Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από ETH Ζυρίχης)

Συντεταγμένες: 47°22′35″N 8°32′53″E / 47.3764°N 8.5481°E / 47.3764; 8.5481

Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης
Eidgenössische Technische Hochschule Zürich
Ίδρυση1855
Φοιτητές19.233 (2014) και 23.420 (31  Δεκεμβρίου 2020)
ΤοποθεσίαΖυρίχη, Ελβετία
Ιστότοποςwww.ethz.ch

Το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης[1] (γερμανικά: Eidgenössische Technische Hochschule Zürich, ETH Zürich)[2] είναι πανεπιστημιακό ίδρυμα στη Ζυρίχη της Ελβετίας. Συνήθως αποκαλείται ETH ή «Πόλυ» από το αρχικό του όνομα Polytechnikum (Πολυτεχνείο).

Το ΕΤΗ θεωρείται από πολλούς ως ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια της Ευρώπης στα πεδία των μαθηματικών, της Χημείας, της Φυσικής, της Ηλεκτρολογίας-Μηχανικής, της Μηχανολογίας - Μηχανικής και της Επιστήμης των Υπολογιστών. Πράγματι, η κατάταξη Times Higher Education Supplement και η κατάταξη The Shanghai / Economist World University Rankings τοποθετούν τη σχολή έκτη και πέμπτη στην Ευρώπη αντίστοιχα, καθώς και μεταξύ των 30 καλύτερων πανεπιστημίων διεθνώς. Είναι μέλος της IDEA League.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ΕΤΗ ιδρύθηκε το 1854[3] από την Ελβετική Συνομοσπονδία και άνοιξε τις πύλες του το 1855 ως πολυτεχνικό ινστιτούτο (Eidgenössische Polytechnische Schule). Στην αρχή αποτελείτο από έξι τμήματα: Αρχιτεκτονική, πολιτική μηχανική, μηχανολογία μηχανική, χημεία, δασολογία και ένα γενικό τμήμα για μαθηματικά, φυσικές επιστήμες, λογοτεχνία και κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες.[4]

Το ΕΤΗ είναι ένα ομοσπονδιακό ινστιτούτο, με άλλα λόγια η Ελβετική κυβέρνηση έχει την άμεση διαχείρισή του. Αντίθετα το Πανεπιστήμιο Ζυρίχης (με έτος ίδρυσης το 1833) είναι ένα «επαρχιακό» ινστιτούτο, τη διαχείριση του οποίου έχει αναλάβει το Καντόνι της Ζυρίχης. Η απόφαση για την ίδρυση ενός νέου ομοσπονδιακού πανεπιστημίου αμφισβητήθηκε έντονα εκείνη την εποχή. Οι φιλελεύθεροι πίεζαν υπέρ της ίδρυσης ομοσπονδιακού πανεπιστημίου, ενώ οι συντηρητικοί επιδίωκαν τη διατήρηση του ελέγχου όλων των πανεπιστημίων από τα αντίστοιχα Καντόνια με σκοπό την αποτροπή της διάδοσης φιλελεύθερων ιδεών. Στην αρχή και τα δύο πανεπιστήμια στεγάζονταν στα κτίρια του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης.

ETH Zürich, Κεντρικό κτίριο

Το κεντρικό κτίριο του ΕΤΗ κατασκευάστηκε μεταξύ του 1861 και του 1864 όταν διευθυντής ήταν ο Γκούσταβ Τσόινερ. Ο Γκόντφριντ Σέμπερ, καθηγητής αρχιτεκτονικής στο ΕΤΗ εκείνη την εποχή, ήταν υπεύθυνος για τη σχεδίαση του κτιρίου. Μετά την ολοκλήρωσή του, η νότια πτέρυγα δόθηκε στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης μέχρι την κατασκευή του δικού του κεντρικού κτιρίου (1912 – 1914). Την ίδια περίπου περίοδο το κτίριο του ΕΤΗ επεκτάθηκε και απέκτησε τον εντυπωσιακό του θόλο.

Το 1909, το πρόγραμμα μαθημάτων αναδιαρθρώθηκε και το ΕΤΗ κατοχύρωσε το δικαίωμα να παρέχει διδακτορικούς τίτλους. Το 1911 πήρε το τωρινό του όνομα, Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (Eidgenössische Technische Hochschule). Το 1924 ύστερα από μία ακόμη αναδιάρθρωση, το πανεπιστήμιο διαχωρίστηκε σε 12 τμήματα.

Με ένα νέο νόμο που ψηφίστηκε το 1991 και τέθηκε σε εφαρμογή το 1993, το ΕΤΗ της Ζυρίχης, η EPFL της Λωζάνης και ακόμη τέσσερα ερευνητικά ινστιτούτα, ενώθηκαν διαχειριστικά σε μια οντότητα, γνωστή ως ETH Domain.

Το 2015 είχε 8.704[5] προπτυχιακούς και 5.447[5] μεταπτυχιακούς φοιτητές με προϋπολογισμό 1,7 δις CHF.[5]

Σήμερα, το ΕΤΗ ανήκει στα κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως, αποκτώντας τη φήμη του κυρίως λόγω των επιτευγμάτων επιστημόνων του στις περιοχές της φυσικής και της χημείας.

Τμήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κτίριο του ιδρύματος

Από το 2004, το ETH Ζυρίχης αποτελείται από τα ακόλουθα τμήματα:[6]

Διάσημοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βραβευθέντες με Νομπέλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολλοί επιστήμονες που τιμήθηκαν με Βραβείο Νομπέλ (όχι μόνο Ελβετοί) έχουν συνδεθεί με το ΕΤΗ Ζυρίχης:

Άλλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Το Πανεπιστήμιο της Κρήτης ανάμεσα στα 400 καλύτερα του κόσμου cretapost.gr
  2. Richtlinien über die Verwendung des Logos der ETH Zürich rechtssammlung.sp.ethz.ch
  3. «Fedlex». www.fedlex.admin.ch. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουλίου 2022. 
  4. «ETHistory - 1848–1855: Polytechnische Fundierung eines alten Traums». www.ethistory.ethz.ch. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουλίου 2022. 
  5. 5,0 5,1 5,2 «Annual Report 2015». Zurich, Switzerland: ETH Zurich. Απριλίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Νοεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2017. 
  6. «Studienangebot». ethz.ch (στα Γερμανικά). Ανακτήθηκε στις 8 Ιουλίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • ETH Zurich
  • ETH Zürich - YouTube
  • ETHistory (η ιστορία του ΕΤΗ)
  • PSI (Ινστιτούτο Paul Scherrer)
  • EMPA (EMPA, το σώμα για την έρευνα στο ETH)
  • Polyball (ο μεγαλύτερος φοιτητικός χορός που διοργανώνεται στο ΕΤΗ)
  • United Visions (η τηλεόραση στο πανεπιστήμιο)
  • VSETH (σύλλογος φοιτητών)