Guifi.net

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Guifi.net είναι ένα ελεύθερο, ανοικτό και ουδέτερο, κυρίως ασύρματο δίκτυο κοινότητας, με πάνω από 35.000 ενεργούς κόμβους και περίπου 63.000 χλμ ασύρματων συνδέσεων (από τον Ιούλιο του 2018). [1] Οι περισσότεροι από αυτούς τους κόμβους βρίσκονται στην Καταλονία και στην Κοινότητα της Βαλένθια, στην Ισπανία, αλλά το δίκτυο αναπτύσσεται και σε άλλα μέρη του κόσμου. Το δίκτυο είναι αυτό-οργανωμένο και λειτουργεί από τους χρήστες που χρησιμοποιούν αδειοδοτημένους ασύρματους συνδέσμους και ανοικτές συνδέσεις οπτικών ινών. Στηρίζεται σε μία peer to peer συμφωνία, όπου ο καθένας μπορεί να συνδεθεί στο δίκτυο με την παροχή σύνδεσης του, επομένως γίνεται επέκταση του δικτύου και δυνατότητα σύνδεσης όλων με όλους, κάθε φορά που ένας νέος χρήστης προσθέτει έναν κόμβο στο δίκτυο.

Εγκατάσταση ενός "υπερκόμβου" του δικτύου της Guifi.net στη Ταραγόνα

Οι κόμβοι του δικτύου έχουν προσφερθεί από άτομα, εταιρείες, οργανώσεις, εκπαιδευτικά ιδρύματα, πανεπιστήμια και δημόσιες διοικήσεις, όπου συνδέονται ελεύθερα με ένα ανοιχτό δίκτυο τηλεπικοινωνιών και επεκτείνουν το δίκτυο, όπου η υποδομή και το περιεχόμενο ενδέχεται να μην είναι προσβάσιμες. Οι κόμβοι εντάσσονται στο δίκτυο ακολουθώντας το μοντέλο της αυτοεξυπηρέτησης, αφού ολόκληρη η δομή είναι ανοικτή για να διευκολύνει την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο είναι δομημένη, έτσι ώστε όλοι να μπορούν να δημιουργούν ή να προσθέτουν νέα τμήματα όπως απαιτείται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια κοινόχρηστη υποδομή δικτύου που παρέχει άφθονη συνδεσιμότητα.

Το Guifi.net υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Guifi.net, το οποίο έχει εγγραφεί ως φορέας εκμετάλλευσης στην Ισπανική Επιτροπή Αγοράς Τηλεπικοινωνιών (CMT) από τον Απρίλιο του 2009. Τον Αύγουστο του 2009, άρχισε η πρώτη ανάπτυξη οπτικών ινών, γνωστή ως Πρωτοβουλία ευρυζωνικών συνδέσεων από τα αγροκτήματα (FFTF), [2] [3] καλύπτει περίπου 2 χλμ και συνδέει δεκάδες αγροκτήματα και αγροικίες στην πόλη Gurb.

Από τις αρχές του 2011, το Guifi.net συνδέεται με το Catalonia Neutral Internet Point Point (CATNIX) [4] [5] το οποίο ανταλλάσσει δεδομένα με άλλους διεθνείς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους όπως η Cogent Communications και η Hurricane Electric . Αυτή η σύνδεση στο Internet χρησιμοποιείται από αρκετές ενώσεις που προσφέρουν στα μέλη τους πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε υψηλές ταχύτητες με χαμηλό κόστος, τις οποίες οι άλλοι παροχείς υπηρεσιών διαδικτύου δεν προσφέρουν σήμερα. Το μοντέλο προσανατολίζεται στον επιμερισμό του κόστους, τον μηχανισμό αντιστάθμισης. [6]

Το Guifi.net ανήκει σε όλους όσους συμμετέχουν. Είναι ένα πρόγραμμα συνεργασίας και οριζόντιας διαχείρισης, χωρίς να έχει συγκεκριμένη ιδιοκτησία και λειτουργεί με τη διασύνδεση όλων των δικτύων, που παρέχονται από τους συμμετέχοντες. Είναι ανοικτό έτσι ώστε όλοι να μπορούν να συμμετέχουν σε ίσους όρους και προϋποθέσεις, που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των Wireless Commons. [7] Το πιο καινοτομικό όμως που έκαναν οι δημιουργοί του, το οποίο τους βοήθησε να μεγαλώσουν τόσο πολύ το δίκτυο τους, είναι το επιχειρηματικό τους μοντέλο το οποίο βασίζεται στη συνεργατικότητα μεταξύ ανθρώπων και οργανισμών, αλλά και στο ότι διασφάλισαν την ανάπτυξη της υποδομής ως κοινή (infrastructure as a common) ώστε πολλοί να θέλουν να επενδύσουν πάνω σε αυτή. Σήμερα, χιλιάδες μεμονωμένα άτομα, επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, οργανισμοί, ιδρύματα και δημόσιες διοικήσεις των δικτύων, ακολουθώντας αυτό το μοντέλο, μπορούν να έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης και το χειρισμό της neetwork, ή να μοιράζονται το περιεχόμενο.


Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To Guifi.net δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2004, [8] σε μία απομακρυσμένη και αγροτική περιοχή της Καταλονίας, η οποία δεν είχε την δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο, καθώς οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών δεν ενδιαφέρονταν να επενδύσουν στην περιοχή. Στις 3 Απριλίου 2004, μια ομάδα ατόμων που ενδιαφερόντουσαν για το θέμα συναντήθηκαν για να μοιραστούν ιδέες και να σχεδιάσουν τις πρώτες δοκιμές. Έτσι, ξεκίνησε να φτιάχνει το δικό της ασύρματο δίκτυο στην αρχή και στη συνέχεια δίκτυο οπτικών ινών, το οποίο αυτή τη στιγμή έχει επεκταθεί σε διαφορετικές περιοχές και πόλεις της Ισπανίας.

  • Στις 29 Οκτωβρίου 2004, η Vilaweb απέσπασε το βραβείο Vilaweb [9] στο Guifi.net, υποστηρικτής του δικτύου ανοικτών πολιτών.
  • Στις 17 Νοεμβρίου 2006, το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας της Καταλονίας παρουσίασε το Guifi.net με το Βραβείο για το πιο πρωτοποριακό συνεταιριστικό έργο, για το γεγονός ότι είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα νέων μορφών συμμετοχής, το οποίο, πέρα από το δωρεάν Internet, παρέχει πόρους στην κοινότητα και διασυνδέει τον αγροτικό κόσμο, ενώ φέρνει τους νέους πιο κοντά στις νέες τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών.
  • Στις 19 Απριλίου 2007 ήταν ένας από τους τρεις φιναλίστ του βραβείου IGC City of Knowledge του Internet Global Congress 2007. Το βραβείο αυτό έχει στόχο να αναγνωρίσει δημόσια τις καλύτερες πρωτοβουλίες (ιδέες, έργα, έρευνα) που επικεντρώνονται στην κοινωνική χρήση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών της πληροφορίας, της επικοινωνίας και της γνώσης.
  • Στις 6 Νοεμβρίου 2007, απονεμήθηκαν στο guifi.net το Εθνικό Βραβείο Τηλεπικοινωνιών 2007 της Generalitat της Καταλονίας [10] για την ύπαρξη ελεύθερου, ευρυζωνικού και ουδέτερου τηλεπικοινωνιακού δικτύου, το οποίο σέβεται τα κριτήρια που καθορίζονται από τους ισχύοντες κανονισμούς και αποκομίζει οφέλη υψηλού επιπέδου και χαμηλού κόστους, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την καθολική πρόσβαση και την ενσωμάτωση υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας όπου εφαρμόζεται. Η κριτική επιτροπή υπογραμμίζει επίσης ότι οι 2.700 κόμβοι του ήδη λειτουργικού δικτύου και ο αυξανόμενος ρυθμός του σε όλη την Καταλονία αποτελούν σημαντική συμβολή στην εδαφική ισορροπία, καθώς και έναν καλό τρόπο αντιμετώπισης του ψηφιακού χάσματος.
  • Τον Μάιο του 2008 παρουσίασε τη 5η Διάσκεψη για τις Τηλεπικοινωνίες στις Τοπικές Διοικήσεις.
  • Στις 11 Ιουλίου 2008 ιδρύθηκε το Ιδιωτικό Ίδρυμα για το Ανοιχτό, Ελεύθερο και Ουδέτερο Δίκτυο Guifi.net [11] ως πλατφόρμα συνεργασίας Ε & Α και ως φόρουμ συνεδριάσεων για θεσμούς, οργανισμούς και εταιρείες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε μια παγκόσμιο έργο για την ανάπτυξη υποδομών και υπηρεσιών δικτύου.
  • Το Σεπτέμβριο του 2008 το δίκτυο υπερβαίνει τους 5.000 επιχειρησιακούς κόμβους.
  • Στις 25 Νοεμβρίου 2008, η Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά τη διάσκεψη ICT2008 στη Λυών, ανακοίνωσε επίσημα [12] ότι το Guifi.net έχει επιλεγεί ως μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ζωντανών Εργαστηρίων .
  • Τον Φεβρουάριο του 2009 το δίκτυο υπερβαίνει τους 6.000 επιχειρησιακούς κόμβους.
  • Τον Απρίλιο του 2009 το Guifi.net Foundation είναι εγγεγραμμένο στο μητρώο των τηλεπικοινωνιακών φορέων της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών Αγοράς.
