F.B.I. Φάκελος 17, άκρως εμπιστευτικόν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
F.B.I. Φάκελος 17, άκρως εμπιστευτικόν
Harper
ΣκηνοθεσίαΤζακ Σμάιτ[1]
ΠαραγωγήΈλιοτ Κάστνερ και Jerry Gershwin
ΣενάριοΓουίλιαμ Γκόλντμαν
Βασισμένο σεThe Moving Target
ΠρωταγωνιστέςΠωλ Νιούμαν, Λορίν Μπακόλ, Τζούλι Χάρις, Άρθουρ Χιλ, Τζάνετ Λι, Πάμελα Τίφιν, Ρόμπερτ Βάγκνερ, Ρόμπερτ Γουέμπερ, Σέλλεϊ Γουίντερς, Χάρολντ Γκουλντ, Τζάκλιν ντεΒίτ, Στράδερ Μαρτίν, Martin West, Ρόι Τζένσον και Eugene Iglesias
ΜουσικήΤζόνι Μάντελ
ΦωτογραφίαΚονραντ
ΜοντάζStefan Arnsten
Εταιρεία παραγωγήςWarner Bros.
ΔιανομήWarner Bros. και Netflix
Πρώτη προβολή22 Φεβρουαρίου 1966 (1966-02-22) Λος Άντζελες, Καλιφόρνια
Κυκλοφορία30 Μαρτίου 1966 (1966-03-30) (ΗΠΑ)
Διάρκεια121 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός3.5 εκατ. δολάρια
Ακαθάριστα έσοδα12 εκατ. δολάρια [2]

Το F.B.I. Φάκελος 17, άκρως εμπιστευτικόν (πρωτότυπος τίτλος: Harper) είναι αμερικανική ταινία θρίλερ του 1966 σε σκηνοθεσία του Τζακ Σμάιτ και σενάριο Γουίλιαμ Γκόλντμαν, το οποίο βασίζεται στο μυθιστόρημα "Ο Κινούμενος Στόχος" (The Moving Target) του Ρος ΜακΝτόναλντ. 

Η ταινία απέσπασε το βραβείο Έντγκαρ Άλαν Πόε Καλύτερου Σεναρίου το 1967 (Γκόλντμαν).

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ιδιωτικός ερευνητής Λου Χάρπερ προσλαμβάνεται από την πλούσια κυρία Σάμπσον για να λύσει τη μυστηριώδη εξαφάνιση του συζύγου της Ραλφ. Κανείς δεν τον έχει δει από τότε που επέστρεψε από το Λας Βέγκας για επαγγελματικό ταξίδι. Ο Χάρπερ ξεκινά την έρευνα με τον Άλαν Τάγκερτ, τον ιδιωτικό πιλότο του Σάμπσον. Σύντομα συνειδητοποιεί ότι ο εξαφανισμένος εκατομμυριούχος δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στους γνωστούς του και τη γυναίκα του.

Η πρώτη ένδειξη οδηγεί τον Χάρπερ στην πρώην ηθοποιό Φέι Ιστεμπρουκ . Η Φέι εργάστηκε για τη κυρία Σάμπσον ως σύμβουλος αστρολογίας. Ενώ συναντά τη Φέι, ο Χάρπερ συναντά επίσης τον σύζυγό της, Ντουάιτ Τρόι. Όταν φτάνει ένα σημείωμα λύτρων που απαιτεί λύτρα μισού εκατομμυρίου δολαρίων, είναι ξεκάθαρο ότι η εξαφάνιση του Ραλφ Σάμπσον έχει πολλά περισσότερα: στην πραγματικότητα πρόκειται για απαγωγή.

Ο Χάρπερ μαθαίνει ότι ο Τρόι, μαζί με τον ηγέτη της θρησκευτικής σέκτας, Κλοντ, ηγούνται μιας συμμορίας λαθρεμπόρων που διακινούν Μεξικανούς ξένους εργάτες προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εθισμένη στα ναρκωτικά τραγουδίστρια του μπαρ Μπέτυ Φράλει αποδεικνύεται ότι είναι η κρυφή ερωμένη του Τάργκετ, αλλά ασχολείται επίσης με την παράνομη επιχείρηση του Τρόι.

Κατά την διάρκεια της παράδοσης των λύτρων ακολουθεί ανταλλαγή πυροβολισμών. Τα χρήματα εξαφανίζονται μαζί με τον Σάμπσον Σαμψών. Ο Χάρπερ μαθαίνει ότι η Φέι, η Μπέτι, ο Τάγκερτ και ο οδηγός Έντι ήταν πίσω από την απαγωγή. Ο Τρόι το ανακαλύπτει και βασανίζει την Μπέτυ μέχρι να αποκαλύψει το κρησφύγετο. Ο Χάρπερ φτάνει και πυροβολεί τον Τρόι.

Τότε η Μπέτυ αποκαλύπτει πού κρύβεται ο Ραλφ Σάμπσον και ο Χάρπερ ενημερώνει τον φίλο του, τον δικηγόρο που τον βοήθησε να πάρει αυτή τη δουλειά. Όταν φτάνει στο κρησφύγετο, εντοπίζει τον Σάμπσον δολοφονημένο. Αργότερα συναντά τον φίλο του, ο οποίος παραδέχεται ότι σκότωσε τον Ραλφ. Ωστόσο ο Χάρπερ δεν μπορεί να το καλύψει. Ο φίλος του του δείχνει το όπλο, αλλά εκείνος το πετά.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0060490/. Ανακτήθηκε στις 6  Ιουλίου 2016.
  2. «Harper, Box Office Information». The Numbers. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2012.