Hovertank 3D

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Hovertank 3D
Δημιουργόςid software
ΕκδότηςSoftdisk
ΠαραγωγόςTom Hall
ΣχεδιαστήςTom Hall
ΠρογραμματιστήςJohn Carmack, John Romero
ΚαλλιτέχνηςAdrian Carmack
ΜηχανήWolfenstein 3D engine
ΠλατφόρμαDOS
Ημ/νία κυκλοφορίας1991
ΕίδοςFirst Person shooter, δράσης, μάχη
δεδομένα (π  σ  ε )

Το Hovertank 3D, επίσης γνωστό με διάφορα άλλα ονόματα (Hovertank ή Hovertank One), είναι ένα παιχνίδι δράσης, αλλά και μάχης το οποίο αναπτύχθηκε από την εταιρία παιχνιδιών id Software και δημοσιεύτηκε από τη Softdisk τον Απρίλιο του 1991.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Hovertank 3D διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια ενός πυρηνικού πολέμου. Στο Hovertank 3D, ο παίκτης ελέγχει τον Brick Sledge, έναν μισθοφόρο που προσλαμβάνεται από μια άγνωστη οργάνωση (που αναφέρεται στο παιχνίδι ως "UFA") για να σώσει ανθρώπους από πόλεις υπό την απειλή πυρηνικής επίθεσης (κυρίως πολιτικούς ακτιβιστές ή επιστήμονες). Ωστόσο, οι πόλεις είναι επίσης γεμάτες από μεταλλαγμένους ανθρώπους, παράξενα πλάσματα και εχθρικά hovertanks, από όπου πήρε και το όνομά του το παιχνίδι αυτό.

Παιχνίδι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο παίκτης πρέπει να οδηγήσει ένα hovertank μέσα από τα επίπεδα και να προσπαθήσει να βρει τους ανθρώπους που ο Brick υποτίθεται ότι θα σώσει. Υπάρχουν επίσης πολλοί εχθροί στα επίπεδα, που κυνηγούν τους αθώους ανθρώπους, αλλά και τον ήρωα του παιχνιδιού. Ο παίκτης μπορεί να παρακολουθεί τόσο ανθρώπους όσο και εχθρούς στο πλαίσιο του ραντάρ στο κάτω μέρος της οθόνης. Υπάρχει επίσης ένα χρονόμετρο που μετράει πόσο καιρό μέχρι να πέσει το πυρηνικό. Μόλις μαζευτούν όλοι οι ζωντανοί, ένας κίτρινος τηλεμεταφορέας εμφανίζεται κάπου στο επίπεδο και ο παίκτης πρέπει να τον βρει για να κερδίσει το επίπεδο. Στη συνέχεια, ο παίκτης λαμβάνει την αμοιβή του, με βάση τον αριθμό των ατόμων που διασώθηκαν με ασφάλεια και πόσο γρήγορα ολοκληρώθηκε η επιχείρηση. Όλες οι ζημιές στο hovertank επισκευάζονται αυτόματα στο τέλος κάθε επιπέδου.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έρευνα του John Carmack στη μηχανή του παιχνιδιού διήρκεσε έξι εβδομάδες, δύο εβδομάδες περισσότερο από οποιονδήποτε κινητήρα id πριν από αυτό το παιχνίδι. Ο κινητήρας που γράφτηκε για αυτό το παιχνίδι επεκτάθηκε με χαρτογράφηση υφής για να γίνει το Catacomb 3-D και στη συνέχεια με raycasting για το γνωστό Wolfenstein 3D. Μετά την ολοκλήρωση του κινητήρα, το προσωπικό του παιχνιδιού πήρε την απόφαση ότι το συγκεκριμένο θέμα του πυρηνικού Αρμαγεδώνα και ανέπτυξε το παιχνίδι. Λέγεται ότι ο Adrian Carmack απολάμβανε να ζωγραφίζει τα τέρατα και άλλες φρικιαστικές πινελιές. [1] Οι τίτλοι είναι οι John Carmack και John Romero ως προγραμματιστές, Tom Hall ως σχεδιαστής παιχνιδιών και Adrian Carmack ως σχεδιαστής παιχνιδιών.

Κληρονομιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πηγαίος κώδικας του παιχνιδιού, που ανήκει πλέον στην Flat Rock Software, κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2014 υπό την GNU GPL-2.0-ή μεταγενέστερη με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που γίνεται από το id και τους συνεργάτες. [2]

Επίδραση και Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Hovertank 3D είναι το ορόσημο στα γραφικά παιχνιδιών πρώτου προσώπου, όντας το πρώτο. Άλλα 3D παιχνίδια εκείνη την εποχή, όπως οι προσομοιωτές πτήσης και άλλα παιχνίδια (όπως το Alpha Waves ) που είχαν πιο λεπτομερή περιβάλλοντα, ήταν αισθητά πιο αργά. [1] Ένας παρόμοιος κινητήρας χρησιμοποιήθηκε από το MIDI Maze για το Atari ST το 1987 και το Wayout για την οικογένεια Atari 8-bit από το 1982.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Kushner, David (2003). Masters of Doom: How Two Guys Created An Empire And Transformed Pop Culture. Random House. ISBN 0-375-50524-5. 
  2. Larabel, Michael (6 Ιουνίου 2014). «id Software's Softdisk Open-Sources Some Really Old Games». Phoronix. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2014.