Μετάβαση στο περιεχόμενο

Counter-Strike: Global Offensive

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Counter-Strike:Global Offensive)
Counter-Strike: Global Offensive
ΔημιουργόςHidden Path Entertainment, Valve Corporation
ΕκδότηςValve Corporation
ΣειράCounter-Strike
ΜηχανήSource
ΠλατφόρμαMicrosoft Windows, macOS[1], Linux[1], PlayStation 3, Xbox 360 και Xbox One
Ημ/νία κυκλοφορίας21 Αυγούστου 2012
δεδομένα (π  σ  ε )

Το Counter-Strike: Global Offensive είναι βιντεοπαιχνίδι βολών πρώτου προσώπου πολλαπλών παικτών που αναπτύχθηκε από τις Hidden Path Entertainment και Valve Corporation. Είναι το τέταρτο παιχνίδι της σειράς Counter-Strike και κυκλοφόρησε για τα Microsoft Windows, OS X , Xbox 360 και PlayStation 3 στις 21 Αυγούστου 2012, ενώ η έκδοση του Linux κυκλοφόρησε το 2014.

Το παιχνίδι εμπλέκει δύο ομάδες σε διαμάχη μεταξύ τους: τους τρομοκράτες και τους αντιτρομοκράτες. Και οι δύο πλευρές έχουν ως σκοπό την δολοφονία των αντιπάλων τους, ενώ παράλληλα ολοκληρώνουν ξεχωριστούς στόχους. Οι Τρομοκράτες, ανάλογα με τον τρόπο παιχνιδιού, πρέπει είτε να τοποθετήσουν τη βόμβα είτε να υπερασπιστούν τους ομήρους, ενώ οι Αντιτρομοκράτες είτε πρέπει να εμποδίσουν την βομβιστική επίθεση, να εκτονώσουν τη βόμβα ή να σώσουν τους ομήρους. Υπάρχουν εννέα τρόποι παιχνιδιού, οι οποίοι έχουν ξεχωριστά χαρακτηριστικά για αυτόν τον τρόπο λειτουργίας. Το παιχνίδι έχει υποστήριξη matchmaking που επιτρέπει στους παίκτες να παίξουν σε αποκλειστικούς servers της Valve με προστασία Valve Anti-Cheat καθώς επίσης και επιτρέποντας στα μέλη της κοινότητας να φιλοξενήσουν το δικό τους server με τους χάρτες και τρόπους παιχνιδιού. Ένα battle royale mode, το "Danger Zone", εισήχθη το 2018.

Το Global Offensive έλαβε θετικές κριτικές από τους κριτικούς, οι οποίοι επαίνεσαν για το gameplay και την πιστότητά του στους προκατόχους, αν και επικρίθηκε για κάποια από τα πρώιμα χαρακτηριστικά του καθώς και για τις διαφορές μεταξύ των εκδόσεων κονσολών και υπολογιστή. Από την κυκλοφορία του, συγκεντρώνει περίπου 11 εκατομμύρια παίκτες ανά μήνα και έχει συγκεντρώσει μια ενεργό συναγωνιστική σκηνή, με πολλά τουρνουά που χρηματοδοτούνται από την Valve. Τον Δεκέμβριο του 2018, η Valve μετέτρεψε το παιχνίδι σε free-to-play, έχοντας έσοδα από την αγορά αντικειμένων του παιχνιδιού.

Τρόπος παιχνιδιού

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Counter-Strike: Global Offensive Major Championships
Πιο πρόσφατη περίοδος ή διοργάνωση:
Blast Paris Major 2023
ΆθλημαEsports
Ίδρυση2013
Αριθμός ομάδων24
Τόπος διεξαγωγήςVarious
ΉπειροιGlobal
Τελευταίος κάτοχοςTeam Vitality (1 Τίτλος)
Περισ. κατακτήσειςAstralis (4 Τίτλοι)
Τηλεοπτική κάλυψηTwitch.tv, Steam.tv, YouTube, GOTV

Το Global Offensive, όπως και άλλα παιχνίδια της σειράς Counter-Strike, έχει τη μορφή παιχνιδιού βολών πολλαπλών παικτών που εξελίσσεται σε πρώτο πρόσωπο και βασίζεται στην ολοκλήρωση στόχων. Δύο αντίπαλες ομάδες, γνωστές ως τρομοκράτες και αντιτρομοκράτες, ανταγωνίζονται σε τρόπους παιχνιδιού για να ολοκληρώσουν στόχους, όπως η εξασφάλιση μιας τοποθεσίας για να τοποθετήσουν ή να αφοπλίσουν μια βόμβα και να διασώσουν ή να φυλακίσουν ομήρους.[2][3] Στο τέλος κάθε γύρου, οι παίκτες ανταμείβονται με βάση την ατομική τους απόδοση με νόμισμα εντός του παιχνιδιού για να δαπανήσουν για άλλα όπλα ή για την χρήση σε επόμενους γύρους. Όταν ο παίκτης κερδίζει γύρους επιβραβεύεται με περισσότερα χρήματα από ό,τι όταν χάνει, και η ολοκλήρωση των στόχων όπως η δολοφονία των εχθρών δίνει μετρητά μπόνους.[2] Οι ενέργειες μη-συνεργασίας, όπως η δολοφονία συμπαικτών, έχουν ως αποτέλεσμα ποινή.[4]

Υπάρχουν πέντε κατηγορίες όπλων που μπορούν να αγοραστούν: τέσσερις αφορούν όπλα και μια αφορά τα βοηθητικά μέσα: τουφέκια, υποπολυβόλα (SMG), πολυβόλα, πιστόλια και χειροβομβίδες. Όλα τα όπλα έχουν διαφορετικές ιδιότητες και όλοι οι τύποι χειροβομβίδων έχουν διαφορετικά εφέ στο παιχνίδι. Η χειροβομβίδα (HE) προκαλεί ζημιά σε μικρή ακτίνα, η χειροβομβίδα καπνού τοποθετεί προσωρινά μια οθόνη καπνού, η χειροβομβίδα προσομοιώνει το κύριο πυροβόλο όπλο του παίκτη, το flashbang τυφλώνει προσωρινά παίκτες που κοιτάζουν προς το μέρος του όταν εκρήγνυται και το κοκτέιλ μολότοφ και η εμπρηστική χειροβομβίδα βάζει φωτιά σε ένα μικρό μέρος του χάρτη για ένα σύντομο χρονικό διάστημα.[5] Μαζί με όλα τα κύρια όπλα, το Zeus x27 που είναι ένα taser δηλαδή κάνει ηλεκτροσόκ τον αντίπαλο και για τους Αντιτρομοκράτες υπάρχει και το Defuse Kit το οποίο απενεργοποιεί την βόμβα των Τρομοκρατών.[2]

  1. 1,0 1,1 Steam. 12  Σεπτεμβρίου 2003. 730. Ανακτήθηκε στις 27  Οκτωβρίου 2022.
  2. 2,0 2,1 2,2 Pinsof, Allistair (24 Αυγούστου 2012). «Review: Counter-Strike: Global Offensive». Destructoid. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 7 Απριλίου 2014. 
  3. Owen, Phil (31 Αυγούστου 2012). «GAME BYTES: 'Counter-Strike' Lackluster». The Tuscaloosa News. New Media Investment Group. Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2017. (Απαιτείται συνδρομή (help)). 
  4. «Money system in CS:GO explained». Natus Vincere. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2017. 
  5. Villanueva, Jamie (6 Σεπτεμβρίου 2017). «A guide to CS:GO's weapons». Dot eSports. The Daily Dot. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Φεβρουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2017.