INSA Lyon - Εθνικό Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Επιστημών της Λύων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εθνικό Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Επιστημών της Λύων - INSA της Λύων
Institut national des sciences appliquées de Lyon - INSA Lyon
ΡητόIngénieurs humanistes
Ρητό στα ελληνικάΑνθρωπιστές μηχανικοί
ΤύποςΔημόσιο ίδρυμα με επιστημονικό, πολιτιστικό και επαγγελματικό χαρακτήρα
ΊδρυσηΜάρτιος 1957
ΙδρυτήςJean Capelle, Gaston Berger
ΣυνεργασίαConférence des Grandes Écoles, Groupe INSA, Université de Lyon
ΠρύτανηςFrédéric Fotiadu
Ακαδημαϊκό προσωπικό1 960
Φοιτητές5,383
ΤοποθεσίαΒιλερμπάν,
Pag is on an island.
Pag is on an island.
Διεύθυνση20 avenue Albert Einstein 69621 Villeurbanne cedex
ΠανεπιστημιούποληCampus LyonTech-la Doua
Ιστότοποςhttps://www.insa-lyon.fr/

[1]

Το Εθνικό Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Επιστημών της Λυών ή INSA Lyon είναι μια Grande école [2] που αποτελεί μέλος των διαπιστευμένων σχολών μηχανικών που εκδίδουν το δίπλωμα μηχανικού.

To ίδρυμα δημιουργήθηκε από τον Jean Capelle, τον τότε πρύτανη του Πανεπιστημίου του Ντακάρ, και από τον φιλόσοφο Gaston Berger, κατ' εφαρμογή του νόμου περί δημιουργίας της INSA Lyon της 18 Μαρτίου 1957, και άνοιξε στις 12 Νοεμβρίου 1957 .

Η σχολή βρίσκεται στην πανεπιστημιούπολη LyonTech- La Doua στο Villeurbanne .

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναμνηστική πλακέτα για τη δημιουργία του INSA.

Στη δεκαετία του 1950, η Γαλλία βρισκόταν σε πλήρη μεταπολεμική βιομηχανική ανάπτυξη και στερούνταν μηχανικών και τεχνικών. Σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου εκείνη την περίοδο αποφοιτούσαν 29 000 μηχανικοί τον χρόνο, η Γαλλία εκπαίδευε μόνο 4 500 . Μέσα σε αυτό το κλίμα, δύο προσωπικότητες από την πόλη της Λυών θα δημιουργήσουν ένα νέο μοντέλο εκπαίδευση : ο πρύτανης Jean Capelle και ο φιλόσοφος Gaston Berger υπεύθυνοι για τη δημιουργία του Εθνικού Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Επιστημών (INSA).

Λαμβάνοντας υπόψιν την ιδέα του καθηγητή και Υφυπουργό Έρευνας και Τεχνικής Προόδου Henri Longchambon [3], και υπό την πίεση της Επιτροπής Γενικού Σχεδιασμού που επιθυμεί να δώσει τα κλειδιά για ανάπτυξη της περιοχής της Λυών, ο Gaston Berger, γενικός διευθυντής της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, προτείνει τη συγκέντρωση της επιστημονικής και τεχνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Λυών στην τοποθεσία Doua. Η «Insa» πρέπει να εκπαιδεύει χίλιους μηχανικούς και χίλιους τεχνικούς ετησίως και τα σχολεία της Λυών θα γίνουν εξειδικευμένα τμήματα [4] .

Αυτή η επιθυμία τοποθετεί τις άλλες σχόλες τις Λυών, την École centrale de Lyon και την École Supérieure de Chimie Industrielle σε μια λεπτή θέση. Βρέθηκε ένας συμβιβασμός : P Comparat (ECL) θα διεύθυνε το τμήμα Μηχανικής και P Prettre (ESCIL) θα διεύθυνε το τμήμα Χημείας, εν αναμονή της σύγκλισης των ιδρυμάτων.

