FSC Żuk

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το «χτύπημα των εξαγωγών» Α 07 για τις σοσιαλιστικές χώρες του εξωτερικού

FSC Żuk (Πολωνικά: "Σκαθάρι") είναι η ονομασία τύπου διαφόρων πολωνικών μικρών φορτηγών που κατασκευάστηκαν από τις 24 Ιουνίου 1959 έως τις 13 Φεβρουαρίου 1998 από τον Πολωνό κατασκευαστή Fabryka Samochodów Ciężarowych (FSC για συντομία) στο Λούμπλιν.

Εκτός από ελαφριά φορτηγά και μικρά λεωφορεία, κατά καιρούς κατασκευάζονταν και πυροσβεστικά οχήματα.

Το Żuk βασίστηκε ουσιαστικά στο Warszawa M 20, όπως και το βαν ZSD Nysa. Λόγω της κοινής βάσης οχημάτων, τα οχήματα μπορούσαν να παραχθούν φθηνά και ήταν δημοφιλή στην Πολωνία.

Τεχνολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Żuk βαν βασίστηκε σε ένα ενισχυμένο πλαίσιο του Warszawa M 20. Το αρχικά διαθέσιμο αμάξωμα ήταν η επίπεδη καρότσα, η οποία αρχικά είχε μια ασυνήθιστη δομή από χάλυβα. Το ωφέλιμο φορτίο ήταν περίπου 0,9 τόνοι.

Οι μπροστινοί τροχοί στηρίζονταν ξεχωριστά σε διπλά ψαλίδια και σπειροειδή ελατήρια, αργότερα προστέθηκε ένας εγκάρσιος σταθεροποιητής. Ο πίσω άκαμπτος άξονας οδηγούνταν από διαμήκη φυλλοειδή ελατήρια χωρίς πρόσθετους συνδέσμους. Το φρένο μονού κυκλώματος σχεδιάστηκε με τύμπανα σε όλους τους τροχούς. Η άκαμπτη κολόνα του τιμονιού ενεργούσε σε διπλό κύλινδρο και σφαιροειδή σκουλήκι. Το σασί Zuk και Nysa δεν είχαν σχετικές διαφορές.[1]

Τα οχήματα ήταν αρκετά υπερυψωμένα, αλλά αυτό είχε το τίμημα ενός υψηλού κέντρου βάρους. Ο κινητήρας ελήφθη επίσης από το Warszawa M 20 - έναν τετρακύλινδρο βενζινοκινητήρα με έλεγχο βαλβίδων OHV. Με 54, αργότερα 70 ίππους, το ZUK είχε μηχανισμό άνω του μέσου όρου για ένα μικρό βαν της εποχής. Ωστόσο, η κατανάλωση καυσίμου ήταν επίσης πολύ υψηλή· η «κατανάλωση ταξιδιού» της μονάδας 54 ίππων δηλώθηκε στα 15–19 l/100 χιλιόμετρα. Η τελική ταχύτητα του μοντέλου A 03 (προφανώς ο προκάτοχος του A 05/A 06) ήταν 90 χιλιόμετρα την ώρα.

Στα μεταγενέστερα χρόνια, έγινε αλλαγή σε τετρακύλινδρο κινητήρα ντίζελ με κυβισμό 2417 κυβικών εκατοστών, ο οποίος ανέπτυξε την ίδια απόδοση με χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου. Η εσωτερική ονομασία της μονάδας που παρέχεται από την WSW-Motorenwerke Andoria ήταν 4C90. Με την ανανεωμένη συνεργασία μεταξύ της Fiat και δύο Πολωνών κατασκευαστών οχημάτων (βλ. επίσης Polski Fiat και FSO), χρησιμοποιήθηκαν επίσης εξαρτήματα από το Polski Fiat 125p. Οι συζητήσεις με τη General Motors το 1976 με στόχο την κατασκευή ενός νέου οχήματος με άδεια για την αντικατάσταση των ξεπερασμένων μοντέλων απέτυχαν. Επομένως, τα μεταγενέστερα οχήματα από το 1977 είχαν μόνο μεγαλύτερη καμπίνα οδηγού για έξι άτομα και μικρότερο χώρο φόρτωσης και συνέχισαν να κατασκευάζονται για την πολωνική αγορά μέχρι το τέλος της εταιρείας.

