Galidictis

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Galidictis είναι μαλαγασικό σαρκοφάγο της οικογένειας των ευπλευρίδων. Περιλαμβάνει δυο είδη, το G. Fasciata και το G. Grandidieri. Είναι ενδημική στα τροπικά δάση της ανατολικής Μαδαγασκάρης. Ζει σε υψόμετρο περίπου 440-1500 μέτρων.

Galidictis

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα
Ομοταξία: Θηλαστικά
Τάξη: Σαρκοφάγα
Οικογένεια: Ευπλερίδες
Υποοικογένεια: Γαλιδίνες
Γένος: Galidictis
Είδος: 2 είδη

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει κοντά πόδια, φουντωτή ουρά και μακρόστενο κεφάλι. Έχει γκρι-μπεζ χρώμα με λευκή κοιλιά και πέντε οριζόντιες καφέ η μαύρες ρίγες σε κάθε πλευρά. Το κεφάλι της είναι πιο σκουρόχρωμο και η ουρά της άσπρη. Τα αυτιά της είναι μικρά και στρογγυλά. Τα θηλυκά είναι μικρότερα και πιο ανοιχτόχρωμα από τα αρσενικά. Ζυγίζει περίπου 600 γραμμάρια και το μήκος της είναι 32–34 cm χωρίς την ουρά, η οποία έχει μήκος 28–30 cm.

Αναπαραγωγή και ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περίοδος αναπαραγωγής διαρκεί από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο και τα μικρά γεννιούνται μεταξύ Ιουλίου και Φεβρουαρίου μετά από κύηση 79-92 ημερών. Σε κάθε γεννά γεννιέται ένα μόνο μικρό. Τα μικρά απογαλακτίζονται στην ηλικία των δυο μηνών και ωριμάζουν σεξουαλικά στο δυο χρόνια. Λίγα είναι γνωστά για το πόσο οι γονείς φροντίζουν τα μικρά τους και δεν ξέρουμε τίποτα για τη διάρκεια ζωής τους. Μπορεί να βρεθεί σε ζευγάρια, σε ομάδες αρσενικών η μόνη της.

Είναι νυκτόβιο ζώο. Τρέφεται με μικρούς λεμούριους, ερπετά, αμφίβια και έντομα.

Ταξινομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την ιστορία της ταξινομίας της έχει τοποθετηθεί στις οικογένειες βιβερίδες (μοσχογαλές), φελίδες (γάτες) και ερπηστίδες (μαγκούστες), αλλά πια κατατάσσεται στη δίκη της οικογένεια, τις ευπλευρίδες.

Κατατάσσεται από την IUCN ως απειλούμενη. Απειλείται από την αποψίλωση των δασών και από τα οικόσιτα ζώα όπως σκύλοι και γάτες.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Galidictis
  2. https://animaldiversity.org/accounts/Galidictis_fasciata/