Απο τον Φεβρουάριο του 1957, εκατό στρέμματα γης στην περιοχή της Doua απελευθερώνονται σταδιακά από τις τρεις οργανώσεις που τα μοιράζονταν : ο στρατός, η Société Hippique de Lyon (ιπποδρόμιο της Λυών) και οι PTT που είχαν εκεί ένα ρελέ των ραδιοτηλεπικοινωνιών. Για την πρώτη χρονιά λειτουργίας, το 1957, ήταν απαραίτητο να χτιστούν απευθείας, στο οικόπεδο που δεν είχαν ακόμη μεταφερθεί οι τίτλοι ιδιοκτησίας στο μελλοντικό Ινστιτούτο, τουλάχιστον τα κτίρια που ήταν απαραίτητα για μια πρώτη τάξη 300 φοιτητών [5] , [6] .

Η κατασκευή είναι ταχύτατη, τα σχέδια των κτιρίων σχεδιάζονται την ίδια στιγμή σχεδόν που κατασκευάζονται. Ο αρχιτέκτονας των κτιρίων είναι ο Jacques Perrin-Fayolle, Premier Grand Prix de Rome .

Το σχολή αντλεί έμπνευση από διάφορα ξένα ιδρύματα και το Πολυτεχνείο της Ζυρίχης . Μια πολυτεχνική σχολή μηχανικών διεθνούς εμβέλειας, η INSA θα συγκεντρώσει στην La Doua έναν ολοκληρωμένο προπτυχιακό πρόγραμμα, με διάφορες επιλογές που θα κατανεμηθούν μεταξύ των τμημάτων φυσικής, μηχανικής και χημείας, ενός τμήματος ανθρωπιστικών επιστημών όπου οι φοιτητές μένουν σε εστία . Το σύστημα αξιολογήσεις ήταν πολύ προχωρημένο για την εποχή. Οι εισακτέοι ήταν κάτοχοι απολυτηρίου γενικής άλλα τεχνικής εκπαίδευσης μέχρι και σε αυτοδίδακτους υποψήφιους έπειτα από διαγωνισμούς. ; νεαροί άντρες και κορίτσια ; Γάλλοι και ξένοι. Η INSA υποδέχθηκε τους πρώτους φοιτητές τον Νοέμβρη 1957, μόνο επτά μήνες μετά τη δημιουργία του.

Οι INSA έχουν την ιδιότητα του δημόσιου ιδρύματος διοικητικού χαρακτήρα από το 1973 [7] και στη συνέχεια χαρακτηρίζονται διοικητικά ως δημόσιο ίδρυμα επιστημονικού, πολιτιστικού και επαγγελματικού χαρακτήρα : « Σχόλες και ινστιτούτα εκτός πανεπιστημίων » από το 1990 [8] .

H INSA Lyon ήταν ιδρυτικό μέλος του Πανεπιστημίου της Λυών, κέντρου έρευνας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που δημιουργήθηκε το 2007. Το 2015 άλλαξε ιδιότητα και έγινε κοινότητα πανεπιστημίων και ιδρυμάτων COMUE. Σήμερα συγκεντρώνει 11 μέλη πανεπιστημιακά ιδρύματα και 25 ιδρύματα εκπαιδεύσεις που είναι συνεργάτες. , [9] .

Λογότυπο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2014, οι έξι INSA υιοθέτησαν το ίδιο λογότυπο.

Διδακτικό ερευνητικό έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ίδρυμα αποτελείται από 10 τμήματα που αντιστοιχούν σε 9 ειδικότητες δεύτερου επίπεδου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που στην ελληνική ονοματολογία αντιστοιχεί στο μεταπτυχιακό.

Το ίδρυμα προσφέρει, εκτός από την πενταετή εκπαίδευση μηχανικών, δύο μεταπτυχιακά ερευνάς, εννέα μεταπτυχιακά εξειδίκευσης, οκτώ διδακτορικές σχολές και πολυάριθμα σύντομα μαθήματα (συνεχής εκπαίδευσης)[10].

