Υλικολογισμικό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Firmware)
Τα CD player είναι ένα από τα είδη συσκευών που περιέχουν υλικολογισμικό

Το υλικολογισμικό (αγγλ. firmware) είναι το λογισμικό των ηλεκτρονικών συσκευών. Το υλικολογισμικό είναι ένα είδος λογισμικού το οποίο είναι γραμμένο σε γλώσσα μηχανής (ή σε συμβολική γλώσσα) και είναι φτιαγμένο αποκλειστικά και μόνο για ένα μοντέλο συσκευής.[1]

Το υλικολογισμικό δημιουργείται από τις ίδιες τις εταιρίες που φτιάχνουν συσκευές και είναι σχεδόν αδύνατον ένας απλός χρήστης να μπορέσει να κάνει το ίδιο. Στην περίπτωση που ο χρήστης μπορέσει, δεν θα λειτουργεί σωστά η συσκευή και αυτό διότι μόνο ο κατασκευαστής γνωρίζει αναλυτικά τις δυνατότητές και τα χαρακτηριστικά της.[2]

Η διαδικασία εγκατάστασης του υλικολογισμικού σημαίνει ολική αφαίρεση του προηγούμενου, εγγραφή του καινούριου και έλεγχο του καινούριου λογισμικού. Κατά την διαγραφή του προηγούμενου, δεδομένης της ύπαρξης μνήμης η οποία διαγράφει το περιεχόμενό της με εφαρμογή τάσης, ενδέχεται να εφαρμοστεί παραπάνω τάση από την απαιτούμενη.[3] Είναι σπάνιο, μπορεί να συμβεί και για αυτό η διαδικασία αναβάθμισης υλικολογισμικού δεν προτείνεται σε απλούς χρήστες υπολογιστών. Στις καινούριες μνήμες (τύπου flash) δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

Με την ίδια λογική λειτουργεί και το BIOS του υπολογιστή. Το BIOS είναι λογισμικό εγκατεστημένο σε μνήμη μόνο ανάγνωσης. Το BIOS μπορεί να αναβαθμιστεί και φυσικά να επανεγκατασταθεί (αν είναι τύπου flash BIOS). Κύριος παράγοντας για την ασφαλή εγκατάσταση του BIOS και γενικότερα των υλικολογισμικών είναι η αδιάκοπη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Facebook· Twitter· LinkedIn. «What Is Firmware?». Lifewire (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2021. 
  2. «How to do a firmware update for any kind of device». Digital Citizen (στα Αγγλικά). 6 Νοεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2021. 
  3. https://dss-lab.github.io/pub/conferences/smartgridcomm15.pdf

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]