Françafrique

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ με τον Κονγκολέζο πρωθυπουργό Αντρέ Μιλονγκό.

Ο όρος « Françafrique » χρησιμοποιείται για τον ορισμό της νεοαποικιοκρατικής δράσης της Γαλλίας στην Αφρική. Η δράση αυτή καλύπτει το σύνολο των προσωπικών σχέσεων, σε συνδυασμό με τους πολιτικούς, οικονομικούς και στρατιωτικούς μηχανισμούς που εξακολουθούν να συνδέουν τη Γαλλία με τις πρώην αφρικανικές της αποικίες, καθώς και έναν ορισμένο αριθμό άλλων αφρικανικών κρατών.

Τα δίκτυα επιρροής είναι ιδιαιτέρως ενεργά στις πρώην γαλλικές αποικίες, αλλά και σε άλλες γαλλόφωνες χώρες[1] ή μη-γαλλόφωνες[2].

Ο όρος « Françafrique » χρησιμοποιείται αρκετά συχνά για την κατακραυγή της εξωτερικής πολιτικής της Γαλλίας στην Αφρική, είτε πρόκειται για αληθή γεγονότα είτε όχι: υποθετική υποστήριξη, η οποία προσφέρθηκε στους Χούτου που ήσαν υπεύθυνοι της γενοκτονίας των Τούτσι στη Ρουάντα το 1994, κατακραυγή για τη βοήθεια που προσφέρθηκε στο αλγερίνικο καθεστώς στον αγώνα του κατά του GIA ή στον Τυνήσιο πρόεδρο Μπεν Αλί, η Υπόθεση Elf, οι στρατιωτικές επεμβάσεις στις χώρες που βρίσκονται σε αναβρασμό (Ακτή Ελεφαντοστού, Μάλι, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία).

Ο όρος αυτός, πλέον, έχει καθιερωθεί, λόγω της μαζικής και επαναλαμβανόμενης χρήσης του από τα γαλλικά ΜΜΕ[3], για τον γενικότερο ορισμό των ειδικότερων διπλωματικών σχέσεων που διατηρεί η Γαλλία με τις πρώην αφρικανικές της αποικίες, καθώς και για την επανεξέταση της ορθότητας της συγκεκριμένης πολιτικής.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. όπως το Μπουρουντί, η Ρουάντα και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (πρώην βελγικές αποικίες)
  2. όπως η Ισημερινή Γουινέα
  3. κυρίως τη Le Monde, τη Libération ή τη L'Express