GlaxoSmithKline

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έδρα της GlaxoSmithKline στο Brentford, Λονδίνο, Αγγλία

Η GlaxoSmithKline plc (GSK) είναι βρετανική πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία με έδρα το Μπρέντφορντ της Αγγλίας.[1] Ιδρύθηκε το 2000 με τη συγχώνευση των Glaxo Wellcome και SmithKline Beecham. Η GSK ήταν η έκτη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία στον κόσμο σύμφωνα με στοιχεία του Φορμπς για το 2019, μετά την Pfizer, τη Novartis, τη Roche, την Sanofi και τη Merck & Co. [2] [3] Η GSK είναι η δέκατη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία και η 296η μεγαλύτερη εταιρεία σύμφωνα με το Fortune Global 500, κατατασόμενη πίσω από άλλες φαρμακευτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των China Resources, Johnson & Johnson, Roche, Sinopharm, Pfizer, Novartis, Bayer, Merck και Sanofi. [4]

Η εταιρεία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και είναι συστατικό του Δείκτη FTSE 100. Τον Αύγουστο του 2016 είχε κεφαλαιοποίηση αγοράς ύψους 81 δισεκατομμυρίων λιρών (περίπου 95 δισεκατομμυρίων ευρώ), όντας η τέταρτη μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου ανά κεφαλαιοποίηση αγοράς.[5] Είναι εισηγμένη και στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Η εταιρεία ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο κατά της ελονοσίας, το RTS, S το οποίο εγκρίθηκε στην Ευρώπη τον Ιούλιο του 2015.[6] Διάφορα προϊόντα που έχουν αναπτυχθεί στα εργαστήρια της GSK περιλαμβάνονται στον κατάλογο βασικών φαρμάκων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όπως είναι η αμοξικιλλίνη, η μερκαπτοπουρίνη, η πυριμεθαμίνη και η ζιδοβουδίνη. [7]

Το 2012, η GSK ομολόγησε την ενοχή της για τα αδικήματα της προώθησης φαρμάκων για μη εγκεκριμένες χρήσεις, της παράλειψης αναφοράς δεδομένων ασφαλείας και της καταβολής μίζας σε γιατρούς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συμφωνήθηκε να καταβληθεί ένας διακανονισμός 3 διεκατομμυρίων δολαρίων από την εταιρεία. Ήταν η μεγαλύτερη περίπτωση απάτης στον τομέα της υγείας στις ΗΠΑ και ο μεγαλύτερος διακανονισμός από μια φαρμακευτική εταιρεία.[8]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «GlaxoSmithKline on the Forbes Top Multinational Performers List». Forbes. https://www.forbes.com/companies/glaxosmithkline/. Ανακτήθηκε στις 11 December 2017. 
  2. Glaxo Wellcome was formed from Glaxo's 1995 acquisition of The Wellcome Foundation and SmithKline Beecham from the 1989 merger of the Beecham Group and the SmithKline Beckman Corporation.
  3. «The World's Largest Public Companies 2019 ranking». Forbes. Ανακτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2020. 
  4. «Global 500». Fortune. Ανακτήθηκε στις 16 Μαρτίου 2020. 
  5. «FTSE All-Share Index Ranking». stockchallenge.co.uk. 
  6. Plumridge, Hester (24 July 2014). «Glaxo Files Its Entry in Race for a Malaria Vaccine». The Wall Street Journal. https://www.wsj.com/articles/glaxo-files-its-entry-in-race-for-a-malaria-vaccine-1406218538. 
  7. World Health Organization model list of essential medicines: 21st list 2019. Geneva: World Health Organization. 2019. WHO/MVP/EMP/IAU/2019.06. License: CC BY-NC-SA 3.0 IGO. 
  8. "GlaxoSmithKline to Plead Guilty and Pay $3 Billion to Resolve Fraud Allegations and Failure to Report Safety Data", United States Department of Justice, 2 July 2012.