Chery

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Chery Automobile Company Limited
(奇瑞汽车股份有限公司)
Τύπος Αυτοκινητοβιομηχανία
Κλάδος Αυτοκινητοβιομηχανία
Ίδρυση 18 Μαρτίου 1997
Έδρα ΓούχουFlag of the People's Republic of China.svg Γούχου, Ανχουέι, Κίνα
Περιοχές δραστηρ. Παγκοσμίως
Σημαντικά πρόσωπα Γιν Τόνκγιε
(Διευθυντής, πρόεδρος και πρωτεύων γενικός διαχειριστής)
Άννιγνκ Τσεν (Δευτερεύων γενικός διαχειριστής)
Ξινχούα Γκαο
(Τριτεύων γενικός διαχειριστής και γενικός διαχειριστής αγορών)
Γιουάν Ταο
(Αντιπρόεδρος)[1].
Προϊόντα Κατασκευές οχημάτων και ανταλλακτικών
Τμήματα Riich (2009-2013)
Θυγατρικές Qoros (50%)
Chery Jaguar Land Rover (50%)
Ιστότοπος www.cheryinternational.com(Παγκόσμια)

Η Chery Automobile Company Limited είναι αυτοκινητοβιομηχανία που εδρεύει στην πόλη Γούχου, στην Κίνα. Ιδρύθηκε το 1997 απο την Κινέζικη κυβέρνηση και κατασκεύαζε αυτοκίνητα για την SEAT και συγκεκριμένα, το μοντέλο Toledo 1ης γενιάς. Το 1999 έβγαλε στην αγορά το Fengyun που είναι το ίδιο μοντέλο με την δική της ονομασία. Την πρώτη χρονιά πουλήθηκαν 30,000 οχήματα[2].

Πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 27 Οκτωβρίου του 2001 έχοντας τα πλήρη δικαιώματα, τα πρώτα δέκα οχήματα είχαν παραχωρηθεί σε τοπικές επιχειρήσεις της Συρίας. Επιπλέον, το 2004 ανοίχτηκε περισσότερο στις αγορές της Μεσογείου, με τα οχήματα να πωλούνται στην Αίγυπτο. Το 2005 απέκτησε το πρώτο της εργοστασιακό παράρτημα εκτός Κίνας, στο Καλίνιγκραντ της Ρωσίας[3].

Το 2006, οι πρώτοι κινητήρες της Chery παραχωρήθηκαν στην Αμερικάνικη αγορά για πρώτη φορά. Το ίδιο έτος έγινε η πρώτη παρουσίαση μοντέλων στην Ρωσία ενώ επεκτάθηκε στις αγορές της Νότιοανατολικής Ασίας. Τον Αύγουστο επίσης, ξεκίνησε η συναρμολόγηση των μοντέλων της σε εργοστασιακό παράρτημα της Αιγύπτου ενω απέκτησε την σημασία της ως "κατασκευαστής εξαρτημάτων αυτοκινήτου".

Το 2007 το ενα εκατομμυριοστό μοντέλο της Chery, το Α3 είχε κατασκευαστεί αποδεικνύοντας την εξέλιξη της στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Απο εκείνη την εποχή, η επέκταση της σε Ευρώπη και Νότια Αμερική είχε θετικό αποτέλεσμα και το 2010 είχε εισχωρήσει και στις χώρες της Αφρικής[4].

Το 2007 μαζί με την Israel Corporation άνοιξε η αυτοκινητοβιομηχανία της Qoros υπο την ονομασία Chery Quantum Automotive Corporation (CQAC). Toν Νοέμβριο του 2012 κατόπιν συμφωνίας με την Land Rover για την προώθηση των προϊοντων της δεύτερης στην Κινέζικη αγορά, σχηματίστηκε η Chery Jaguar Land Rover έχοντας το 50% της κατοχής της[5].

Ασφάλεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σαν όνομα η Chery κατα το παρελθόν δεν είχε τα καλύτερα σχόλια στο θέμα της ασφάλειας των μοντέλων της. Ένα απο τα αυτά, το Chery Amulet ένα μοντέλο που είχε την σχεδιαστική φιλοσοφία του Fengyun (Toledo) σε πιο εξελιγμένη μορφή δεν υπήρχε κάν ο βασικός εξοπλισμός που είναι οι δυο μπροστινοί αερόσακοι στο ταμπλό ενώ το αμάξωμα είχε υποστεί μεγάλη συρρίκνωση[6].

To 2015, το Chery QQ (IQ) είχε περάσει απο αξιολόγηση στο πρόγραμμα της Λατινικής Αμερικής και τα αποτελέσματα μόνο θετικά δεν ήταν. Έχοντας λιγότερη ζημιά απο το Amulet και ας είχε μικρότερο αμάξωμα, η έλλειψη των αερόσακων ήταν επίσης πραγματικό γεγονός. Η Latin NCAP βαθμολόγησε το μοντέλο με 0 απο τα 5 αστέρια τόσο για τους μπροστινούς όσο και για τους πίσω επιβάτες[7].

Παρολα αυτά, υπάρχουν και μοντέλα στα οποία η Chery έδωσε σημασία στο θέμα της ασφάλειας, όπως το Arrizo 5 το οποίο το 2016 βαθμολογήθηκε απο την CNCAP με πέντε αστέρια έχοντας πράξει τις διαδικασίες μπροστινής και πλάγιας σύγκρουσης[8].


Σημερινά μοντέλα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μοντέλα που παράγει ακόμη και σήμερα η Chery είναι τα εξής:

 • Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Chery Automobile Company Ltd». Bloomberg. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2017. 
  2. «2001 Chery Fengyun». Motor Shout. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2017. 
  3. «Invest in Russia- Chery Automobile Company». Invest in Russia. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2017. 
  4. «Chery International History». Chery International. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2017. 
  5. «Corporate Introduction-Chery Jaguar Land Rover». CJLR. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2017. 
  6. «Chery Amulet EuroNCAP». frrukt. 21 Ιουλίου 2007. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2017. 
  7. «Πάτωσε σε Crash Teset κινέζικο αυτοκίνητο!». Car and Driver. 6 Αυγούστου 2015. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2017. 
  8. «News-News-Chery International:Arrizo 5 Wins C-NCAP Five-star Safety Rating with the Highest Score in the Previous Assessments of Chinese A-Segment Cars». Chery International. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2017.