Carcharhinus melanopterus

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά τον υφαλοκαρχαρία. Για τον μαυροπτέρυγο καρχαρία, δείτε: Carcharhinus limbatus.
Carcharhinus melanopterus
Μαυροπτέρυγος υφαλοκαρχαρίας
Μαυροπτέρυγος υφαλοκαρχαρίας
Κατάσταση διατήρησης

Προ Απειλής (IUCN 3.1) [1]
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Υπερομοταξία: Χονδριχθύες (Chondrichthyes)
Υφομοταξία: Ελασμοβράγχιοι (Elasmobranchii)
Τάξη: Καρχαρινίμορφα (Carcharhiniformes)
Οικογένεια: Καρχαρινίδες (Carcharhinidae)
Γένος: Καρχαρίνος (Carcharhinus)
Είδος: C. melanopterus
Διώνυμο
Carcharhinus melanopterus (Καρχαρίνος ο μελανόπτερος)
Quoy & Gaimard, 1824

Ο μαυροπτέρυγος υφαλοκαρχαρίας (επιστημονική ονομάσία Carcharhinus melanopterus - Καρχαρίνος ο μελανόπτερος) είναι είδος καρχαρία στην οικογένεια των Καρχαρινίδων, που αναγνωρίζεται εύκολα από τα μαύρα ακροπτέρυγα, ιδίως στο πρώτο ραχιαίο και στο πυελικό πτερύγιο.

Ζωική περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι μεταξύ των πιο άφθονων καρχαριών που διαβιούν στους τροπικούς κοραλλιογενείς υφάλους του Ινδικού και του Ειρηνικού ωκεανού. Το είδος αυτό προτιμά ρηχά, παράκτια ύδατα και το πρώτο ραχιαίο πτερύγιό του εκτίθεται, με αποτέλεσμα να αποτελεί κοινή θέα στην περιοχή. Οι περισσότεροι μαυροπτέρυγοι υφαλοκαρχαρίες απαντώνται πάνω από προεξοχές υφάλων και αμμώδη επίπεδα, αν και είναι γνωστό επίσης ότι μπορεί να εισέλθει σε υφάλμυρα και γλυκά υδάτινα περιβάλλοντα. Το είδος αυτό φτάνει συνήθως σε μήκος το 1,6 m.

Οι μαυροπτέρυγοι υφαλοκαρχαρίες έχουν εξαιρετικά μικρές οικίες ζώνες και επιδεικνύουν ισχυρή πίστη χώρο, παραμένοντας εντός της ίδιας περιοχής έως και αρκετά χρόνια τη φορά. Είναι ενεργοί θηρευτές των μικρών οστεϊχθύων, κεφαλόποδων και οστρακόδερμων, και είναι επίσης γνωστό ότι τρέφονται με θαλάσσια φίδια και θαλασσοπούλια. Οι πτυχές της ιστορίας της ζωής του μαυροπτέρυγου υφαλοκαρχαρία είναι μεταβλητές και ορισμένες φορές αντικρουόμενες, και εν μέρει αντανακλούν τις γεωγραφικές διαφορές στο εσωτερικό του είδους. Όπως και άλλα μέλη της οικογένειάς του, αυτός ο καρχαρίας είναι ζωοτόκος με τα θηλυκά γεννούν 2-5 μικρά σε διετή, ετήσιο, ή ενδεχομένως εξαμηνιαίο κύκλο. Οι εκθέσεις της περιόδου κύησης ποικίλουν από 7-9, σε 10-11, και ενδεχομένως 16 μήνες. Στο ζευγάρωμα προηγείται το αρσενικό, που παρακολουθεί στενά πίσω από το θηλυκό, πιθανόν προσελκυόμενο από χημικά σήματα. Οι νεογέννητοι καρχαρίες βρίσκονται περαιτέρω παράκτια και σε πιο ρηχά νερά από τους ενήλικες, περιτριγυρίζοντας σε μεγάλες ομάδες σε περιοχές που πλημμυρίζουν από την υψηλή παλίρροια.

Ντροπαλός και δειλός, ο μαυροπτέρυγος υφαλοκαρχαρίας είναι δύσκολο να προσεγγιστεί και σπάνια αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο. Ωστόσο, οι άνθρωποι που περπατούν μέσα στα ρηχά νερά διατρέχουν κίνδυνο να δαγκωθούν τα πόδια τους κατά λάθος. Αυτός ο καρχαρίας χρησιμοποιείται για το κρέας, τα πτερύγια , και το λάδι από το συκώτι του, αλλά δεν θεωρείται ότι είναι εμπορικώς σημαντικό είδος. Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) έχει αξιολογήσει το μαυροπτέρυγο υφαλοκαρχαρία ως σχεδόν απειλούμενο. Παρά το γεγονός ότι το είδος στο σύνολό του εξακολουθεί να είναι εκτεταμένο και σχετικά άφθονο, η υπεραλίευση αυτού του καρχαρία, σε συνδυασμό με την αργή αναπαραγωγή του έχει οδηγήσει σε πτώση του πληθυσμού του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]