Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Coordinated Universal Time)
Παγκόσμιος χάρτης με πληροφορίες ζώνης ώρας και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης

Η Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα (Coordinated Universal Time, συντμ. UTC) αποτελεί το διεθνές «σημείο αναφοράς χρόνου».

Η UTC αναφέρεται συχνά ως Παγκόσμια Ώρα και από τον στρατό των ΗΠΑ και ως Zulu Time (ώρα ζούλου). Η UTC έχει αντικαταστήσει την Ώρα Γκρίνουιτς (Greenwich Mean Time, GMT, ώρα του 1ου μεσημβρινού ή 0)[1]. Ωστόσο, ορισμένες φορές χρησιμοποιείται λανθασμένα ο όρος GMT στη θέση του UTC.

Ο ορισμός της UTC βασίζεται στα ατομικά ρολόγια, συγκεκριμένα στον χρόνο TAI (International Atomic Time). Ωστόσο, λόγω επιβράδυνσης της περιστροφής της Γης γύρω από τον άξονά της, κατά καιρούς προστίθενται ακέραια δευτερόλεπτα στη UTC, έτσι ώστε η διαφορά στο δεκαδικό μέρος των UT1, UTC να μην υπερβαίνει τα 0.9 sec, επιπλέον δε, η UTC να συμφωνεί με τη δυναμική της περιστροφής της Γης.

Η UTC επισημοποιήθηκε το 1960 από την Διεθνή Συμβουλευτική Επιτροπή Ραδιοεπικοινωνιών στη Σύσταση 374[2], ωστόσο χρησιμοποιείτο ήδη από αρκετά εργαστήρια εθνικού χρόνου. Το σύστημα διορθώθηκε αρκετές φορές, έως ότου υιοθετήθηκε το εμβόλιμο δευτερόλεπτο[3] το 1972 για την απλοποίηση μελλοντικών ρυθμίσεων.

Η τρέχουσα έκδοση της UTC ορίζεται από τη Σύσταση της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU-R TF.460-6), για τις πρότυπες εκπομπές συχνότητας και χρόνου σήματος[4] και βασίζεται στη διεθνή ατομική ώρα (TAI) με πρόσθεση αλμάτων δευτερόλεπτων σε τακτά χρονικά διαστήματα για να αντισταθμιστεί η επιβράδυνση της περιστροφής της Γης[5]. Τα άλματα δευτερόλεπτων κρίθηκαν αναγκαία για να διατηρηθεί ο UTC μέσα σε όριο 0,9 δευτερόλεπτων της παγκόσμιας ώρας, (UT1)[6].

Παραπομπές σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]