Μετάβαση στο περιεχόμενο

Cumhuriyet

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζουμχουριέτ
Τύποςημερήσια εφημερίδα
ΜορφήBerliner
ΙδρυτήςYunus Nadi Abalıoğlu
Ίδρυση1924
Γλώσσατουρκικά
ΈδραΚωνσταντινούπολη
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Σελίδα στο Twitter

Η Τζουμχουριέτ (τουρκ. Cumhuriyet προφέρεται: [dʒʊmhʊrijɛt] ( ακούστε), Δημοκρατία) είναι κεντροαριστερή καθημερινή εφημερίδα της Τουρκίας. Ιδρύθηκε στις 7 Μαΐου 1924 από τον δημοσιογράφο Γιουνούς Ναντί Αμπαλιόγλου (Yunus Nadi Abalıoğlu). Έχει την έδρα της στην Κωνσταντινούπολη και βρίσκεται από τις 17 Οκτωβρίου 2005 στο Mecidiyeköy. Η Τζουμχουριέτ ήταν η τελευταία εφημερίδα που εγκατέλειψε το παλιό εκδοτικό προάστιο Τζαγαλόγλου. Έχει επίσης γραφεία στην Άγκυρα και τη Σμύρνη.

Μετά το θάνατο του Γιούνους Ναντί στις 28 Μαρτίου 1945 στη Γενεύη της Ελβετίας, την ιδιοκτησία της Τζουμχουριέτ ανέλαβε ο μεγαλύτερος γιος του Ναντίρ Ναντί μέχρι το θάνατό του στις 20 Αυγούστου 1991. Επόμενη εκδότρια έγινε η σύζυγος του Ναντίρ, Μπερίν. Η Τζουμχουριέτ ανήκει στο ομώνυμα ίδρυμα Cumhuriyet Foundation μετά το θάνατο της Μπερίν στις 5 Νοεμβρίου 2001. Εκδότης της εφημερίδας είναι ο επιφανής πολιτικός αρθρογράφος Ιλχάν Σελτσούκ (İlhan Selçuk).

Η Τζουμχουριέτ είναι μία από τις παλαιότερες εφημερίδες στην Τουρκία. Από το 2005 η κυκλοφορία της κυμαίνεται γύρω στα 58.000 φύλλα. Από τις 7 Μαΐου 1998 η εφημερίδα διαθέτει και μια διαδικτυακή έκδοση, για την οποία όμως απαιτείται προς το παρόν συνδρομή.

Μεταξύ των διάσημων συντακτών και αρθρογράφων της περιλαμβάνονται οι: Cüneyt Arcayürek (πολιτική), Erdal Atabek, Ahmet Cemal (πολιτισμός), Hikmet Çetinkaya (πολιτική), Emre Kongar (πολιτική), Erol Manisalı (εξωτερική πολιτική), Zeynep Oral (πολιτισμός), Mümtaz Soysal (πολιτική) και Zekeriya Temizel (οικονομικά), Ali Sirmen (πολιτική/νομικά θέματα).

Ένθετα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εφημερίδα διαθέτει τα ακόλουθα ένθετα:

  • Strateji (Στρατηγική), κάθε Δευτέρα
  • Kitap (Βιβλίο), κάθε Πέμπτη
  • Bilim Teknoloji (Επιστήμη και Τεχνολογία), κάθε Παρασκευή
  • Hafta Sonu (Σαββατοκύριακο), κάθε Σάββατο
  • Pazar Dergi (Κυριακάτικο Περιοδικό), κάθε Κυριακή
  • Gezi (Ταξίδι), κάθε δεύτερη Τετάρτη
  • Tarım (Γεωργία), μια φορά το μήνα

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]