GNU C βιβλιοθήκη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Glibc)
GNU C Library
Γενικά
Ημερ. Δημιουργίας1987
Είδοςβιβλιοθήκη εκτέλεσης, ελεύθερο λογισμικό
Διανομή
Έκδοση2.39 (31 Ιανουάριος 2024)[1]
ΛειτουργικάGNU/Linux, BSD
Ανάπτυξη
Υπευθ. ανάπτυξηςΕγχείρημα GNU
Γραμμένο σεC
Άδεια χρήσηςLGPLv1.2+
Σύνδεσμοι
Επίσημος ιστότοπος
https://www.gnu.org/software/libc
Αποθετήριο κώδικα
https://sourceware.org/git/glibc.git
GNU C βιβλιοθήκη

Η βιβλιοθήκη GNU C, ή glibc, είναι η υλοποίηση της πρότυπης βιβλιοθήκης της γλώσσας προγραμματισμού C του εγχειρήματος GNU. Αποτελεί ελεύθερο λογισμικό και διατίθεται υπό την άδεια GNU GPL. Ο επικεφαλής συντήρησής της είναι ο Ούλριχ Ντρέπερ (Ulrich Drepper).

Πέρα από την παροχή της λειτουργικότητας που απαιτείται από τα πρότυπα Unix98, Single UNIX Specification, POSIX (1c, 1d, και 1j) και μέρους της λειτουργικότητας που απαιτείται από το πρότυπο C99 ISO, η Glibc περιέχει και επεκτάσεις που θεωρήθηκαν απαραίτητες κατά την ανάπτυξη του λογισμικού GNU.

Η Glibc χρησιμοποιείται σε συστήματα με διάφορους πυρήνες και αρχιτεκτονικές. Η πιο κοινή της χρήση είναι στο Linux σε αρχιτεκτονική x86, αλλά στο επισήμως υποστηριζόμενο υλικό περιλαμβάνονται επίσης και οι ακόλουθες αρχιτεκτονικές: Motorola 680x0, DEC Alpha, PowerPC, ARM, ETRAX CRIS, MIPS, s390, και SPARC. Επισήμως υποστηρίζει τα λειτουργικά συστήματα Hurd και Linux, ενώ τροποποιημένες εκδόσεις της εκτελούνται στους πυρήνες FreeBSD και NetBSD (στους οποίους βασίζονται οι πλατφόρμες GNU/kFreeBSD και GNU/kNetBSD αντιστοίχως). Χρησιμοποιείται τέλος, σε τροποποιημένη μορφή, ως η libroot του BeOS και συνεπώς του Haiku.

libc6[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έκδοση 2 της Glibc αναφέρεται από τους χρήστες του Linux ως libc6, γιατί αντικατέστησε την παλιότερη βιβλιοθήκη C του Linux, που αποτελούσε ξεχωριστά αναπτυσσόμενη και τροποποιημένη εκδοχή μιας παλαιότερης glibc η οποία είχε περάσει από τις εκδόσεις 2 έως 5. Αυτό το όνομα χρησιμοποιείται σπανιοτέρα σήμερα, ωστόσο η glibc στην πλατφόρμα Linux χρησιμοποιεί ακόμα το όνομα αρχείου libc.so.6, ενώ ορισμένα συστήματα διαχείρισης πακέτων την ονομάζουν libc6 (κυρίως αυτά που βασίζονται στη σύμβαση ότι καινούργιο όνομα αρχείου σημαίνει καινούργιο όνομα πακέτου).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The GNU C Library version 2.39 is now available» (στα Αγγλικά). 31 Ιανουάριος 2024. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουάριος 2024.