  • Τον Ιούνιο του 2009, το δίκτυο υπερβαίνει τους 7.000 λειτουργικούς κόμβους (10.000 κόμβοι εάν προστεθούν οι μη επιχειρησιακοί κόμβοι).
  • Τον Αύγουστο του 2009, αρχίζει να γίνεται η πρώτη οπτική ίνας μήκους περίπου 2 χλμ., που ενώνει μια ντουζίνα αγροικίες στο δήμο Gurb.
  • Τον Οκτώβριο του 2009, υπερβαίνει τους 8.000 λειτουργικούς κόμβους (11.800 συνολικά κόμβους) και πάνω από 11.500 χλμ συνδέσμους.
  • Τον Νοέμβριο του 2009, το Guifi.net εντάσσεται στο ουδέτερο σημείο της Καταλονίας (CATNIX), αν και δεν συνδέεται. [13]
  • Τον Δεκέμβριο του 2009, ανέπτυξε ένα κοινό σχέδιο με την ΜΚΟ Terrassaharaui [1] Αρχειοθετήθηκε 2018-11-06 στο Wayback Machine. που επέτρεψε την ανάπτυξη του δικτύου Guifi.net μεταξύ διαφόρων στρατοπέδων προσφύγων στη Σαχράουι. [2]
  • Στις 27 Ιουνίου 2010 ξεπεράστηκαν 10.000 λειτουργικοί κόμβοι (14.700 συνολικά κόμβοι) και περίπου 15.000 χλμ συνδέσμων.
  • Στις 4 Ιουλίου 2010, το Òmnium Cultural ζητά βοήθεια από το Guifi.net για την παροχή Wi-Fi κάλυψης κατά τη διάρκεια της επίδειξης που συνήλθε στη Βαρκελώνη στις 10 Ιουλίου. Είναι δυνατή η κάλυψη σε 2 χλμ. χάρη στη βοήθεια 22 ατόμων. [14]
  • Τον Οκτώβριο του 2010 σημειώθηκε υπέρβαση των 11.000 επιχειρησιακών κόμβων (περισσότεροι από 16.000 συνολικά κόμβοι και περίπου 16.900 χλμ συνδέσμων).
  • Στις 11 Ιανουαρίου 2011, το Guifi.net συνδέεται με το CATNIX μέσω της τοποθεσίας Telvent. [15]
  • Τον Φεβρουάριο του 2011 ξεπεράστηκαν οι 12.000 επιχειρησιακοί κόμβοι (περισσότεροι από 18.000 συνολικά κόμβοι και περίπου 18.400 χλμ συνδέσμων).
  • Τον Ιούλιο του 2015 υπάρχουν περισσότεροι από 28.000 επιχειρησιακοί κόμβοι σε ολόκληρη την Ιβηρική Χερσόνησο και σε άλλα μέρη του πλανήτη.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «What is guifi.net?». Ανακτήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2019. 
  2. «Comunicaciones Electrónicas - CNMC - Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2015. 
  3. «My big idea for the Digital Agenda». Ανακτήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2019. 
  4. «RIS Tools and Web Interfaces». Ανακτήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2019. 
  5. «guifi.net connects to CATNIX». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2019. 
  6. Baig, Roger; Dalmau, Lluís; Roca, Ramon; Navarro, Leandro; Freitag, Felix; Sathiaseelan, Arjuna (2016-01-01). «Making Community Networks Economically Sustainable, the Guifi.Net Experience». Proceedings of the 2016 Workshop on Global Access to the Internet for All. GAIA '16 (New York, NY, USA: ACM): 31–36. ISBN 9781450344234. http://dsg.ac.upc.edu/sites/default/files/dsg/acm-sigcomm-gaia-guifi-econ.pdf. 
  7. https://guifi.net/en/WCL_EN - The Wireless Commons License
  8. «Crónicas de guifi.net». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Δεκεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2019. 
  9. Premio Vilaweb Osona 2004
  10. Premis Nacionals de Radiodifusió, Televisió, Internet i Telecomunicacions de la Generalitat de Catalunya 2007
  11. Fundació Privada para la Red Abierta, Libre y Neutral Guifi.net
  12. EU Official Announcement of 3rd wave new ENoLL Members
  13. Guifi.net es connecta al Punt Neutre d’Internet de Catalunya (CATNIX)
  14. Cobertura internet a la manifestació "somunanacio"
  15. «guifi.net se conecta al CATNIX». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Ιανουαρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]