Η INSA Lyon παρέχει πολλά προγράμματα για μηχανικούς που έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Έρευνας μετά από γνώμη της Επιτροπής Τίτλων Μηχανικού. Η τελευταία είναι αυτή που δίνει το δικαίωμά σε μια σχολή να αποδίδει τον τίτλο του μηχανικού[11].

Διαδικασία εισαγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διαδικασία εισαγωγής είναι κοινή για όλα τα εθνικά ινστιτούτα εφαρμοσμένων επιστημών. Θα μπορούσατε να εγγραφείτε στο σχολείο μετά το γαλλικό απολυτήριο S, πριν από τη μεταρρύθμιση του Bac 2021, ή STI2D ή STL ή ισοδύναμα διπλώματα από άλλες χώρες [12] . Υπάρχουν επίσης διαδικασίες για την είσοδο στη σχολή στο δεύτερο έτος. Η είσοδος στο τρίτο ή τέταρτο έτος γίνονται έπειτα από εξετάσεις ή με βάση το φάκελο το φοιτητή ανάλογος με τον πρώτο του τίτλο σπουδών [13].

Προπαρασκευαστικός κύκλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην αρχή του 2018, ο προπαρασκευαστικός κύκλος, που παλαιότερα ονομαζόταν πρώτος κύκλος, αλλάζει όνομά και γίνεται η Αρχική Εκπαίδευση για τα Επαγγέλματα Μηχανικών (FIMI). Από το 1969, αποτελείται από δύο χρόνια βασικών μαθημάτων (τρία για τους αθλητές υψηλού επιπέδου).

Κάθε μαθητής λαμβάνει γενική εκπαίδευση, ακολουθώντας το πνεύμα της σχολής, η οποία κατανέμεται κατά τη διάρκεια των δύο ετών στο FIMI, σε θεμελιώδεις τομείς όπως τα Μαθηματικά και η Επιστήμη Υπολογιστών, η Φυσική, η Χημεία και η Φυσικοχημεία, η Κλασική Μηχανική και οι Ανθρωπιστικές Επιστήμες (γλώσσες, διαχείριση επικοινωνίας κ.λπ.). Αυτό τους επιτρέπει στη συνέχεια να προχωρήσουν σε ένα από τα 9 προγράμματα του δεύτερου κύκλου. Το πρώτο έτος αυτού του κύκλου είναι δοκιμαστικό και δεν επιτρέπετε να ξαναπεράσει το έτος ή μεμονωμένα μαθήματα.

Σχόλες και Προγράμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δεύτερος κύκλος, διάρκειας τριών ετών, έχει 9 σχόλες/ειδικότητες. Σύμφωνα με το ΕTM, οι τίτλοι των ειδικοτήτων, έχουν ως εξής [14] :

Τίτλος ειδικότητας του διπλώματος μηχανικού Τύπου εκπαίδευσης Πιστοποίηση Επιγραφή
Πολιτικών Μηχανικών και Πολεοδομίας
Βιοτεχνολογίες και Βιοπληροφορική Αρχική εκπαίδευση υπό καθεστώς φοιτητή Ανώτατο όριο EUR-ACE
Ενεργειακή και Περιβαλλοντική Μηχανική
Βιομηχανική μηχανική
Μηχανική Υλικών
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Εκπαίδευση υπό καθεστώς φοιτητή ή μαθητείας
Τηλεπικοινωνίες
Επιστήμη των υπολογιστών
Μηχανολογία

Πέντε προγράμματα προσφέρονται μέσω συμβολαίου μαθητείας [15] :

  • Μηχανολόγων Μηχανικών Πλαστικών Διεργασιών (GMPPA)
  • Σχεδιασμού και Καινοτομίας Προϊόντων Μηχανολόγων Μηχανικών (GMCIPA)
  • Ηλεκτρολόγων Μηχανικών (GEA)
  • Τηλεπικοινωνιών (TCA)
  • Επιστήμης Υπολογιστών (IFA) [16] .

