Expedition 14

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
14η Αποστολή
Έμβλημα της αποστολής
Χαρακτηριστικά της αποστολής
Όνομα: 14η Αποστολή
Κωδικός: Expedition 14
Μέλη πληρώματος: 4
Ημερομηνία εκτόξευσης: 18 Σεπτ. 2006 (Soyuz TMA-9),
10 Δεκ. 2006 (STS-116)
Βάση εκτόξευσης: Baikonur,
Ακρωτήριο Κανάβεραλ
Όχημα εκτόξευσης: Soyuz TMA-9, Lopez-Alegria/Tyurin),
Ντισκάβερι, (STS-116 Williams)
Σκάφος προσγείωσης: Soyuz TMA-9, (Lopez-Alegria/Tyurin),
Ατλαντίς (STS-117, Williams)
Αναμνηστική Φωτογραφία


(α-δ): Reiter, Lopez-Alegria, Tyurin
(α-δ): Williams, Tyurin, Lopez-Alegria

Άλλες Αποστολές
Προηγούμενη
αποστολή
Επόμενη
αποστολή

Expedition 13

Expedition 15

Η Expedition 14 ήταν η κατά σειρά 14η αποστολή στον διεθνή διαστημικό σταθμό (ISS). Συμμετείχε τετραμελές πλήρωμα, αν και κατά διάρκεια της αποστολής μόνο τρία ήταν διαρκώς στον σταθμό.

Σύνθεση του πληρώματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διοικητής της 14ης Αποστολής ήταν ο Michael Lopez-Alegria. Μαζί του και ο ιπτάμενος μηχανικός Mikhail Tyurin ξεκίνησαν το ταξίδι τους στο διάστημα από το κοσμοδρόμιο του Μπαικονούρ στις 18 Σεπτεμβρίου 2006 με την πτήση Soyuz TMA-9. Στον διαστημικό σταθμό συνάντησαν τον Thomas Reiter, ο οποίος είχε φθάσει στις 6 Ιουλίου 2006 με το διαστημικό λεωφορείο Ντισκάβερι και την πτήση STS-121. Τον Δεκέμβριο του 2006, με την πτήση STS-116 του Ντισκάβερι έφτασε και η Sunita Williams για να αντικαταστήσει τον Reiter. Στις 21 Απριλίου 2007 ο Lopez-Alegria και ο Tyurin επέστρεψαν στη γη με την πτήση TMA-9 του Σογιούζ και προσγειώθηκαν στις 12:31:30 UTC.

Πρώτο τμήμα της αποστολής (Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2006)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ειδικότητα Όνοματεπώνυμο Εμβλήματα αποστολών
Κυβερνήτης Michael Lopez-Alegria (4)
Μηχανικός πτήσης Mikhail Tyurin (2)
Μηχανικός πτήσης Thomas Reiter / ESA  Γερμανία (2)

Δεύτερο τμήμα της αποστολής (Δεκέμβριος 2006 - Απρίλιος 2007)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ειδικότητα Όνοματεπώνυμο Εμβλήματα αποστολών
Κυβερνήτης Michael Lopez-Alegria (4)
Μηχανικός πτήσης Mikhail Tyurin (2)
Μηχανικός πτήσης Sunita Williams (2)

Εφεδρικό πλήρωμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κυβερνήτρια Peggy Whitson
Μηχανικός Αποστολής Yuri Malenchenko
Μηχανικός Αποστολής Clayton Anderson

Επισκέπτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πτήση Soyuz TMA-9 μετέφερε την Anousheh Ansari μια επιχειρηματίας από το Ιράν που πήρε μέρος στο διαστημικό τουριστικό πρόγραμμα. Ένας δεύτερος διαστημικός τουρίστας, ο Γιαπωνέζος Daisuke Enomoto δεν μπόρεσε να πάρει μέρος λόγω ασθένειας.

Στόχοι της αποστολής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι στόχοι της αποστολής ήτανε ως εξής:

  • Η συνέχιση της ανάρτησης του διεθνούς διαστημικού σταθμού κατά τη διάρκεια τριών διαστημικών περιπάτων.
  • Η μετατόπιση του Soyuz TMA-9 από τον οπίσθιο λιμένα της μονάδας Zvezda στον μπροστινό λιμένα της μονάδας Zarya.
  • Η εξυπηρέτηση τριών ελλιμενισμών του Progress στον σταθμό, και η παραλαβή εφοδιασμού τροφίμων, καυσίμων, νερού και άλλων προμηθειών.
  • Η μετατροπή ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική ενέργεια και ενέργεια ψύξης.
  • Η αφαίρεση των καλυμμάτων της γέφυρας σύζευξης.

