Chupa Chups

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το λογότυπο Chupa Chups, σχεδιασμένο από τον Σαλβαδόρ Ντάλι

Τα Chupa Chups (ισπανική προφορά:[tʃupa tʃups];) είναι δημοφιλή ισπανικά γλειφιτζούρια και άλλα είδη ζαχαροπλαστικής που πωλούνται σε περισσότερες από 150 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η μάρκα ιδρύθηκε το 1958 από τον Enric Bernat και ανήκει σήμερα στην ιταλο-ολλανδική πολυεθνική εταιρία Perfetti Van Melle. Το όνομα της μάρκας προέρχεται από το ισπανικό ρήμα chupar, που σημαίνει "πιπιλίζω".

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, ο Enric Bernat εργάστηκε για ένα εργοστάσιο παραγωγής μαρμελάδας μήλων με την ονομασία "Granja Asturias". Αφού έδωσε την ευκαιρία να κάνει γλειφιτζούρια, οι επενδυτές έφυγαν. Η Bernat ανέλαβε την εταιρεία το 1958 και μετονομάστηκε σε Chupa Chups. Κατασκεύασε τις μηχανές παραγωγής και πώλησε ένα ριγωτό μπετόν σε ένα ξύλινο ραβδί για μία πεσέτα το καθένα.

Ο Bernat πήρε την ιδέα των γλειφιτζούρι του από το να πάρει τα κολλώδη χέρια του από το λιώσιμο των γλυκών. Ο Bernat θεώρησε ότι εκείνη την εποχή, τα γλυκά δεν είχαν σχεδιαστεί για παιδιά. Οι καταστηματάρχες έλαβαν οδηγίες να τοποθετήσουν το Chupa Chups κοντά στην ταμειακή μηχανή στην περιοχή των χεριών των παιδιών, αντί της συνήθους τοποθέτησης πίσω από το πάγκο.

Γιγαντια γλειφιτζούρια Chupa Chups για πώληση!

Η εταιρεία Chupa Chups ήταν επιτυχημένη. Μέσα σε πέντε χρόνια τα γλυκά του Bernat πωλούνταν σε 300.000 καταστήματα. Όταν δημιουργήθηκε για πρώτη φορά η καραμέλα, τα λαμπερά ραβδιά ήταν κατασκευασμένα από ξύλο αλλά άλλαξαν σε πλαστικά ραβδιά. Μετά το τέλος της δικτατορίας του Francisco Franco (1939-75), η αυτοχρηματοδοτούμενη ιδιωτική εταιρεία έγινε διεθνής. Στη δεκαετία του 1970 τα γλειφιτζούρια εμφανίστηκαν στην Ιαπωνία και στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας όπως η Ινδονησία, η Σιγκαπούρη, οι Φιλιππίνες και η Μαλαισία, καθώς και η Αυστραλία. Στη δεκαετία του 1980 επεκτάθηκε στις αγορές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής και στη δεκαετία του 1990 στις περισσότερες ασιατικές χώρες, συμπεριλαμβανοντας και την Νότια Κορέα. Στην Κίνα κατασκευάστηκαν από την Tatagum στο Panyu, κοντά στο Guangzhou. Από το 2003, 4 δισεκατομμύρια γλειφιτζούρια ετησίως πωλούνται σε 150 χώρες. Η εταιρεία έχει 2.000 υπαλλήλους, κάνει το 90% των πωλήσεών της στο εξωτερικό και έχει κύκλο εργασιών € 500.000.000.

Το 1991, ο Bernat πέρασε τον επίσημο έλεγχο της εταιρείας στον γιο του, τον Xavier. Η θυγατρική εταιρεία / εταιρεία Smint ιδρύθηκε το 1994.

Τον Ιούλιο του 2006 η εταιρεία συνολικά αποκτήθηκε από τον ιταλικό όμιλο Perfetti Van Melle.

Τα γλυφιτζούρια Chupa Chups

Εμπορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λογότυπο Chupa Chups σχεδιάστηκε το 1969 από τον καλλιτέχνη Salvador Dalí. Η πρώτη εκστρατεία μάρκετινγκ ήταν το λογότυπο με το σύνθημα "És rodó i dura molt, Chupa Chups", το οποίο μεταφράζεται από την Καταλανική ως "Είναι στρογγυλό και μακράς διαρκείας". Αργότερα, προσωπικότητες όπως η Madonna προσλήφθηκαν για να διαφημίσουν το προϊόν.

Στη δεκαετία του 1980, λόγω του μειούμενου ποσοστού γεννήσεων, επιχειρήθηκε ένα σύνθημα κατά του καπνίσματος "Smoke Chupa Chups" να προσελκύσει περισσότερους ενήλικες καταναλωτές. Το σημερινό σύνθημα για την καταπολέμηση του καπνίσματος της εταιρείας είναι "Σταματήστε το κάπνισμα, ξεκινήστε να πιπιλίζετε", με τα πακέτα τους παρωδώντας τα σχέδια των τσιγάρων. Ορισμένα πακέτα παρωδίζουν τις υποχρεωτικές ασπρόμαυρες προειδοποιητικές ετικέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ειδοποίηση "Το πιπίλισμα δεν σκοτώνει".