Τα τρία πρώην τμήματα Μηχανολογίας Σχεδίασης (GMC), Μηχανολογίας Ανάπτυξης (GMD) και Μηχανολογίας: Διαδικασίες Κατασκευής και Πλαστουργίες (GMPP) συγχωνεύτηκαν τον Σεπτέμβριο του 2016. Έγιναν ένα ενιαίο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών (GM) [17] . Επίσης, να σημειωθεί ότι οι τομείς Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας (ΒΒ) και Βιοπληροφορικής και Μοντελοποίησης (ΒΙΜ) εντάσσονται στο τμήμα Βιοεπιστημών.

Καλλιτεχνικά και αθλητικά τμήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτός από την κατάρτιση μηχανικών, η INSA Lyon προσφέρει παράλληλα στους φοιτητές την δυνατότητά να ακολουθήσουν ένα από 5 καλλιτεχνικά τμήματα και 1 αθλητικό. :

  • Σπουδές Καλών Τεχνών: προσβάσιμες από το 2ο έτος, χωρίς προαπαιτούμενα
  • Κινηματογραφικές σπουδές : προσβάσιμες από το 2ο έτος, χωρίς προαπαιτούμενα
  • Σπουδές χορού : προσβάσιμες από το 2ο έτος, χωρίς προαπαιτούμενα
  • Μουσικές σπουδές : προσβάσιμες από το 1ο έτος, με ενδεικτική προϋπόθεση να παίζει ο φοιτητής κάποιο όργανο και να παρακολουθεί μαθήματα θεωρίας της μουσικής για 5 χρόνια.
  • Θεατρικές σπουδές : προσβάσιμες από το 2ο έτος, χωρίς προαπαιτούμενα.
  • Αθλητικές σπουδές : προσβάσιμες από το 1 έτος, με προαπαιτούμενο την εγγραφή του φοιτητή στον Γαλλικό υπουργικό κατάλογο αθλητών υψηλού επιπέδου [18] .

Οι καλλιτεχνικές κατευθύνσεις επιτρέπουν την απόκτηση ενός Πτυχίου Σπουδών Καλών Τεχνών (ΠΣΚΤ), εκτός από το δίπλωμα μηχανικού, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εγκριθεί 30 μονάδες ECTS για μια διάρκεια φοιτήσεις τουλάχιστον 5 εξάμηνα.

Έρευνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η INSA Lyon έχει δεκατρείς κύριες ερευνητικές μονάδες και επτά δευτερεύουσες ερευνητικές μονάδες. Αυτές οι μονάδες είναι ως επί το πλείστον UMR Μικτές Μονάδες Έρευνας με το CNRS . Η INSA Lyon είναι το υποστηρικτικό ίδρυμα για δύο από τις διδακτορικές σχολές της ακαδημίας της Λυών, είναι συνδιαπιστευμένο για άλλες έξι και συνδέεται με μια τελευταία [19] .

Η INSAVALOR, θυγατρική της INSA Lyon, έχει ως κύρια αποστολή τη προώθηση ερευνητικών δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται από τα 23 ερευνητικά εργαστήρια. Επίσης βοηθάει υλικοτεχνικά και οικονομικά νεοφυείς επιχειρήσεις [20] .

22 εργαστήρια είναι προσαρτημένα στο INSA Lyon.

