φαξ μπορεί να απαντάει μόνο σε αυτόν τον δεύτερο αριθμό.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «ISDN BRI OTE και Συνοπτικές – Πώς λειτουργούν;». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Ιουνίου 2014. Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2014. 
  2. «Πρόσθετες Υπηρεσίες». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2014. 
  3. «Προγραμματισμός MSN γραμμών στο NET-MODE ISDN». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]