Great Wall Peri

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Great Wall Peri

Το Peri στην απλή του έκδοση

Το Peri στην εκδοχή SUV
Σύνοψη
Κατασκευαστής Great Wall
Εναλλακτική ονομασίαGW Peri
Haval M1 (SUV)
Παραγωγή2008 — 2010 (αυτοκίνητο πόλης)
2008 — 2011 (SUV)
ΣυναρμολόγησηΧεμπέι, Κίνα
ΣχεδιαστήςTJ Innova Engineering & Technology
Αμάξωμα και σασί
ΚατηγορίαΑυτοκίνητο πόλης
Μίνι SUV (Peri Haval M1)
Αμάξωμα5-πορτο hatchback
Peri Haval M1 : 5-πορτο SUV
ΔιαμόρφωσηΚινητήρας μπροστά, εμπρόσθια κίνηση
Σχετική εξέλιξηGreat Wall Florid (αυτοκίνητο πόλης)
Great Wall M4 (SUV)
Σύστημα κίνησης
ΚινητήραςΒενζίνη: GW413EF 1.3i (88 hp)
Μετάδοση5-τάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο
Χωρητικότητα καυσίμου35 λίτρα
Διαστάσεις
Μεταξόνιο2.299 χιλιοστά
Μήκος3.548 χιλιοστά
Πλάτος1.580 χιλιοστά
Ύψος1.544 χιλιοστά
Κενό Βάρος981 - 1.015 κιλά[1]
Χρονολόγιο
Επόμενο μοντέλοGreat Wall M2

Το Great Wall Peri ήταν αυτοκίνητο πόλης, που έκανε την πρώτη του παρουσίαση το 2007, στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Σαγκάης. Κατασκευαστής του ήταν η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Great Wall Motors, η οποία παρήγαγε το μοντέλο αυτό από το 2008 έως το 2010 και ειδικά την SUV εκδοχή του μέχρι το 2011.[2]

Μαζί με την στάνταρ έκδοση, κυκλοφόρησε το ίδιο έτος το μοντέλο Peri Haval M1 υπό την μορφή ενός μικρού SUV / Crossover και το 2008 η ηλεκτροκίνητη έκδοση στο Σαλόνι Αυτοκινήτου στο Πεκίνο.[3]

Το Peri διακρίθηκε ως το Καλύτερο Αυτοκίνητο Κινέζικης προέλευσης του 2008, από την China Car Times.[4]

Χαρακτηριστικά[5][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σχεδίαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την σχεδίαση και ανάπτυξη του μοντέλου όπως σε όλα, ανέλαβε το τεχνικό τμήμα της αυτοκινητοβιομηχανίας (γνωστό ως GWM Technology Center), με εμφανή ομοιότητα όμως με τα μοντέλα Nissan Note πρώτης γενιάς και Fiat Panda δεύτερης γενιάς, έχοντας μάλιστα ακόμα μεγαλύτερη ομοιότητα με το δεύτερο.

Μηχανικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κινητήρας και κιβώτιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Great Wall τοποθέτησε έναν σύγχρονο κινητήρα για την εποχή εκείνη, έναν κυβισμού 1.3 λίτρων (1.342 cm³) εφοδιασμένο με σύγχρονο σύστημα ψεκασμού πολλαπλών σημείων, κάτι που έχει κάνει σε όλα της τα μοντέλα. Για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, καθώς το μοντέλο αρχικά ήταν στα πλάνα για παραγωγή και στην Ευρώπη, πληρούσε τις προδιαγραφές καυσαερίων Euro 4. Η μετάδοση της κίνησης γινόταν μπροστά, χάρη στην διαμήκη θέση του κινητήρα συνοδευόμενο με ένα κιβώτιο χειροκίνητης (μηχανικής) μεθόδου 5 σχέσεων και η μέγιστη ιπποδύναμη που θα παρήγαγε ήταν 88 ίπποι στις 6.000 στροφές το λεπτό. Η κατανάλωση καυσίμου καθοριζόταν από τα modes (επιλογές) που παρείχε το μοντέλο. Στην επιλογή Urban ήταν δυνατό να καταναλωθούν 7 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα, στην Extra Urban μόλις 6 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα και στην Combined 6.5 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα.

Ο κινητήρας για να προσαρμοστεί και να αποδώσει κατάλληλα στην ταχύτητα των 100 km/h χρειάζεται 17 δευτερόλεπτα.

Ανάρτηση και πέδηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σύστημα ανάρτησης ήταν αποτελούμενο από τα λεγόμενα «γόνατα ΜακΦέρσον» μπροστά και μπουκάλα με ελικοειδές ελατήριο πίσω. Το σύστημα πέδησης έφερε στάνταρ δισκόφρενα μπροστά, ενώ είχε ταμπούρα πίσω. Επίσης, το τιμόνι ήταν υδραυλικής τεχνολογίας.

Η φραγή του μοντέλου στην Ευρώπη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Peri ήταν προορισμένο για τις αγορές της Κίνας, της Αφρικής, της Ευρώπης και από το 2009 στην Αυστραλία, αν και ειδικά για τις εξαγωγικές αγορές αυτό τελικά δεν συνέβη. Ο λόγος ήταν ότι η ιταλική Fiat κινήθηκε δικαστικά ενάντια στην κίνηση της Great Wall, λόγω της τεράστιας ομοιότητας με το δημοφιλές ιταλικό μοντέλο Fiat Panda δεύτερης γενιάς. Το αποτέλεσμα ήταν τον Ιούλιο του 2008 να εκδοθεί εντολή για πληρωμή πρόστιμου 15.000 ευρώ για κάθε ένα μοντέλο που θα εισαγόταν στην Ευρώπη, ενώ σε τυχόν αδιαφορία προς την κύρωση, τότε σε κάθε μοντέλο θα χρεωνόταν στην κινεζική φίρμα το ποσό των 50.000 ευρώ.

Όσον αφορά τη δίκη στη χώρα της Κίνας, η απόφαση δεν βγήκε ποτέ, με αποτέλεσμα το Fiat Panda να μην παραχθεί στην Κίνα και το Peri να συνεχίζει να πωλείται στις τοπικές επιχειρήσεις.[6]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Great Wall Peri specs». Carfolio. Ανακτήθηκε στις 7 Μαρτίου 2017. 
  2. «Great Wall Peri». Wheels Age. Ανακτήθηκε στις 7 Μαρτίου 2017. 
  3. «Beijing '08 Preview Great Wall Peri EV». Auto Blog. 17 Απριλίου 2008. Ανακτήθηκε στις 7 Μαρτίου 2017. 
  4. «Great Wall Peri, the best Chinese car of 08!». China Car Times. Ανακτήθηκε στις 7 Μαρτίου 2017. 
  5. «Great Wall Peri specs». Auto Data.  Unknown parameter |urlhttp://www.auto-data.net/en/?f= ignored (βοήθεια); H παράμετρος |url= είναι κενή ή απουσιάζει (βοήθεια); Η παράμετρος |access-date= χρειάζεται |url= (βοήθεια)
  6. «Chinese court throws out Fiat's claim that Great Wall's Peri is a Panda clone». Go Auto. 29 Ιουλίου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 7 Μαρτίου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Great Wall Peri στο Wikimedia Commons