Κατάταξη της INSA Lyon[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατατάξεις της σχολής από γαλλικούς οργανισμούς (ταξινομήθηκε ως INSA Lyon για τα διπλώματα μηχανικού)

Ονομα Ετος Τάξη
Κατάταξη DAUR [21] 2021 33
L’Étudiant [22] 2021 10
L’Usine Nouvelle [23] 2021 14
Le Figaro [24] 2022 8

Διεθνείς κατατάξεις (ως INSA Lyon)

Ονομα Ετος Κατάταξη (παγκόσμια) Κατάταξη (Γαλλία)
CWUR [25] 2021-2022 626 30
Κορυφαία Πανεπιστήμια QS [26] 2022 531-540 15
Times Higher Education [27] 2022 601-800 22-27

Κατάταξη της Σαγκάης ανά πεδίο

Τομέα 2021 (Κατάταξη) [28] 2020 (Κατάταξη) [29] 2019 (Κατάταξη) [30]
Μαθηματικά 76 - 100 76 - 100 101-150
Μηχανολογία 51 - 75 51 - 75 50
Ηλεκτρολογία και ηλεκτρονική μηχανική 301 - 400 201 - 300 301-400
Βιοϊατρική ιδιοφυΐα 201 - 300 201 - 300 201 - 300
Ενεργειακή μηχανική και περιβάλλον 301 - 400 301 - 400 401 - 500

Φοιτητική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η INSA της Λυών έχει χωρητικότητα φιλοξενίας 3.100 φοιτητών στις έντεκα εστίες του και διαθέτει υπηρεσίες εστίασης (λέσχες). Επίσης μετράει πάνω από 300 σύλλογος φοιτητών.

24 ώρες της INSA Lyon - 24 heures de l'INSA de Lyon[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η INSA Lyon οργανώνει κάθε χρόνο ένα μαθητικό φεστιβάλ, το 24 heures de l'INSA de Lyon - 24 ώρες της INSA Lyon, από το 1972. Βρίσκεται στην πανεπιστημιούπολη Doua, στο Villeurbanne. Αυτό το φεστιβάλ περιλαμβάνει μια ημέρα αγώνων (ποδηλασία, τρέξιμο και τρίαθλο), δωρεάν ψυχαγωγία κατά τη διάρκεια της ημέρας και συναυλίες το βράδυ. Προσελκύει περίπου 40.000 άτομα κατά τη διάρκεια των τριών ημερών.

Προσωπικότητες που συνδέονται με την INSA[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Alumni[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Elyes Fakhfakh (1972-), 15 επικεφαλής της κυβέρνησης της Τυνησίας .
  • Lobna Jeribi (1973-), Υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης και Επιστημονικής Έρευνας της Τυνησίας.
  • Dominique Faure (1959 -), Υπουργός αρμόδιος για τις Τοπικές Κοινότητες .
  • Jean-Michel Houllegatte (1958-), Γάλλος γερουσιαστής.
  • Bruno Duvergé (1957-), Γάλλος βουλευτής.
  • Jacques Richier, Διευθύνων Σύμβουλος της Allianz Γαλλίας.
  • Olivier Roussat, Διευθύνων Σύμβουλος της Bouygues Télécom .
  • Bertin Nahum, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Medtech.
  • Marc Lassus, ιδρυτής και στη συνέχεια διευθύνων σύμβουλος της GEMPLUS .
  • Léandre Pourcelot, καθηγητής, μηχανικός, εφευρέτης της πρώτης ευρωπαϊκής συσκευής υπερήχων Doppler για τη μελέτη της κυκλοφορίας του αίματος.
  • Raymond-Alain Thietart, ακαδημαϊκός του οποίου η εργασία και η διδασκαλία επικεντρώνονται κυρίως στην οργανωτική θεωρία και τη στρατηγική διαχείριση.
  • François Tavenas, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Laval και του Πανεπιστημίου του Λουξεμβούργου .
  • Christian Forestier, Διευθυντής Ακαδημίας.
  • Sabine Barles, Γαλλίδα καθηγήτρια και ερευνήτρια.
  • Γκιγιόμ Φλοράν, χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008 στην ιστιοπλοΐα.
  • François Gabart, νικητής του 2013 Vendée Globe και του 2014 Route du Rhum .
  • Bruno Marie-Rose, Γάλλος αθλητής.
  • Jean-Christophe Péraud, ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου 2008, 2 στον Γύρο της Γαλλίας 2014 .
  • Jonathan Coeffic, χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008 στην κωπηλασία.
  • Jean-Marc Lhermet, διεθνής παίκτης ράγκμπι.

