Ethnologue
Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές. |
To Ethnologue: Languages of the world, (Εθνολόγος: Γλώσσες του κόσμου), είναι μια δικτυακή και έντυπη έκδοση του SIL International (πρότερα γνωστό ως Summer Institute of Linguistics), μια χριστιανική γλωσσολογική οργάνωση που μελετά λιγότερο γνωστές γλώσσες κυρίως για να εκδίδει βιβλικά κείμενα σε γηγενείς γλώσσες.
Το Ethnologue περιέχει στατιστικές για 6.912 γλώσσες στη 15η έκδοση, του 2005 (6.809 στη 14η έκδοση, του 2000) και παρέχει στοιχεία για αριθμούς ομιλητών, γεωγραφικές θέσεις, διαλέκτους, γλωσσολογικές διασυνδέσεις, διαθεσιμότητα της Βίβλου κ.λπ. Επί του παρόντος θεωρείται η πληρέστερη απογραφή γλωσσών, μαζί με το Linguasphere Observatory (Παρατηρητήριο Γλωσσών). Η εκτίμησή του για το τι είναι γλώσσα βασίζεται σε κοινωνιογλωσσικές εκτιμήσεις: βλ διάλεκτος.
Παρέχει, επίσης, ένα τριγράμματο (λατινικό) κωδικό που αποκαλείται κωδικός SIL, για κάθε γλώσσα που περιγράφει. Ο αριθμός των κωδικών SIL υπερβαίνει εκείνον του ISO 639-1 και της RFC 3066. Στην 15η έκδοση οι κωδικοί SIL είναι συγχρονισμένοι ISO 639-3 με τη διαφορά ότι οι κωδικοί ISO 639-3 είναι πεζοί, ενώ οι κωδικοί SIL είναι κεφαλαιογράμματοι. Υπάρχουν λιγοστές εξαιρέσεις στις οποίες οι κωδικοί ISO 639-3 και SIL διαφέρουν.
Η ουδετερότητα του Ethnologue ως επιστημονικού ιδρύματος ενίοτε αμφισβητείται, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των σημιτικών γλωσσών. Σε άλλες περιπτώσεις γίνεται αποδεκτή η προσπάθεια απόδοσης ονομάτων ή η αποδοχή -ως επίσημων- ονομάτων γλωσσών που χρησιμοποιούν οι ίδιοι οι ομιλητές τους, βάσει ιστορικών θεωρήσεων, άσχετα αν είναι επίσημες ή μη, πολιτικά ορθή η επιλογή τους ή μη. Η επιλογή "εναλλακτικών ονομάτων" είναι εκτεταμένη, αλλά συχνά ανεπαρκής, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συχνά λάθη.
Γλωσσολογία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Έχει κατηγορηθεί ότι κινείται ενάντια στις γενικές παραδοχές της γλωσσολογικής κοινότητας (και ενίοτε αντίθετα στην κοινή γνώμη της πλειοψηφίας των ίδιων των ομιλητών) σε ό,τι αφορά στον ορισμό της γλώσσας και της διαλέκτου. Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η ταξινόμηση των Φλαμανδικών και αρκετών διαλέκτων της Σουηδικής ως διακριτών γλωσσών με συγκεκριμένους κωδικούς. Επίσης, αποδίδει status διακριτής γλώσσας στα Γίνγκλις -έναν τύπο αγγλικής που ομιλείται από Αμερικανοεβραίους- με επιρροές από τα Γίντις (Γιεζιδική;) και τις εβραϊκές γλώσσες. Ορισμένες από αυτές τις ταξινομήσεις δεν ικανοποιούν καν τα κριτήρια που το ίδιο το Ethnologue έχει θέσει ως ταξινομητικές αρχές. [1]
Στατιστικές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Οι εκτιμήσεις του Ethnologue για τον αριθμό ομιλητών ανά τον κόσμο διαφέρουν από τις εκτιμήσεις άλλων πηγών. Για παράδειγμα, στο Ethnologue, οι ομιλητές της Περσικής και Αζερμπαϊτζανικής στο Ιράν εκτιμούνται σε ποσοστό 36% και 37%, αντίστοιχα. Στο The World Factbook, αυτά τα ποσοστά εκτιμούνται στο 51% και 24% αντίστοιχα.