De Krook

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
De Krook
Χάρτης
Είδοςδημόσια βιβλιοθήκη
ΔιεύθυνσηMiriam Makebaplein 1
Γεωγραφικές συντεταγμένες51°2′57″N 3°43′44″E
Διοικητική υπαγωγήWaalse Krook
ΤοποθεσίαCity library De Krook (Building)
ΧώραΒέλγιο[1]
Ολοκλήρωση10  Μαρτίου 2017
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

[2]Το De Krook είναι το όνομα της νέας βιβλιοθήκης της Γάνδης, πόλης του Βελγίου. Το έργο ανατέθηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο της Γάνδης COUSSEE & GORIS architecten, σε συνεργασία με το ισπανικό-καταλανικό γραφείο RCR Arquitectes, οι οποίοι μάλιστα νίκησαν το βραβέιο Pritzker Architecture Prize[3], που αναφέρεται συχνά και ως Νόμπελ Αρχιτεκτονικής. Η βιβλιοθήκη ξεκίνησε να λειτουργεί στις 10 Μαρτίου 2017. Το όνομά της προέρχεται από τον δρόμο της γειτονιάς Waalse Krook, ο οποίος στεγάζεται πλέον από το κτίριο.Το νέο κτίριο φιλοξενεί τη δημοτική βιβλιοθήκη, το πανεπιστήμιο της Γάνδης και το imec.

Σχέδιο De Krook[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το De Krook πρόκειται για πολεοδομικό έργο αστικής ανανέωσης μεγάλης κλίμακας, που συνδυάζει τη γνώση, τον πολιτισμό και την καινοτόμο επιχειρηματικότητα, ενώ ταυτόχρονα αποτελέι τόπο συνάντησης των κατοίκων της Γάνδης. Η υποδομή περιλαμβάνει τη νέα βιβλιοθήκη, τα εργαστήρια και τα γραφεία του Πανεπιστημίου της Γάνδης, καθώς και χώρους εστίασης και πρασίνου.

Οι αποβάθρες θα μικρύνουν και οι αγκυροβόλιοι για σκάφη αναψυχής και σκάφη ταξί θα προστεθούν στη βιβλιοθήκη. Στα τέλη του 2017-αρχές 2018, μια γέφυρα θα συνδέσει το Brabantdam με το Krook. Λίγες οδοί στην περιοχή ξανακτίζονται. Από το 2020, προβλέπεται και η ανακαίνιση του Χειμερινού Τσίρκου της Γάνδης, στο οποίο θα λειτουργεί υπόγειος συναυλιακός χώρος και εστιατόριο στον τελευταίο όροφο.[4]

Η κατασκευή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το De Krook σε ανέγερση

Ο διαγωνισμός σχεδίου για το νέο κτίριο συγκέντρωσε 99 εγγραφές. Στο τέλος της διαδικασίας επιλογής, επιλέχθηκε σε συνεργασία με την Gents architectenbureau Coussée & Goris ένα σχέδιο των καταλανικών αρχιτεκτόνων RCR Arquitectes.

Ο σχεδιασμός μιμείται "τον ρυθμό των φλαμανδικών αρχοντικών, ένα περίπλοκο παιχνίδι τετραγώνων και ορθογωνίων", όπως είπε ο αρχιτέκτονας Ralf Coussée.[3]

Η βιβλιοθήκη είναι προσβάσιμη μέσω ενός ανοιχτού τετραγώνου, του Miriam Makebaplein, το οποίο ονομάζεται από τη Νότια Αφρική Miriam Makeba και μέσω μιας νέας γέφυρας πεζών και ποδηλατών πάνω από το Muinkschelde, την Albertina Sisulubrug, που ονομάστηκε επίσης από τη Νότια Αφρική Albertina Sisulu.

Εθελοντική συμμετοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έργο δημοσιεύτηκε σε διεθνή πρωτοσέλιδα πριν ακόμη ξεκινήσει τη λειτουργία του. Το γεγονός ότι συμμετείχαν 1.250 άτομα εθελοντικά για να σχηματίσουν μια ανθρώπινη αλυσίδα που μεταφέρει βιβλία από την παλιά (πλατεία Woodrow Wilson) στη νέα τοποθεσία τον Ιανουάριο, αποτέλεσε αφορμή για να προβληθεί από κανάλια σε όλο τον κόσμο, καθώς και από το BBC. Συνολικά, έπρεπε να μεταφερθούν περίπου 200.000 έργα.

Υπηρεσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εσωτερική άποψη

Η βιβλιοθήκη διαθέτει σύγχρονα συστήματα τεχνολογίας και στοχεύει στην ευκολότερη εξυπηρέτηση των χρηστών μέσα από την προσωπική εμπειρία και τη διάδραση, ώστε να ενθαρρύνει τον επισκέπτη να συμμετάσχει στη λειτουργία της. Έχει τοποθετηθεί εξοπλισμός καλωσορίσματος και προσανατολισμού στους χώρους του κτιρίου. Για την ανάγκη αυτή λειτοργούν 72 οθόνες, εκ των οποίων οι 66 είναι οθόνες αφής. Παρέχονται τεχνολογίες 3D εκτύπωσης και εικονικής πραγματικότητας, καθώς και σεμινάρια και εργαστήρια για ενημέρωση των επισκεπτών. Υπάρχει καφετέρια ανάγνωσης στο πίσω μέρος του ισογείου. Ο ραδιοφωνικός σταθμός Urgent.fm έχει επίσης τη θέση του στο κτίριο.

Σε συνεργασία με τη βιβλιοθήκη De Krook βρίσκονται και άλλες υπηρεσίες όπως οι Vormingplus, Digitaal.Talent@Gent, De Stap - Open Onderwijshuis Oost-Vlaanderen και Wetswinkel.

Υπάρχει εφαρμογή για smartphones με το όνομα Krook Bib.

Δίνεται επίσης η δυνατότητα online πληρωμής, μέσω του συνδέσμου https://mijn.bibliotheek.be/

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα κορυφαίο δίκτυο βιβλιοθήκης για την ολλανδική γλώσσα, το οποίο θα εξυπηρετεί έως και 3.000 πολίτες καθημερινά.

Αίθουσες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

De Blauwe Vogel (Το Μπλε Πουλί)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρίσκεται στο επίπεδο -1 και έχει μέγιστη χωρητικότητα 185 ατόμων. Πρόκειται για μια σκοτεινή αίθουσα με θεατρική διαμόρφωση και διαθέτει σύστημα ήχου, βάθρο, αναλόγιο, σταθερό προβολέα και σταθερή οθόνη προβολής.

Vos (Αλεπού)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρίσκεται στο επίπεδο -1 και έχει μέγιστη χωρητικότητα 24 ατόμων. Η (σκοτεινή) αίθουσα αυτή διαθέτει μόνιμη θεατρική διαμόρφωση.

De Twistappel (Το Μήλον της Έριδος)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρίσκεται στο επίπεδο +1 και έχει μέγιστη χωρητικότητα 16 ατόμων. Πρόκειται για αίθουσα συνεδριάσεων με κινητή οθόνη 55 ιντσών.

De Laatkomer (Ο Αργοπορημένος)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρίσκεται στο επίπεδο +1 και έχει μέγιστη χωρητικότητα 40 ατόμων. Διαθέτει θεατρικές εγκαταστάσεις και κινητή οθόνη 55 ιντσών.

De Verwondering (Η Απορία)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρίσκεται στο επίπεδο +2 και έχει μέγιστη χωρητικότητα 28 ατόμων. Έχει τη διάρθρωση τάξης και διαθέτει οθόνη 55 ιντσών.

Vergeten Straat (Ξεχασμένη Οδός)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρίσκεται στο επίπεδο +2 και έχει μέγιστη χωρητικότητα 18 ατόμων. Έχει U διάρθρωση και διαθέτει οθόνη 55 ιντσών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) archINFORM. 76464. Ανακτήθηκε στις 30  Ιουλίου 2018.
  2. «Not by the book: Ghent's new library is a multimedia living lab | Flanders Today». www.flanderstoday.eu. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιανουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2018. 
  3. 3,0 3,1 «De Krook architects win Pritzker Prize | Flanders Today». www.flanderstoday.eu. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2018. 
  4. Webdesign, Glue (19 Ιανουαρίου 2018). «De Krook | De Krook». De Krook (στα Ολλανδικά). Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2018. 

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

https://www.youtube.com/watch?v=mlyeVPuF39k De bouw van De Krook - timelapse (Η κατασκευή του De Krook)

https://web.archive.org/web/20180117142333/http://www.coussee-goris.com/index.php/portfolio/waalse-krook Επίσημη ιστοσελίδα COUSSÉE & GORIS architecten