Σημειώσεις και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Création et histoire du campus de l'INSA Lyon». INSA (στα Γαλλικά). Ανακτήθηκε στις 27 Μαρτίου 2024. 
  2. «INSA Lyon - CGE». CGE. Ανακτήθηκε στις 03-11-2021.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια).
  3. Jean Capelle, L'éducation en Afrique noire à la veille des indépendances, 1946-1958, ouvrage posthume, préface de Léopold Sédar Senghor, Kartala-ACCT, Paris, 1990. (p.280)
  4. «Création campus de la Doua». histoire.ec-lyon.fr. .
  5. «Histoire de la construction de l'école| http://www.insa-lyon.fr». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 31 Μαρτίου 2024.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |title= (βοήθεια)
  6. Loi no 57-320 du 18 mars 1957 créant à Lyon un institut des sciences appliquées
  7. Décret no 73-271 du 2 mars 1971 portant statuts des instituts nationaux des sciences appliquées
  8. Décret no 90-219 du 9 mars 1990 relatif aux instituts nationaux des sciences appliquées devenu article D715-3 du code de l’éducation
  9. Décret no 2015-127 du 5 février 2015 portant approbation des statuts de la communauté d'universités et établissements « Université de Lyon » sur Légifrance
  10. «Catalogue des formations». INSA Lyon (στα Γαλλικά). Ανακτήθηκε στις 27 Μαρτίου 2024. 
  11. «Histoire et missions de la CTI – CTI – Commission des Titres d'Ingénieur» (στα Γαλλικά). Ανακτήθηκε στις 27 Μαρτίου 2024. 
  12. «S'inscrire en première année». admission.groupe-insa.fr. .
  13. «Service scolarité». INSA Lyon. 28-01-2010. Ανακτήθηκε στις 12-07-2020.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate=, |ημερομηνία= (βοήθεια).
  14. Avis CTI
  15. «Ingénieur par apprentissage». insa-lyon.fr. .
  16. «Filière par apprentissage (IFA)» (στα γαλλικά). Département Informatique. 2017-02-13. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-03-06. https://web.archive.org/web/20170306140947/http://if.insa-lyon.fr/fr/content/filiere-par-apprentissage-ifa. Ανακτήθηκε στις 2017-03-20. 
  17. «Site du Génie Mécanique». insa-lyon.fr. .
  18. «Mises en listes ministérielles». Ministère des sports et jeux olympiques et paralympiques. .
  19. «Annuaire des formations doctorales et des unités de recherche». education.fr. Ανακτήθηκε στις 20 mars 2014.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια).
  20. «INSAVALOR | Filiale de R&D, Valorisation et Formation Continue de l' INSA Lyon». www.insavalor.fr. Ανακτήθηκε στις 31 Μαρτίου 2024. 
  21. «Le classement 2020 des écoles d'ingénieurs». daur-rankings.com. .
  22. «Classement général des écoles d'ingénieurs». L’Étudiant. .
  23. «Le classement 2020 des écoles d'ingénieurs». Usine Nouvelle. .
  24. «Le classement 2022 des écoles d'ingénieurs». Le Figaro étudiant. .
  25. «GLOBAL 2000 LIST BY THE CENTER FOR WORLD UNIVERSITY RANKINGS». CWUR. .
  26. «QS World University Rankings 2022». QS Top Universities. .
  27. «World University Rankings 2022». Times Higher Education. .
  28. «ShanghaiRanking-Univiersities». shanghairanking.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 03-11-2021.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια).
  29. «ShanghaiRanking's Global Ranking of Academic Subjects». shanghairanking.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 03-11-2021.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια).
  30. «ShanghaiRanking's Global Ranking of Academic Subjects». shanghairanking.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 03-11-2021.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια).

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]