Περιγραφή της αποστολής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έναρξη και ελλιμενισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο πλήρωμα της αποστολής 14 εκτοξεύτηκε με την πτήση Soyuz TMA-9, από το Κοσμοδρόμιο του Μπαικονούρ στο Καζακστάν στις 18 Σεπτεμβρίου 2006, ώρα 04:10 UTC. Στο σκάφος ήταν και η διαστημική τουρίστρια Anousheh Ansari. Πιλότος της κάψουλας ήταν ο κοσμοναύτης Tyurin που την οδήγησε στον διαστημικό σταθμό δύο ημέρες αργότερα, στις 20 Σεπτεμβρίου, κάνοντας εκεί έναν άψογο ελλιμενισμό στις 05:21 UTC. Η διαστημική πόρτα του σταθμού άνοιξε στις 08:30 UTC. Τα μέλη της αποστολής 14 (μαζί με την Ansari) χαιρετήθηκαν θερμά από το πλήρωμα της 13ης Αποστολής, τους αστροναύτες Pavel Vinogradov, Jeff Williams και τον Thomas Reiter.

Η κατάδυση του Ατλαντίς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την επόμενη μέρα αναχώρησε το Ατλαντίς. Ο διαστημικός σταθμός προσανατολίστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε οι επιβάτες του να μπορούν να παρακολουθούν άνετα την επανείσοδο του διαστημικού λεωφορείου στο τέλος της πτήσης STS-115. Ενώ το Ατλαντίς άρχισε να πυρακτώνεται κατά τη διάρκεια της κατάδυσης του στην ατμόσφαιρα, οι αστροναύτες του διαστημικού σταθμού ο Lopez-Alegria και ο Williams έκαναν αναμετάδοση σχολιασμού στο Χιούστον.

Πρώτος διαστημικός περίπατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρώτος διαστημικός περίπατος της αποστολής πραγματοποιήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2006. Άρχισε στις 23:17 UTC κατόπιν κάποιας καθυστέρησης, ενώ είχε προγραμματιστεί για τις 20:00 UTC, λόγω ενός προβλήματος στο ψυκτικό μηχανισμό της διαστημικής στολής του Τιούριν. Ο Τιούριν αναγκάστηκε να ξαναβγάλει τη στολή για να την επιθεωρήσει, και αφού βρήκε έναν σωλήνα που είχε τραβώσει και τον ίσιωσε, ξαναφόρεσε τη στολή για να κάνει τον διαστημικό περίπατο. Κατά τη διάρκεια του διαστημικού περιπάτου, ο Τιούριν εκσφενδόνισε ένα μπαλάκι του γκολφ από τη μονάδα Pirs.[1] Το μπαλάκι ήταν κατασκευασμένο από σκάνδιο και ζύγιζε 3 γραμμάρια ήταν εμπορικό προϊόν της εταιρείας Element 21 με έδρα το Τορόντο που χρηματοδότησε αυτό το διαστημικό «πείραμα». Η ακροβατική αυτή επίδειξη πραγματοποιήθηκε περίπου 35 έτη αφότου ο Alan Shepard χτύπησε δύο μπαλάκια του γκολφ στο φεγγάρι κατά τη διάρκεια της αποστολής Απολλο 14.

Στις 26 Οκτωβρίου 2006 επιθεωρήθηκε μιας κεραίας Kurs στο σκάφος Progress 23 που βρισκόταν ελλιμενισμένο στο οπίσθιο τέλος της βοηθητικής μονάδας Zvezda. Η τελική σύνδεση του διαστημικού σκάφους στο σταθμό κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ελλιμενισμού καθυστέρησε περισσότερο από τρεις ώρες επειδή στο κέντρου ελέγχου αποστολής στη Μόσχα δεν ήταν σίγουροι αν η κεραία είχε μαζευτεί εντελώς. Ο Τιούριν και ο Λόπεζ-Αλεγρία πήγαν στο οπίσθιο τμήμα του Zvezda και φωτογράφισαν την κεραία. Η κεραία ήταν ακόμα πλήρως επεκταμένη, έτσι ο Τιούριν πήρε ένα κατσαβίδι και προσπάθησε να την κάνει να μπει μέσα. Οι Ρώσοι συνάδελφοί του από το έδαφος προσπάθησαν επίσης να τη βάλουν μέσα με την ενεργοποίηση ενός μοτέρ. Επειδή δεν τα κατάφεραν και αυτοί, ο στόχος προσωρινά εγκαταλείφθηκε.

Αργότερα μετέφεραν μια κεραία WAL, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για την καθοδηγεία του ευρωπαϊκού διαστημικού μεταφορέα φορτίου, το αυτοματοποιημένο όχημα μεταφοράς (αγγλ. Automated Transfer Vehicle, ATV) για τον ελλιμενισμό στον σταθμό. Η πτήση του πρώτου ATV, του Jules Verne, με στόχο τον διαστημικό σταθμό είναι προγραμματισμένη για το έτος 2008. Η μεταφορά της κεραίας έπρεπε να γίνει γιατί στην προηγούμενη θέση της την παρεμπόδισε το κάλυμμα μιας μηχανής του Zvezda.

Μετά από αυτό οι δύο αστροναύτες εγκατέστησαν ένα πείραμα νετρονίων BTN, το οποίο ανιχνεύει ιονισμένα και ουδέτερα σωματίδια στη χαμηλή γήινη τροχιά. Στο σημείο αυτό, επάνω από τη μονάδα Zvezda, πρόκειται να κάνει μετρήσεις κατά τη διάρκεια των ηλιακών εκρήξεων που θα ενδιαφέρον τους ειδικούς επιστήμονες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «γκολφ στο διάστημα». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Σεπτεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2007. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]