EEPROM

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι μνήμες EEPROM () είναι μία νεότερη εξέλιξη των μνήμων ROM. Οι μνήμες, σε αντίθεση με τις μνήμες RAM, διατηρούν τα περιεχόμενά τους και μετά την διακοπή της τροφοδοσίας τους. Μπορούν όμως να διαγραφούν και να επαναπρογραμματιστούν με νέες, ακόμη και πάνω στο κύκλωμα στο οποίο είναι τοποθετημένες.

Αντίθετα οι προγενέστερές τους μνήμες EPROM για να διαγραφούν, έπρεπε να αφαιρεθούν από το κύκλωμα στο οποίο ήταν τοποθετημένες και να τοποθετηθούν σε ειδικές συσκευές, όπου η διαγραφή γινόταν με υπεριώδη ακτινοβολία. Για το λόγο αυτό υπήρχε και ειδικό παράθυρο πάνω στο ολοκληρωμένο, το οποίο και αύξανε το κόστος του ολοκληρωμένου. Οι μνήμες EEPROM μπορούν να προγραμματιστούν και να διαγραφούν αρκετές χιλιάδες, έως και μερικά εκατομμύρια φορές. Σε μνήμες EEPROM γράφονται σήμερα τα προγράμματα λειτουργίας (firmware) πολλών ηλεκτρονικών ή ηλεκτρικών συσκευών (π.χ κινητών τηλεφώνων, τηλεοράσεων, στερεοφωνικών συγκροτημάτων, εγκεφάλων αυτοκινήτων, πλυντηρίων, το BIOS των υπολογιστών κ.α.).

Το γεγονός αυτό δίνει την δυνατότητα να γίνεται αναβάθμιση (upgrade) των προγραμμάτων αυτών με νεότερες εκδόσεις, που μπορεί να προσφέρουν επιπλέον λειτουργίες ή να αντιμετωπίζουν σφάλματα λειτουργίας (bugs) των προγενέστερων. Το σημαντικό στις περιπτώσεις αυτές είναι, ότι την ενημέρωση αυτή μπορεί να την κάνει σε πολλές περιπτώσεις μόνος του ο τελικός χρήστης, χωρίς κανέναν ιδιαίτερο εξοπλισμό ή γνώσεις. Η διαδικασία αυτή δεν πρέπει να διακοπεί, διότι μπορεί η συσκευή να γίνει άχρηστη. Μια νεότερη και οι ιδιαίτερα χρήσιμη παραλλαγή τους είναι οι μνήμες Flash EEPROM, οι οποίες κατασκευάζονται με μεγαλύτερες χωρητικότητες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές εφαρμογές αντί των σκληρών δίσκων.

Σύγκριση με τις προγενέστερες μνήμες ROM, PROM και EPROM[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι μνήμες ROM είναι οι πρώτες μνήμες ημιαγωγών που κατασκευάστηκαν και διατηρούσαν τα περιεχόμενά τους και μετά την διακοπή της τροφοδοσίας (Non Volatile Memory). Αυτές προγραμματίζονται στο εργοστάσιο στα στάδιο της κατασκευής τους. Δεν είναι δυνατός ο προγραμματισμός τους από το χρήστη.

Οι μεταγενέστερες μνήμες PROM (Programmable ROM) μπορούσαν να προγραμματιστούν μία μόνο φορά από το χρήστη, με τη χρήση ειδικών συσκευών, που λέγονται προγραμματιστές PROM, αλλά δεν μπορούσαν να επαναπρογραμματιστούν. Δηλαδή εάν έπρεπε να αλλάξει το πρόγραμμα λειτουργίας μιας συσκευής ή τα δεδομένα, τότε η μνήμη έπρεπε να αντικατασταθεί με μία άλλη.

Τέλος όσα αφορούν τις μνήμες EPROM αναφέρθηκαν παραπάνω. Στο παράθυρο προγραμματισμού αυτών μνημών τοποθετούμε ένα αδιαφανές αυτοκόλλητο, ώστε να μην διαγράφονται τα περιεχόμενά τους από την υπεριώδη ακτινοβολία του περιβάλλοντος.