Hanomag Kurier

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Hanomag Kurier
Σύνοψη
Κατασκευαστής Hanomag
ΠαραγωγήΙούνιος 1958 — 1969
Σεζόν1958 — 1969
Αμάξωμα και σασί
ΚατηγορίαΦορτηγό
Χρονολόγιο
Προηγούμενο μοντέλοHanomag L 28
Επόμενο μοντέλοHanomag σειρά F

Το Hanomag Kurier ήταν ένα ελαφρύ φορτηγό που κατασκευάστηκε από τον κατασκευαστή επαγγελματικών οχημάτων Hanomag. Ήταν το μικρότερο μοντέλο σε μια νέα σειρά με τα μοντέλα Kurier, Garant και Markan. Αυτές οι σειρές αντικατέστησαν το προηγούμενο μοντέλο, το Hanomag L 28, το οποίο συνέχισε να κατασκευάζεται μέχρι το 1960, αν και σε αντίθεση με τον προκάτοχό τους, ήταν οχήματα "χωρίς μούρη".

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Hanomag Kurier Diesel
Hanomag Kurier φορτηγάκι εγκαταλελειμμένο στην Ελλάδα

Οι καμπίνες των διαφόρων μοντέλων είχαν όλες μια ομοιόμορφη εμφάνιση με τη μορφή μιας "χωρίς μούρη" καμπίνας εξ ολοκλήρου από χάλυβα με μόνο ένα ελαφρώς προεξέχον μπροστινό μέρος, το οποίο ήταν τοποθετημένο στο πλαίσιο διαφορετικών βαρών και έδειχνε το αντίστοιχο όνομα μοντέλου ως γράμματα στη μάσκα του ψυγείου. Οι κινητήρες τοποθετήθηκαν όρθιες κάτω από το μεσαίο κάθισμα της καμπίνας.

Η μικρότερη και ίσως πιο ευρέως γνωστή έκδοση αυτών των φορτηγών ήταν η έκδοση Kurier, η οποία εμφανίστηκε το 1958 και αρχικά έλαβε τον κινητήρα ντίζελ των 50 ίππων που ήταν γνωστός από τον προκάτοχό του. Με συνολικό βάρος περίπου 3,9 τόνων (ανάλογα με το αμάξωμα), μπορούσε να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο λίγο λιγότερο από 2 τόνους, η ισχύς του κινητήρα (αργότερα 60 ίπποι) και τα βάρη αυξήθηκαν ελαφρώς κατά την περίοδο παραγωγής, και από το 1964 υπήρξε επίσης κινητήρας βενζίνης με 60 ίππους.

Το Garant ως μοντέλο μεσαίας κατηγορίας εμφανίστηκε το 1959 και αρχικά είχε τον κινητήρα ντίζελ των 65 ίππων που ήταν επίσης γνωστός από το L 28, μπορούσε να μεταφέρει περίπου 2,6 τόνους με μεικτό βάρος οχήματος 5 τόνους. Στα μέσα της δεκαετίας του 1960, η ισχύς αυξήθηκε στους 70 ίππους.

Το βαρύτερο από τα ελαφρά φορτηγά ήταν του τύπου Markant, το οποίο μπορούσε να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο μεταξύ 3,2 και 3,5 τόνων, ανάλογα με την έκδοση. Εξοπλίστηκε επίσης με κινητήρες ντίζελ, οι οποίοι μπορούσαν αρχικά να παράγουν 70, αργότερα 80 ίππους. Το 1960, στρογγύλεψε την ήδη υπάρχουσα γκάμα και τελικά αντικατέστησε τον προκάτοχό του, το L 28 (με εξαίρεση την τετρακίνητη έκδοση AL 28).

Λόγω του χαρακτηριστικού μπροστινού σχεδιασμού τους, ο οποίος ονομάστηκε ότι έμοιαζε με το «στόμα ψαριού», τα Hanomag Kurier, Markant και Garant παρέμειναν στη μνήμη του κοινού για αρκετό καιρό. Και τα τρία μοντέλα παρέμειναν στη γκάμα μέχρι το τέλος της σειράς. Ήταν διαθέσιμα σαν φορτηγά πλατφόρμας, βαν, ενώ και σαν μικρά λεωφορεία, μεταξύ άλλων. Τα φορτηγά ήταν αρκετά δημοφιλές και πολλά από αυτά εξάχθηκαν και στην Ελλάδα.

Το 1967, αντικαταστάθηκαν από την τελευταία σειρά ελαφρών φορτηγών της Hanomag, τη σειρά F. Ακόμη και έτσι, μερικά οχήματα για εξαγωγή συνέχιζαν να παράγονται για μερικά χρόνια ακόμα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]