Gran Vía de Don Diego López de Haro

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Gran Vía μεταξύ της πλατείας Circular και της πλατείας Moyúa.

Η Gran Vía de Don Diego López de Haro είναι η κύρια λεωφόρος της πόλης του Μπιλμπάο στην Χώρα των Βάσκων (Ισπανία).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει λάβει την ονομασία της από τον ιδρυτή της πόλης, Ντιέγο Λόπεθ ντε Άρο Ε΄, Λόρδου της Μπιθκάια. Σχεδιάστηκε το 1876, όταν η επέκταση του Μπιλμπάο σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Αλθόλα, Ατσούκαρο και Χοφμάγιερ στις μεγάλης εκτάσεως πεδιάδες του πρώην δήμου του Αμπάντο.

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λεωφόρος είναι πλάτους 50 μέτρων και μήκους 1.5 km. Ξεκινά από την πλατεία Circular, δίπλα στο κτίριο της BBVA, ενώ τελειώνει στην πλατεία της Ιερής Καρδιάς. Η κύρια πλατεία Moyúa βρίσκεται στο μέσον της λεωφόρου, περίπου 500 μέτρα από το σημείο εκκίνησής της και 800 μέτρα από το σημείο τερματισμού της. Το άγαλμα της Ιερής Καρδιάς είναι ευθυγραμμισμένη με την απόληξη της Βασιλικής της Μπεγκόνια, η οποία βρίσκεται περίπου 3 km πιο μακριά, επί της Gran Vía, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο μια εικόνα αντίστοιχη αυτής του axe historique του Παρισιού.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λεωφόρος είναι η σημαντικότερη αγοραστική και επιχειρηματική περιοχή του Μπιλμπάο, με τις τράπεζες BBK και BBVA να έχουν τις έδρες τους επί αυτής, ενώ το πολυκατάστημα El Corte Inglés έχει στην ιδιοκτησία του δύο κτίρια κατά μήκος της. Διαθέτει ορισμένες από τις υψηλότερες μεσιτικές τιμές στην Ισπανία.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συντεταγμένες: 43°15′48″N 2°56′13″W / 43.2634°N 2.9369°W / 43.2634; -2.9369