Daphnella stiphra

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Daphnella stiphra
[[εικόνα:
Daphnella stiphra 001
|300px|Πρωτότυπη εικόνα κελύφους μιας "Daphnella stiphra"]]
Πρωτότυπη εικόνα κελύφους μιας "Daphnella stiphra"
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Μαλάκια (Mollusca)
Ομοταξία: Γαστερόποδα (Gastropoda)
Υπεροικογένεια: Conoidea
Οικογένεια: Ραφιτομίδες (Raphitomidae)
Γένος: Δαφνέλλα (Daphnella)
Είδος: D. stiphra
Διώνυμο
Daphnella stiphra
Verco, 1909

Το Daphnella stiphra είναι ένα είδος θαλάσσιου σαλιγκαριού,[1] ένα θαλάσσιο γαστερόποδο μαλάκιο της οικογένειας των Ραφιτομιδών (Raphitomidae).

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μήκος του κελύφους φτάνει τα 8,5mm, η διάμετρος του τα 4mm.

(Πρωτότυπη περιγραφή) Το κέλυφος είναι εύθραυστο, κοντό και έχει διπλά κωνικό σχήμα. Το καστανό πρωτόκογχο αποτελείται από 4½ σπείρες, έχει πυκνές γραμμώσεις με στίγματα ανάμεσα, και το υπόλοιπο έχει σχέδιο πλέγματος, σχηματιζόμενο από την διασταύρωση δύο ομάδων πυκνών πλάγιων γραμμώσεων. Οι τέσσερις σπείρες του σπειρώματος είναι κυρτές, κυρτωμένες λίγο πιο κάτω από το κέντρο τους, και οι ραφές (οι ενώσεις μεταξύ τους) είναι βαθειές. Η σπείρα σώματος είναι ογκώδης και μειώνεται σε μέγεθος πλησιάζοντας στη βάση. Το άνοιγμα είναι λοξό, ωοειδούς σχήματος. Το (σπασμένο) εξωτερικό χείλος είναι λεπτό και απλό. Το εσωτερικό χείλος παρουσιάζεται ως υαλώδους μορφής, ομαλή περιοχή. Ο στύλος είναι ευθύς και ελάχιστα κοίλος. Το σιφωνικό κανάλι είναι σύντομο και ανοιχτό. Η στρογγυλή και απλή κοιλότητά του βρίσκεται στο ράμμα.

Γλυπτική: Στο κοίλο διάστημα ακριβώς κάτω από το ράμμα βρίσκονται πολύ λεπτές πυκνές σπειροειδούς σχήματος γραμμές, οκτώ στην προτελευταία σπείρα, κάτω από ένα προεξέχον σπείρωμα, το οποίο οριοθετεί αυτή την περιοχή, υπάρχουν πιο απομακρυσμένες μεταξύ τους και πιο στενές γραμμές, δύο στην πρώτη σπείρα, τρείς στην δεύτερη, τέσσερις στην τρίτη, οκτώ στην τέταρτη, και περίπου σαράντα στην σπείρα σώματος.

Οι σπειροειδείς γραμμές που ακολουθούν την φορά του άξονα του κελύφους κοιλώνονται όσο προωθούνται προς το προεξέχον μέρος της σπείρας και κυρτώνονται από εκεί και προς τη ραφή, διατρέχουν την σπείρα σώματος πάνω από τη βάση ως την κοιλότητα του σιφωνικού καναλιού.[2]

Ενδημικότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτό το θαλάσσιο είδος ενδημεί στην Αυστραλία και εμφανίζεται έξω από την Νότια Αυστραλία.

Βιβλιογραφικές Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]