Gnomon

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Gnomon
ΕκδότηςC.H. Beck
ΈδραΔημοκρατία της Βαϊμάρης και Γερμανία[1]
ΓλώσσαΓερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, λατινική γλώσσα και πολλαπλές γλώσσες[1]
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος

Το Gnomon. Kritische Zeitschrift für die gesamte klassische Altertumswissenschaft (Γνώμων : Κριτικό Περιοδικό με θέμα τον Κλάδο της Κλασικής Αρχαιότητας) είναι γερμανικό περιοδικό με μελέτες που καλύπτει όλη την κλασική περίοδο. Είναι το σημαντικότερο σύγχρονο γερμανικό περιοδικό στον τομέα της κλασικής αρχαιολογίας.

Ιδρύθηκε το 1925, δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά από τον Verlag Weidmann και από το 1949 από τον Verlag C. H. Beck. Κυκλοφορεί οκτώ φορές κάθε χρόνο και περιλαμβάνει κριτικές, αναφορές σε σημαντικά πρόσωπα και μελέτες. Από το 1950, κάποιοι τόμοι περιλαμβάνουν μια "βιβλιογραφική παρουσίαση" με νέες εκδόσεις, διατριβές και άρθρα σε περιοδικά, παράλληλα με τα θέματα που πραγματεύεται το περιοδικό. Μεταξύ των εκδοτών του περιοδικού είναι οι Hans-Joachim Gehrke, Martin Hose, Henner von Hesberg, Ernst Vogt, Paul Zanker.

Ιστορική αναδρομή, σύνθεση και κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Gnomon κυκλοφορεί από το έτος 1925, και σε ρυθμό οκτώ τευχών ετησίως. Μετά την άνοδο των Ναζί στην εξουσία απολύθηκαν δεκατέσσερις από τους συνολικά δεκαέξι συντάκτες, ενώ κατά την διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, η σύνθεση της συντακτικής επιτροπής άλλαζε συνεχώς. Το έτος 1944 σταμάτησε η κυκλοφορία του περιοδικού, ενώ μετά τον πόλεμο επανήλθε το 1949. Από τότε κυκλοφορεί μέχρι σήμερα.

Περιλήψεις και ευρετήρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Arts & Humanities Citation Index και το Current Contents/Arts & Humanities ασχολούνται με το ευρετήριο του περιοδικού και εισάγουν όλα τα νέα κείμενα σε αυτό. Τόσο το 2007 όσο και το 2011 το περιοδικό έλαβε μια θέση στην κατάταξη "INT1" (διεθνώς αναγνωρισμένο με υψηλή προβολή) από το Ευρωπαϊκό Ευρετήριο Αναφορών για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (European Reference Index for the Humanities).

Βιβλιογραφική βάση δεδομένων του Γνώμων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1994 ιδρύθηκε η Βιβλιογραφική Βάση Δεδομένων του Γνώμων, η οποία περιλάμβανε άρθρα, μονογραφίες και κεφάλαια από βιβλία και από περιοδικά από περισσότερα από 200 περιοδικά παγκοσμίως. Τα δεδομένα που συλλέγονταν ήταν γραμμένα στα αγγλικά και τα γερμανικά. Από το 1996 και μετά, υφίσταται το Gnomon Online που παρέχει πρόσβαση στη βάση δεδομένων μέσω του διαδικτύου και αναβαθμίζεται κάθε εβδομάδα.

Λίστα εκδοτών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ακόλουθα πρόσωπα έχουν εργαστεί ως εκδότες του περιοδικού Γνώμων :

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Gnomon Bibliographische Datenbank. Internationales Informationssystem für die klassische Altertumswissenschaft. Beck, München 1994 und fortlaufend, ISSN 0945-9790

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]