Το Żuk ήταν το αγαπημένο όχημα των αγροτών και ένα κοινό μέρος για να βρίσκουν ομάδες από αυτά ήταν σε οποιαδήποτε τοπική αγορά όταν χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά των καλλιεργειών από τα χωράφια στους πάγκους των ίδιων των αγροτών. Η πολωνική ταχυδρομική υπηρεσία (Poczta Polska) χρησιμοποίησε μεγάλους αριθμούς Żuk βαν, βαμμένα σε θαμπό πορτοκαλί χρώμα και οι τοπικές πυροσβεστικές υπηρεσίες τα χρησιμοποιούσαν ως μεταφορείς προσωπικού ή ακόμη και ως μίνι πυροσβεστικά οχήματα σε επαρχιακές συνοικίες.

Σημαντικά οχήματα εξαγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το παλαιότερο από τα δύο μοντέλα Type A 11Β

Τρία από τα οχήματα του κατασκευαστή εξάγονταν κυρίως στη ΛΔΓ:

  • 1966 – Μοντέλο Α 06 (παράδοση/βαν με πίνακα) Η ονομασία τύπου "06" προφανώς αναφέρεται σε οχήματα εξαγωγής της επίσημης έκδοσης A 05. Ωφέλιμο φορτίο: 850 kg; Στη γερμανική βιβλιογραφία, το έτος παραγωγής αναφέρεται ως το 1965, έτος κατά το οποίο το όχημα παρουσιάστηκε στο XXXIV. Παρουσιάστηκε στη Διεθνή Έκθεση στο Πόζναν. Η παραγωγή της σειράς ξεκίνησε ένα χρόνο αργότερα
  • 1970 – Μοντέλο Α 07 (συνδυασμένο όχημα για μεταφορά επιβατών, υψηλό μερίδιο εξαγωγών σε σοσιαλιστικές χώρες). στη ΛΔΓ κ.λπ. ένα. χρησιμοποιείται για τη μεταφορά στρατευμάτων από την NVA· για επτά άτομα συν 350 κιλά αποσκευών
  • 1967 – Μοντέλο Α 11 (πάνελ φορτηγό με ξεχωριστή καμπίνα οδηγού και ξύλινο σώμα). για ωφέλιμο φορτίο 950 kg
  • 1976 έως 1980 - Η ΛΔΓ εισήγαγε άλλα 6.000 φορτηγά Żuk για να μετριάσει το οξύ έλλειμμα οχημάτων σε αυτήν την κατηγορία οχημάτων. Αυτό είναι το μοντέλο Α 16B, το οποίο κατασκευαζόταν στο υποκατάστημα Węgrów από το 1976. Είχε κοτσαδόρο ρυμουλκούμενου για ρυμουλκούμενα βάρους έως 725 κιλά.

Το τέλος της επωνυμίας Żuk[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Żuk πωλήθηκε κυρίως σε κρατικούς οργανισμούς, αλλά και σε μερικούς ιδιώτες. Μετά το 1989, με την απελευθέρωση της πολωνικής οικονομίας, το Żuk μπόρεσε να διατηρήσει τις πωλήσεις στις παραδοσιακές αγορές και να επεκτείνει τον αριθμό των πωλήσεων σε μεμονωμένους καταναλωτές. Τα τελευταία χρόνια παραγωγής ήταν παράλληλα με τον διάδοχό του, το Lublin βαν, ως φθηνότερη εναλλακτική λύση.

Ωστόσο, ο σχεδιασμός του ήταν πολύ ξεπερασμένος μέχρι τότε (βασιζόταν στο επιβατικό αυτοκίνητο FSO Warszawa, το ίδιο αντίγραφο από το GAZ M20-Pobeda του 1946, το οποίο με τη σειρά του ήταν διαμορφωμένο στο Opel Kapitän του 1938), και όταν η πολωνική εταιρεία άρχισε να χωρίζει με την Daewoo, η νοτιοκορεάτικη εταιρεία απέκτησε τελικά τις περισσότερες από τις μετοχές και διέκοψε τη γκάμα παλαιών μικρών φορτηγών το 1998.

διαδικτυακοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ατομικές αποδείξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ZUK und Nysa — kleine Nutzfahrzeuge aus der VR Polen. In: Kraftfahrzeugtechnik 12/1974, S. 375–377.